· 

Τι θα αλλάξει στην Γερμανία το 2022  

Η εγγραφή ανέργων θα είναι πλέον εφικτή και διαδικτυακά 

 

Από τις αρχές του 2022, οι άνεργοι θα μπορούν να εγγραφούν στον “ΟΑΕΔ” με την ταυτότητά τους (με ηλεκτρονική λειτουργία) όλο το εικοσιτετράωρο και ανεξαρτήτως τοποθεσίας.  

 

Εναλλακτικά, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στους καταλόγους και αυτοπροσώπως  

 

Ασφάλιση ανεργίας: εργοδοτική εισφορά για συνταξιούχους 

 

Σύμφωνα με την Techniker Krankenkasse, οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν εκ νέου το εργοδοτικό μερίδιο της ασφάλισης ανεργίας για τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2022 (για μερικά χρόνια είχε καταργηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση για τους εργοδότες)  

 

Επαγγελματική Εκπαίδευση: Θα αυξηθεί το ελάχιστο επίδομα επαγγελματικής εκπαίδευσης 

 

Ο κατώτατος μισθός έχει θεσπιστεί στον νόμο περί επαγγελματικής κατάρτισης από το 2020 και θα ισχύει από το 2021. Οι εταιρείες κατάρτισης πρέπει να καταβάλλουν στους εκπαιδευόμενους την κατάλληλη αμοιβή, η οποία πρέπει να αυξάνεται στη διάρκεια της εκπαίδευσης τουλάχιστον μια φορά ετησίως.  

 

Για συμβάσεις μαθητείας που ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου 2022, ισχύει προβλεπόμενη ελάχιστη αμοιβή εκπαίδευσης 585 ευρώ για το πρώτο έτος εκπαίδευσης. Υπάρχουν προσαυξήσεις για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει 18%, 35% και 40% πάνω από το αρχικό ποσό του πρώτου έτους εκπαίδευσης.  

 

Deutsche Bahn: Tέλος οι πωλήσεις εισιτηρίων μέσα στα τρένα 

 

Από το 2022, τα έντυπα εισιτήρια δεν θα πωλούνται πλέον μέσα στα τρένα (διαδρομές μεγάλων αποστάσεων).  

 

Εάν επρόκειτο για αυθόρμητη επιβίβαση θα πρέπει ο ταξιδιώτης να κάνει κράτηση στο φορητό υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο, δέκα λεπτά μετά την αναχώρηση.  

 

Αφορολόγητο μπόνους κορωνοιού : Μέχρι το τέλος Μαρτίου 

 

Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν από τον εργοδότη τους έως και 1.500 € μπόνους " κορωνοϊού" το οποίο θα είναι αφορολόγητο . Αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. 18. Αλλαγή διπλώματος οδήγησης  

 

Όποιος έχει γεννηθεί μεταξύ 1953 και 1958 και έχει άδεια οδήγησης που εκδόθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1998, θα πρέπει να την αλλάξει το αργότερο έως τις 19 Ιανουαρίου 2022.  

 

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου  

 

Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί το 2022 κατά 204 €. που σημαίνει στην πράξη ότι θα φορολογείται το εισόδημα άνω των 9.848 € ετησίως (ζευγάρια 19.896 €) 

 

Παράταση της απαλλαγής εξόδων για εργασία από το σπίτι (Homeoffice)  

 

Το κόστος των πέντε ευρώ ημερησίως, (μέγιστο 600 ευρώ ετησίως), το οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν ως  φορολογικά έξοδα εργασίας (Sonderausgaben) και οι επιχειρηματίες ως λειτουργικά έξοδα που μειώνουν τα κέρδη, αρχικά περιορίστηκε στα έτη 2020 και 2021.  

 

Δεδομένου ότι πολλοί εργάζονται αυτή τη στιγμή ξανά από το σπίτι, αναμένεται παράταση της φορολογικής ελάφρυνσης. 

 

Θα αυξηθεί το επίδομα τέκνων / Kinderzuschlag (όχι το Kindergeld)  

 

Αφορά επιπλέον επίδομα για παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και θα αυξηθεί κατά τέσσερα ευρώ το μήνα (από 205 ευρώ σε 209 ευρώ)  ανά παιδί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, αυτό ισχύει μόνο εάν δεν αποφασιστεί βραχυπρόθεσμη αύξηση του επιδόματος τέκνου (Kindergeld) την 1η Ιανουαρίου. 

 

Αυξήσεις κατώτατου μισθού 

 

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός είναι σήμερα 9,60 ευρώ την ώρα. Από την 1η Ιανουαρίου, ο νομοθέτης ορίζει 9,82 ευρώ την ώρα και 10,45 ευρώ την ώρα από την 1η Ιουλίου 2022 .  

 

Στη συμφωνία συνασπισμού SPD, Πράσινοι και FDP δήλωσαν ότι θέλουν να αυξήσουν τον εκ του νόμου κατώτατο μισθό στα δώδεκα ευρώ. 

 

Αυξήσεις στα ταχυδρομικά τέλη 

 

Η αποστολή γραμμάτων θα αυξηθεί. Π.χ. το απλό γράμμα από 80 σεντς σε 85 σεντς, ένα "Kompaktbrief" από 0,.95 € σε 1 €. Οι αυξήσεις αφορούν και αποστολή βιβλίων, συστημένες επιστολές κ.α  

 

Συνταξιούχοι: Επιπλέον εισόδημα  

 

Το επιπλέον εισόδημα για πρόωρους συνταξιούχους θα παραταθεί και το 2022. Το όριο του επιπλέον εισοδήματος είναι 46.060 € ετησίως.  

 

Καταγγελίες συμβολαίων διαδικτυακά 

 

Από 1η Ιουλίου θα πρέπει στις διαδικτυακές σελίδες να υπάρχει σε εμφανές σημείο ειδικό "κουμπί" που ο καταναλωτής θα μπορεί να καταγγείλει στο συμβόλαιο