ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+2021 Σχολική Εκπαίδευση Δράση και τίτλο «Cool teachers for cool students»

 

Πρόληψη της σχολικής βίας και  δημιουργία καλού σχολικού κλίματος. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη Διαχείριση των συγκρούσεων με μη βίαιες μεθόδους, τη Σχολική Διαμεσολάβηση και τη βελτίωση του σχολικού κλίματος μέσω της πρόληψης και της χρήσης επανορθωτικών πρακτικών.

 

Μία ομάδα πέντε εκπαιδευτικών από το Λύκειο Μονάχου παρακολουθήσαμε επταήμερο σεμινάριο στις Βρυξέλλες του Βελγίου, 10-16 Ιουλίου 2022, στα πλαίσια του Προγράμματος ERASMUS+ KA1 με τίτλο ««Cool teachers for cool students», το οποίο υλοποιεί το σχολείο μας . Το συγκεκριμένο σεμινάριο είχε θέμα την πρόληψη της σχολικής βίας και τη δημιουργία καλού σχολικού κλίματος , την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη Διαχείριση των συγκρούσεων με μη βίαιες μεθόδους, τη σχολική διαμεσολάβηση και τη βελτίωση του σχολικού κλίματος μέσω της πρόληψης και της χρήσης επανορθωτικών πρακτικών.

 

Το σεμινάριο διεξήχθη στο Ελληνικό Κέντρο Βρυξελλών. Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί η αν. Διευθύντρια Ασημίνα Χρυσικού , η υποδιευθύντρια Μαρία Γραφιαδέλλη, η συντονίστρια του προγράμματος Μαρία Λέγγα και οι εκπαιδευτικοί Σταύρος Ελευθεριάδης και Ιωάννης Κεφάλας.  Παρακολουθήσαμε την επιμόρφωση με επιμορφώτρια την Joelle Timmersman, συζητήσαμε , μας κατατόπισε για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, τις προτεραιότητες, τους μελλοντικούς στόχους τους, τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζουν σε διάφορες σχολικές μονάδες. Απάντησε σε προβληματισμούς και απορίες μας.

 

Το σεμινάριο περιλάμβανε επίσης ξενάγηση σε μέρη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος-Αμβέρσα, Μπριζ , Γάνδη- βοηθώντας μας έτσι να σχηματίσουμε εικόνα για το ιστορικό παρελθόν της χώρας αυτής και να γνωρίσουμε την κουλτούρα και τη νοοτροπία των ανθρώπων, που αποτυπώνονται στην εκπαιδευτική πραγματικότητα και γενικότερα στην στάση ζωής του λαού αυτού σήμερα.

 

Το εφταήμερο αυτό σεμινάριο μας τροφοδότησε με γνώσεις και  εμπειρίες πολύτιμες, που λειτουργούν για εμάς ως έναυσμα και κινητήρια δύναμη για ανανέωση της διδασκαλίας μας σε ατομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα νιώθουμε περισσότερο έτοιμοι να υιοθετήσουμε νέες πρακτικές και μεθόδους που μας προτείνει το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα και των οποίων η εφαρμογή προϋποθέτει θετικό κλίμα και γόνιμο έδαφος από την πλευρά των εκπαιδευτικών .

 

Αυτό που αναμφίβολα αποτελεί επίσης κέρδος από τη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ατομικής κινητικότητας Erasmus+KA1 είναι η διεύρυνση των προσωπικών μας οριζόντων ως ατόμων και εκπαιδευτικών και η προσωπική μας απενοχοποίηση σε σχέση με προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Συνειδητοποιήσαμε ότι αντίστοιχα προβλήματα, αν και σε μικρότερο βαθμό, αντιμετωπίζουν και συνάδελφοι σε άλλες χώρες. Πάψαμε να τα αποδίδουμε αποκλειστικά σε προσωπική αδυναμία και ατομική ευθύνη, καθώς για παράδειγμα σχετίζονται με απουσία υποδομής και υποστήριξης από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Νιώθουμε επίσης περισσότερο ενημερωμένοι για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα και λιγότερο ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση και την υποπληροφόρηση που υφιστάμεθα κατά καιρούς.

 

Μπορεί ίσως, παρά τις δεδομένες προσπάθειες και προθέσεις μας, να μην επιτύχουμε, στο βαθμό που επιθυμούμε, την πραγματοποίηση όλων των στόχων που  θέσαμε, στα πλαίσια αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Τέτοιου είδους προγράμματα και δράσεις λειτουργούν καταλυτικά, μας βγάζουν από την αδράνεια και τη μοιρολατρική αντιμετώπιση των πραγμάτων, από την παθητική αποδοχή μιας κατάστασης που μπορεί να νιώθουμε ότι μας ξεπερνά.

 

Το σχολείο μας θα συνεχίσει την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και τροφοδότηση των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών μας με εμπειρίες, γνώσεις και ερεθίσματα, μέσω υλοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και τέσσερα έτη. Η κάθε εμπειρία αποτελεί για εμάς πολύτιμη γνώση για μια επόμενη κάθε φορά προσπάθεια!