· 

Γερμανία: Κατασχέθηκε το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου

Κατασχέθηκε στη Γερμανία, η μεγαλύτερη θαλαμηγός του κόσμου. Είναι του Ρώσου ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ και έχει πισίνα 30 μέτρων.

 

Η θαλαμηγός Dilbar, μήκους 156 μέτρων, έχει αξία μεγαλύτερη των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση της πολυτελούς θαλαμηγού, μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ουσμάνοφ, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το υπερπολυτελές πλοίο ανήκει στην αδελφή του Ουσμάνοφ, την Γκουλμπακόρ Ισμαΐλοβα.

 

Την πληροφορία για την κατάσχεση μετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον ναυτιλιακό τομέα. Το πλοίο κατασχέθηκε στο Αμβούργο. Η θαλαμηγός, κατασκευασμένη στο γερμανικό ναυπηγείο Lürssen, βρισκόταν για επισκευές και τροποποιήσεις στο ναυπηγείο Blohm + Voss, όπου και κατασχέθηκε. Το Forbes ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο πλήθος δεν προσήλθαν χθες Τετάρτη στις θέσεις τους, ότι δεν υπήρξε διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο ούτε εκπρόσωπος των ναυπηγείων Blohm + Voss ούτε εκπρόσωπος των γερμανικών τελωνείων, ενώ εκπρόσωποι του Ρώσου επιχειρηματία απέφυγαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους έθεσε.

 

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στον Ρώσο μεγιστάνα του τομέα της μεταλλουργίας και άλλες 25 εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Τουλάχιστον πέντε θαλαμηγοί Ρώσων δισεκατομμυριούχων ήταν αγκυροβολημένες ή έπλεαν χθες Τετάρτη στις Μαλδίβες, νησιωτική χώρα του Ινδικού που δεν έχει συνάψει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, κατά δεδομένα εξειδικευμένων εταιρειών που καταγράφουν τη γεωγραφική θέση πλοίων.

 

Το «Dilbar» έχει μήκος 156 μέτρα και πλάτος 24 μέτρα. Οι εσωτερικοί του χώροι έχουν εμβαδό 3.850 τετραγωνικά μέτρα, με δυνατότητα φιλοξενίας 40 επιβατών. Έχει πλήρωμα 85 ατόμων και διαθέτει δύο βάσεις για προσνηώσεις ελικοπτέρων ειδικά σχεδιασμένες για ελικόπτερα τύπου Airbus H175, που διαθέτει ο Ουσμάνοφ. Η εσωτερική πισίνα του πολυτελέστατου σκάφους, φέρεται να έχει εμβαδό 185 τετραγωνικών  μέτρων  και χωρητικότητα 225.000 λίτρων νερού. Είναι η μεγαλύτερη που έχει εγκατασταθεί ποτέ σε superyacht.

 

Ποιος είναι ο Αλισέρ Ουσμάνοφ

Ο ηλικίας 68 ετών δισεκατομμυριούχος έχει επιχειρήσεις στη μεταλλουργία, στις τηλεπικοινωνίες και στο Ίντερνετ. Διαθέτει σημαντικό ποσοστό μετοχών στο Facebook και την Alibaba. Είναι ιδιοκτήτης της ρωσικής εφημερίδας και του εκδοτικού οίκου «Κομερσάντ».  Είναι ο κύριος μέτοχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Megafon, ο οποίος είναι ο χορηγός της γυναικείας ομάδας της Έβερτον, ενώ μέσω της εταιρείας του USM Holdings, έχει δώσει πάνω από 30 εκατομμύρια λίρες για τα αποκλειστικά δικαιώματα της ονομασίας του νέου γηπέδου του συλλόγου. Ο Ουσμάνοφ, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1953 στο Ουζμπεκιστάν, σε μία επαρχιακή πόλη, ωστόσο πέρασε την παιδική του ηλικία στην Τασκένδη. Στόχος του ήταν να γίνει διπλωμάτης και γι’ αυτό τον λόγο μετακόμισε στη Μόσχα. Μπήκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Δημοσιών Σχέσεων της Μόσχας και αποφοίτησε το 1976 με πτυχίο στο διεθνές δίκαιο.

 

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι, όπως και ο μεγαλομέτοχος της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς, απέκτησε πλήρη ελευθερία κινήσεων, επειδή φρόντισε να γίνει φίλος με τον πρόεδρο Πούτιν.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν μπει στο στόχαστρο των δυτικών αρχών, οι οποίες κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του για την “Κατάσταση της Ένωσης” την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους Ρώσους ολιγάρχες ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές χώρες για να κατασχέσει “τα γιοτ τους, τα πολυτελή τους διαμερίσματα, τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα”. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε έξι Ρώσους ολιγάρχες, αυξάνοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

 

Την ώρα που η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των δυτικών κυρώσεων πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες έχουν φυγαδεύσει τα κότερά τους, σε τοποθεσίες από το Μονακό και τη Βαρκελώνη μέχρι το Ντουμπάι και τις Σεϋχέλλες, ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις. Ο Άλισερ Ουσμάνοφ πιστεύεται ότι έχει μεταβιβάσει πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία σε καταπιστεύματα για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

 

πηγή: enikos.gr