· 

Πόσοι μετανάστες ζουν στην Γερμανία

Η μετανάστευση στη Γερμανία χαρακτηρίζεται έντονα από την εισροή ανθρώπων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και, ταυτόχρονα, από τη μετανάστευση, από τις υπόλοιπες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της Έκθεσης Μετανάστευσης 2020, την οποία εκπονεί ετησίως για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Νυρεμβέργης (BAMF) . 

 

Στην κορυφή βρίσκονται η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία: οκτώ από τις δέκα κύριες χώρες προέλευσης των μεταναστών στη Γερμανία το 2020 ήταν χώρες της ΕΕ.

 

Κύρια χώρα προέλευσης Ρουμανία με 15,7 %

 

Σε περισσότερα από τα δύο τρίτα της εγγεγραμμένης εισερχόμενης μετανάστευσης και εξερχόμενης μετανάστευσης, οι μετανάστες προέρχονταν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα (69,1 %) ή μετακόμισαν από τη Γερμανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (67,4 %).

 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ρουμανία ήταν η κύρια χώρα προέλευσης (15,7% των μεταναστών), ακολουθούμενη από την Πολωνία (8,7 %) και τη Βουλγαρία (6,1 %). 

 

Η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν επίσης οι σημαντικότεροι προορισμοί εξερχόμενης μετανάστευσης. Ένας μεγάλος όγκος μετανάστευσης είναι εμφανής σε αυτές τις χώρες εδώ και πολύ καιρό: Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι μετακινούνται από εκεί στη Γερμανία καθώς και επιστρέφουν σε αυτές τις χώρες. Η μετανάστευση στη Γερμανία έχει αλλάξει σημαντικά από το 2015, τόσο ως προς το εύρος όσο και ως προς τη σύνθεσή της. Το 2020, διαμορφώθηκε επίσης από την πανδημία COVID-19.

 

Η ανθρωπιστική μετανάστευση μειώθηκε

 

Μια τάση που παρατηρεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία εδώ και πολλά χρόνια συνεχίστηκε: η ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Το 2020, περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες ήταν υπήκοοι της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική μετανάστευση μειώθηκε ξανά. Σε σύγκριση με το 2019, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατέγραψε μείωση 28 % στις αρχικές αιτήσεις ασύλου το 2020. Παρά τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της -ιδίως τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς- η μετανάστευση δεν σταμάτησε το 2020: Περίπου 1,19 εκατομμύρια άνθρωποι μετακόμισαν στη Γερμανία, ενώ 966.451 αναχώρησαν από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι η μετανάστευση έχει μειωθεί κατά 23,9 % σε σύγκριση με το 2019 και η εηερχόμενη μετανάστευση κατά 21,5%. 

 

Συνολικά, 220.000 περισσότεροι άνθρωποι μετανάστευσαν στη Γερμανία από όσους έφυγαν. Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ εισερχόμενης μετανάστευσης και εξερχόμενης μετανάστευσης, μειώνεται συνεχώς από το 2016.

 

Μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία

 

Η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε αυτό το φαινόμενο: Σε σύγκριση με το 2019, το θετικό ισοζύγιο μετανάστευσης μειώθηκε κατά 32,7%. Ένας άλλος λόγος για τη μείωση της θετικής καθαρής μετανάστευσης είναι το γεγονός ότι η ανθρωπιστική μετανάστευση ήταν και πάλι χαμηλότερη: ενώ συνολικά υποβλήθηκαν 142.509 αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά το 2019, ο αριθμός ήταν μόνο 102.581 το 2020. Η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ παραμένουν οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης. Άλλες σημαντικές μορφές μετανάστευσης περιελάμβαναν την άφιξη ξένων φοιτητών, την οικογενειακή επανένωση και την απασχόληση. Για παράδειγμα, 29.747 υπήκοοι τρίτων χωρών ήρθαν στη Γερμανία το 2020 και έλαβαν άδεια διαμονής για απασχόληση. Με την εισαγωγή του νόμου περί μετανάστευσης ειδικευμένων εργαζομένων την 1η Μαρτίου 2020, τέθηκε σε ισχύ μια σημαντική νομική αλλαγή για την εργασιακή  μετανάστευση στη Γερμανία. Ωστόσο, οι διεθνείς περιορισμοί κινητικότητας που προκλήθηκαν από την πανδημία επιβράδυναν αρχικά την εισροή ειδικευμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες.

 

Το 26,7 % του πληθυσμού έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο

 

Συνολικά, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού στα γερμανικά νοικοκυριά έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Το μερίδιό τους στο συνολικό πληθυσμό αυξήθηκε ελαφρά το 2020, κατά 0,7 μονάδες σε 26,7 %. 

 

Πάνω από τα μισά άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία είναι Γερμανοί πολίτες (52,8%), σχεδόν τα δύο τρίτα μετανάστευσαν οι ίδιοι, ενώ το 37,9 % γεννήθηκαν στη Γερμανία.

 

Έλληνες

 

Σύμφωνα με την έκθεση 291.000 Έλληνες που ζουν στην Γερμανία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα (εξωτερικό) ενώ 175.000 εμφανίζονται να μην έχουν μετναστευτικό υπόβαθρο. Σύνολο 466.000 στο ίδιο δηλ επίπεδο όπως το 2019.

 

Επίσης το 2020 εμφανίζονται στην έκθεση 2.650 Έλληνες να έχουν αποκτήσει την γερμανική ιθαγένεια.