· 

Τα πρόσωπα του Μονάχου το 2021

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 (Μόναχο)

 

Η πρωτοβουλία του Δορυφόρου να αναδεικνύει κάθε χρόνο δράσεις Ελλήνων του Μονάχου και περιχώρων -κυρίως νέων σε ηλικία-  σε αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο είχε και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη φορά την αναμενόμενη δυσκολία. Και αυτό γιατί οι νέοι μας δεν είχαν πολλά περιθώρια να αναδείξουν μέσα από δραστηριότητες το ταλέντο τους και να διακριθούν στον τομέα τους. 

 

Όπως γνωρίζετε η βράβευση των νέων πραγματοποιείται στην φιλανθρωπική εκδήλωση η οποία όμως και φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε. 

 

Έτσι τα "πρόσωπα του 2021" είναι και φέτος  "περιορισμένα" σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. 

 

Πρώτα απ όλα όμως αξίζουν και φέτος την ιδιαίτερή μας αναφορά (και) οι Ελληνίδες και Έλληνες που αυτή τη δύσκολη χρονιά εργάστηκαν ως ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και ιατρεία, σε γηροκομεία και κέντρα περίθαλψης, στα καταστήματα λιανικής (που όλο το διάστημα ήταν ανοιχτά) καθώς και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Όπως οι συνάδελφοί τους Γερμανοί και όλων των άλλων εθνοτήτων δικαίως έχουν την ιδιαίτερη αναγνώριση για την προσφορά τους από ολόκληρη την παγκόσμια Κοινότητα.

 

Ξεκινάμε φέτος με ένα «σπάνιο» άθλημα όσον αφορά τις βραβεύσεις και συγκεκριμένα την 15χρονη Περσεφόνη Θεοδώρου που αγωνίζεται στην ομάδα χάντμπολ της Μπάγερν Μονάχου.

 

Εδώ επαναφέρουμε τη περσινή διάκριση που πέρσι δεν έλαβε τη δημοσιότητα και αφορά την Αναστασία Καμτσικλή, την 19χρονη διαιτητή της  FC Bayern και ποδοσφαιριστή στην 1.SC Gröbenzell 

 

Στο επίπεδο του Taekwondo τα ελληνόπουλα αξιοποίησαν το μικρό χρονικό διάστημα που επιτρεπότανε η διεξαγωγή αγώνων για να κατακτήσουν και φέτος μετάλλια. 

Μελίνα Εσκιτζή, Νίτσα Δέσποινα, Βασίλειος Ναλμπάντης, Δημήτριος Νάτσικας, Χρήστος Νίτσας, Πασχάλης Ναλμπάντης, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης 

 

Στον αθλητισμό όπως αξίζουν αναφορά και μεγαλύτερη ηλικία. Ο Γιώργος Ανδρεάδης (Πρόεδρος της AEGalanolefkos Dachau) τιμήθηκε με βραβείο για την προσφορά του στον αθλητισμό από την πόλη του Νταχάου όπως και ο Έλληνας προπονητής της TSV Dachau 1865 Ευάγγελος Θεοδώρου, καθηγητής φυσικής αγωγής σε ελληνικό σχολείο, που ανέλαβε να προσφέρει με τις γνώσεις του και να βοηθήσει την «ελληνική» ομάδα του  ταεκβοντο.

 

Αλλά η χρόνια ήταν αφιερωμένη και στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και έτσι αξίζει ξεχωριστή αναφαρά στην Λίλιαν Διαμαντοπούλου, καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στην οποία δόθηκε από την LMU το φετινό βραβείο "Lehrinnovationspreises" για το ψηφιακό πρότζεκτ στο Instagram «Αντικείμενα της Επανάστασης» (Οbjekte der Revolution).

 

Όπως ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και η Εύα Μαρκάτου για μια σειρά δράσεις που ανέλαβε εκ μέρους του Γενικού Προξενείου Μονάχου για την προβολή της επετείου των 200 χρόνων όπως «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές» κ.α. 

 

Στα πρόσωπα μια ξεχωριστή θέση ανήκει στην Βασιλεία Τριάρχη που τιμήθηκε από την Γερμανική Πολιτεία με τον ομοσπονδιακό «Σταυρό της Αξίας» για την επί ετών προσφορά της στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τη στήριξη των ελληνοβαυαρικών σχέσεων και την δράση της μέσω του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ μια ιδιαίτερη επιτυχία που την "πιστώνεται" και ο οργανωμένοι φορείς.

 

Ολοκληρώνουμε την αναφορά στα πρόσωπα με την Χαρούλα Παπαδοπούλου για την οποία είχε αφιέρωμα η Süddeutsche Zeitung καθώς έχει τα τελευταία δυο χρόνια αναλάβει την ευθύνη του ανώτατου εποπτικού συμβουλίου του Αιγυπτιακού Μουσείου Μονάχου και ως επικεφαλής του έχει την ευθύνη γενικού συντονσιμού, των πλάνων υπηρεσίας και λειτουργίας του μουσείου.

 

Σε συλλογικό επίπεδο διεκδίκησε και φέτος μια θέση στα "Πρόσωπα της χρονιάς¨ η ποδοσφαιρική ομάδα FC Hellas Μονάχου και αυτό γιατί συνέχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από το καθαρά ποδοσφαιρικό τομέα με μορφωτικές εκδρομές, συνεργασίες και κοινωνικές δράσεις και να αναδειχθεί στην ελληνική ομάδα που βρίσκεται στην καλύτερη κατηγορία (μαζί με τον SV Herakles) αλλά σε καλύτερη θέση της βαθμολογίας.

 

Επίσης οι σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας, η Διαρκής Επιτροπή για τη Γενοκτονία και η Νεολαία της ΟΣΕΠΕ, που διοργάνωσαν Οικουμενικό Μνημόσυνο στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού, στους χώρους του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου. 

 

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου που μαζί με άλλους συλλόγους του Μονάχου τις ημέρες της εθνική επετείου του 1821 φωτογραφήθηκαν με παραδοσιακές φορεσιές κάτω από Bavaria στην Theresienwiese. Συμμετείχαν επίσης οι σύλλογοι Ποντίων, Επτανησίων, Θρακιωτών, Ιονίων Νήσων, Ηπειρωτικής Κοινότητας και ο σύλλογος Χοροεργαστήρι. 

 

Δράσεις όμως (εξωσχολικές) πραγματοποίησαν και τα σχολεία μας ενδεικτικά όλων αναφέρουμε το 1o Δημοτικό Σχολείο Μονάχου που προχώρησε σε δωρεά σχολικού εξοπλισμού στα σχολεία στη Φλώρινα καθώς και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου με το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ *BE COOL,STAY AT SCHOOL*  όπου με  θέμα της σχολικής ζωής και στο πως  περνούν το χρόνο τους οι μαθητές/τριες μέσα στο σχολείο συμμετείχε με εργασίες σε  μικτές διακρατικές ομάδες, παιχνίδια γνωριμίας για “σπάσιμο πάγου” και παρουσίαση εργασιών που ετοίμασαν. 

 

Όπως έχουμε επισημάνει δεν έχουν διακριθεί μόνο οι νέες και νέοι που εμείς αναφέρουμε. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που έχουν διακριθεί και δεν έχουμε ενημέρωση. Από αυτούς τους νέους ζητάμε κατανόηση. Όμως συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε κάθε χρόνο «τα πρόσωπα της χρονιάς» καθώς πιστεύομε ότι τα παιδιά αξίζουν μια ιδιαίτερη αναφορά στις επιτυχίες τους όπως και ενήλικες που δίνουν στίγμα στην εικόνα του Ελληνισμού του Μονάχου και περιχώρων.

 

Ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες σ όλους. Και το 2022 να επιτρέψουν οι καταστάσεις να είναι οι δράσεις και οι διακρίσεις των νέων μας περισσότερες.

 

ΥΓ: Επιφυλασσόμαστε (και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες) να οργανωθεί μιας ξεχωριστής εκδήλωσης βράβευσης για τα δυο τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τα ΤΕΓ Μονάχου που έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία αυτή του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ