· 

Ax. Χατζηνικολάου: Φρένο στους δανεισμούς

Η FIFA προχώρησε σε νέο κανονισμό βάζοντας πλαφόν στον αριθμό των δανεικών που δικαιούνται να έχουν στις τάξεις τους οι ομάδες. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γνωστοποίησε πως κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να αποκτά μόνο έξι ποδοσφαιριστές με τη μορφή δανεισμού ανά μεταγραφική περίοδο, ενώ ο ίδιος αριθμός ισχύει και για όσους συλλόγους θέλουν να παραχωρήσουν παίκτες τους. 

 

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ισχύσει από την σεζόν 2024-2025, όμως μέχρι τότε θα υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί, με τους δανεικούς σε κάθε ομάδα να είναι αρχικά οκτώ και από την περίοδο 2023-2024, επτά. Να σημειωθεί πως θα υπάρχει εξαίρεση για όσους ποδοσφαιριστές είναι κάτω των 21 ετών και έχουν γεννηθεί στην ίδια πόλη που εδρεύει η ομάδα τους. Το μόνο που απομένει για την επίσημη αλλαγή του κανονισμού, είναι η επικύρωση από το αρμόδιο συμβούλιο της FIFA.

 

Σχετικά ο ατζέντης της FIFA Αχιλλέας Χατζηνικολάου (γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο), επεσήμανε:

 

«O περιορισμός αποσκοπεί πρωτίστως στην προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών, αλλά και την αξιοπιστία και διαφάνεια στα διάφορα εγχώρια πρωταθλήματα. Μπαίνει ένα όριο και θα απαγορεύεται ο επαναδανεισμός ενός ποδοσφαιριστή σε τρίτο σωματείο, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το χρονικό όριο του δανεισμού, που θα είναι πλέον ένας χρόνος (από τρία που ίσχυε παλαιότερα).

 

Έτσι, θα σταματήσουν πλέον φαινόμενα τύπου Τσέλσι, που αυτή τη στιγμή έχει 20 δανεικούς παίκτες σε διάφορες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και σε άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης ή ακόμη της Αταλάντα που εχει "παρκάρει" 60 παίκτες... Φυσικά ας μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ΠΑΕ εδώ στη χώρα μας. Πλέον, δεν θα μπορεί μια ομάδα να δανείζει στο ίδιο σωματείο πάνω από 3 ποδοσφαιριστές (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες). Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που θα φέρει διαφάνεια και θα βοηθήσει να γίνουν τα πρωταθλήματα πιο ανταγωνιστικά.»