· 

2021: O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου

Tης συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Όπως κάθε χρόνο θα επιχειρήσουμε και φέτος τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.

Δυστυχώς η χρονιά που μας αφήνει σε λίγες μέρες (όπως και η προηγούμενη)  δεν ήταν μια φυσιολογική χρονιά.  Η πανδημία επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας και κατά συνέπεια και τη λειτουργία των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού της πόλης στους οποίους αναφέρεται - κυρίως - ο καθιερωμένος μας απολογισμός.

 

Ήταν μια χρονιά όπου ανά διαστήματα χαλάρωναν τα περιοριστικά μέτρα και έτσι ζήσαμε μερικές δράσεις / εκδηλώσεις έστω και με περιορισμούς. 

 

Ο Ελληνισμός φέτος γιόρτασε την εθνική επέτειο της επανάστασης του 1821 που συμπλήρωσε τα 200 χρόνια. 

Πρώτοι απ όλους οι σύλλογοι του Μονάχου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μακεδόνων, ντυμένοι με τις εθνικοτοπικές φορεσιές φωτογραφήθηκαν στην Theresienwiese, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι ακόμη και με περιορισμούς "την κοινή μας δράση και τη συμμετοχή σ αυτήν την επέτειο". Συμμετείχαν επίσης οι σύλλογοι Ποντίων, Επτανησίων, Θρακιωτών, Ιονίων Νήσων και ο σύλλογος Χοροεργαστήρι. 

 

Ακολούθησε η φωταγώγηση της Könihsplatz και του Ολυμπιακού Πύργου ανήμερα της επετείου, μια πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου σε συνεργασία με το Δήμο Μονάχου αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Έτσι είδαμε εκθέσεις και δράσεις για την επέτειο που οργάνωσε το Γενικό Προξενείου  Μονάχο, το ίδρυμα  ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ αλλά και το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU).

 

Την άνοιξη, όταν είχαν μειωθεί τα κρούσματα, διάφοροι σύλλογοι "τόλμησαν" να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους με τις δικές τους επετείους που πραγματοποιήθηκαν στις ορθόδοξες ενορίες της πόλης μας, όπως ο Σύλλογος Κρητών Μονάχου, ο σύλλογος Ποντίων, ο σύλλογος Αιγαίου και η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου.

 

Ελάχιστοι σύλλογοι προσπάθησαν τον Φθινόπωρο να ξεκινήσουν τα μαθήματα παραδοσιακών χορών (σύλλογος Ποντίων, Χοροεργαστήρι, σύλλογος Θρακιωτών κ.α.) αλλά δυστυχώς μετά ακολούθησαν νέοι περιορισμοί που είχαν ως αποτέλεσμα την εκ νέου αναβολή τους.

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Μονάχου επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο "επανεκκίνησης" με διαδικτυακά μαθήματα χορού ενώ οργάνωσε διαδικτυακή προβολή της ταινίας „Töchter des Aufbruchs“  όπου στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος.

 

O Σύλλογος Ποντίων προχώρησε σε μια σειρά διαδικτυακά μαθήματα με θέμα «Χαϊτέστε ας μαειρεύομεν» ενώ ετοίμασε μόνος του ένα ωραίο βίντεο με πρωταγωνιστές μέλη του συλλόγου για την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

 

Ο Θρακικός σύλλογος ήταν από τους λίγους που διατήρησε την παράδοση και κυκλοφόρησε και φέτος ημερολόγια για το 2021.

 

Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Μονάχου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Θεσσαλών συγκέντρωσε  χρήματα με σκοπό να δοθούν σε οικογένειες στην Ελασσόνα και στην Φαρκαδόνα ώστε να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης μετά το σεισμό. 

 

Φέτος επανήλθε η ελληνική εβδομάδα κιηματογράφου (μετά από την περσινή διαδικτυακή προβολή ταινιών) με την προβολή ταινιών σε αίθουσες κινηματογράφων της πόλης.

 

Και το 2021 πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο πλαίσιο του φόρουμ Ελλήνων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών (Δράση του Δήμου Μονάχου, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου, του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου).

 

H Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων οργάνωσε αρκετές διαδικτυακές διαλέξεις / ομιλίες όπως με τον καθηγητή Γ. Πρεβελάκη, Σοφία Λαΐου, Μαρίνο Σαρηγιάννη, Γεώργιο Κ. Φίλη, Μαρίζα Γεωργάλου.

 

Ο σύλλογος Ελασσονιτών συμμετείχε με δυο μέλη του στην ίδρυση της παγκόσμιας νεολαίας Θεσσαλών και συγκεκριμένα  τους Γεωργίου Χριστίνα και Ψύρρα Στέφανο. 

 

Το ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ συμμετείχε ενεργά σε  εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

 

Το μουσικό σχήμα "Μπουάτ" διοργάνωσε υπαίθριες συναυλίες ενώ η Ηρώ Κωστράκη (ΑRTion Theater Laboratory) κατόρθωσε να "προλάβει" τα περιοριστικά μέτρα με έναν κύκλο θεατρικών παραστάσεων «Μικρή Πλατεία» του C. Goldoni όπως και την θεατρική παράσταση "ΑΘΑΝΑΤΕΣ"  της Τάνιας Χαροκόπου. Η Μαρία Κωστράκη οργάνωσε τη συναυλία  “Mosaico Mediterraneo” στην Ενορία των Αγίων Πάντων. 

 

Η έκθεση φωτογραφιών, αρχείων και ντοκουμέντων για την ελληνική μετανάστευση„MIGRED“,   που είχε οργανώσει το 2020 η Ελένη Τσακμάκη προβλήθηκε και φέτος από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Μονάχου.

 

Εκπαίδευση

Γονείς, εκπαιδευτικοί, διευθύνσεις σχολείων, Γραφείο Εκπαίδευσης του Προξενείου και κυρίως οι μαθητές συνέβαλαν ουσιαστικά ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που προκύπταν ανά διαστήματα στα σχολεία λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. 

Τα ΤΕΓ συνέχισαν και φέτος τα μαθήματα μέσω διαδικτύου και αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα με επιτυχία. 

 

Έλληνες στο Μόναχο

Τα τελευταία στατιστικά της πόλης του Μονάχου (31.10.2021) καταγράφουν 25.916 Έλληνες δηλ. στα ίδια επίπεδα με το 2020. 

Οι Κύπριοι στο Μόναχο παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό (164).

Οι περισσότεροι Έλληνες σε απόλυτους κατοικούν στην περιοχή Milbertshofen - Am Hart: 2.957 και ακολουθεί η περιοχή Ramersdorf - Perlach με 2.254.

Σε ποσοστά, σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, στην πρώτη θέση της κατάταξης είναι και πάλι η περιοχή Milbertshofen - Am Hart (οι Έλληνες αποτελούν το 3,89% του συνόλου των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής) και ακολουθεί το  Schwanthalerhöhe με 3,39%. 

 

Η ταλαιπωρία της μετακίνησης στην Ελλάδα

Το 2021 η κατάσταση μετακίνησης στην Ελλάδα ήταν σαφώς καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε το 2020 καθώς δεν έκλεισαν αεροδρόμια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν δυσκολίες που οφειλόταν κυρίως στις συχνές αλλαγές των προϋποθέσεων είτε από ελληνικής είτε από γερμανικής πλευράς.

Σε γενικές γραμμές πάντως ήταν αρκετά θέματα βελτιωμένα σε σχέση με το 2020 και κυρίως η αλλαγή όσον αφορά το χρόνο συμπλήρωσης του PLF και η παραλαβή του QR-Code (To 2020 η αποστολή γινόταν τα μεσάνυχτα της ημέρας του ταξιδιού κάτι που δημιουργούσε μια σειρά προβλήματα κυρίως σε όσους ταξίδευαν τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και σε άτομα που δεν είχαν κινητά με πρόσβαση στο διαδίκτυο). 

 

Κλείνουμε το φετινό μας απολογισμό με το συμπέρασμα που αναφέρουμε και στον συνολικό απολογισμό του Ελληνισμού της Γερμανίας.

Συμπέρασμα :

Το κεντρικό ζητούμενο παραμένει όπως και πέρσι. Πως θα βρει τις συλλογικότητες και Κοινότητες η μέρα μετά την πανδημία. 

 

Πως θα αντιδράσει η κοινωνία μετά την πανδημία στις συμμετοχικές διαδικασίες. Ποιες θα είναι οι νέες προτεραιότητες του Ελληνισμού της Γερμανίας και αν θα μπορέσουν οι συλλογικοί φορείς να τις καλύψουν. Θα έχει συνηθίσει πλέον ο Έλληνας στην αποστασιοποίηση; Θα επιστρέψει στην ενεργό δράση ; Ποιο ρόλο θα έχει μετά το διαδίκτυο που τώρα έχει μπει κανονικά στη ζωή μας όσον αφορά συσκέψεις, επικοινωνία και εκδηλώσεις. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται για την αξιοποίηση του χρόνου μέσω διαδικτύου ; Ο νέος θα επιστρέψει στα χορευτικά τμήματα των εθνικοτοπικών συλλόγων ή θα έχει αλλάξει συνήθειες ; Η μετά την πανδημία εποχή θα βρει τους Έλληνες να πιστεύουν στην αναγκαιότητα των συλλογικοτήτων περισσότερο ή λιγότερο από ότι πίστευαν πριν από το 2020 ; Θα έχουν αλλάξει εν τέλη τα προβλήματα της καθημερινότητας του Έλληνα της Γερμανίας και αν ναι, θα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι σύλλογοι και οι Κοινότητες δηλ. να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ;

 

Ερωτήματα που αφενός θα τα απαντήσει η ίδια η ζωή αφετέρου όμως αποτελούν και έναν προβληματισμό που πρέπει να μπει στο «τραπέζι» διαλόγου όλων όσων έχουν ακόμη ενεργό δράση σε οργανωμένες μορφές. 

 

Ευχόμαστε Καλή και Εποικοδομητική χρονιά σε όλο τον Ελληνισμό

 

Ο απολογισμός για τον Ελληνισμό της Γερμανίας ΕΔΩ