· 

Συλ. Ποντίων Βαυαρία: Οικουμενικό Μνημόσυνο στο Νταχάου

Τα σωματεία Ποντίων Βαυαρίας, η Διαρκής Επιτροπή για τη Γενοκτονία και η Νεολαία της ΟΣΕΠΕ, διοργανώνουν Οικουμενικό Μνημόσυνο αναφοράς στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού, στους χώρους του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, την Κυριακή 14.11.2021 στις 15:30, με ανοιχτή πρόσκληση παράστασης κάθε ενδιαφερόμενου,πλην, υπό την δέσμευση των περιοριστικών μέτρων Covid.

 

Στο κατ` εξοχήν ιστορικό τοπόσημο της Βαυαρίας, στο πρώην κολαστήριο του Νταχάου,οι αδελφωμένες Μνήμες των θυμάτων της διαχρονικής εθνικιστικής και ρατσιστικής βίας, θ` ανταμώσουν ακόμη μια φορά, σε μία τελετή σήμαντρο γνώσης και επαγρύπνησης για τις νέες γενιές.

Σε συνέπεια της ανάλογης συμβολικής εκδήλωσης το 2019 στη Βαϊμάρη, στο πρώην σ.σ Μπούχεβαλντ και με ακόλουθες δημόσιες παρεμβάσεις σε τοπία αντίστοιχης σημειολογίας στην Ευρώπη, οι διοργανωτές στοχεύουν στην ανάγκη αφύπνισης των πολιτικών ανακλαστικών της κοινωνίας με την αντίσταση στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στη ξενοφοβία και στη θρησκευτική μισαλλοδοξία, τις πρωταιτίες που οδηγούν στην απαξία της ανθρώπινης ζωής, στο έγκλημα της γενοκτονίας, στο ζόφο του ολοκαυτώματος, στη συντριβή του πολιτισμού.

 

Στην ημερίδα, η οποία θα χαιρετισθεί από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο, κ. Γκουλούση Βασίλειο, θα παρασταθούν ως προεξάρχοντες ελληνορθόδοξοι κληρικοί, όπως επίσης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας, της εβραϊκής, ασσυριακής και αρμενικής κοινότητας Βαυαρίας, καθώς και νεαρά μέλη των σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου. 

 

Αναλυτικά χαιρετισμό θα απευθύνουν oι: 

 

Dr. Γκουλούσης Βασίλειος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο, εκπρ. ΥΠΕΞ Ελλάδας

 

Dr. h. c. Charlotte Knobloch, πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας

 

Dr. Christoph Thonfeld, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του πρώην σ.σ Νταχάου

 

Herr Florian Hartmann, υπερδήμαρχος πόλεως Νταχάου

 

Frau Gabriele Triebel, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων στη Βαυαρία.

 

Mετά την ιεροπραξία του μνημοσύνου στο παρεκκλήσι Karmel Heilig Blut, θα ακολουθήσει σιωπηλή πορεία όλων των συμμετεχόντων προς το κεντρικό διεθνές μνημείο του σ.σ Νταχάου και συμβολική κατάθεση στεφάνου.

 

Τον συντονισμό της ημερίδας αναλαμβάνει η κ. Ιορδανίδου Παρθένα, επικεφαλής του τμήματος νεολαίας της ΟΣΕΠΕ

 

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου πατέρα Απόστολο Μαλαμούση, για την ουσιαστική υποστήριξη της πρωτοβουλίας τους.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14.11.2021,  15:30  

 

ΚΖ Dachau & Karmel Heilig Blut Kloster,  Alte Römerstr 91,  85221 Dachau

 

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario,  συνδιοργανωτής.