· 

Ταξίδι στο χρόνο: Το πρώτο Oktoberfest

Oktoberfest

Το Μόναχο ήταν ανέκαθεν στενά συνδεδεμένο με το αγροτικό περιβάλλον και τη φύση. Καθημερινά φρέσκα φρουτα λαχανικα και χυμοι εισρεουν  από την ύπαιθρο επηρεαζοντας ετσι τον αστικό ιστο και τον πολιτισμό του.

 

 Το ετήσιο Oktoberfest που πραγματοποιείται στο Theresienwiese ξεκίνησε αρχικά  σαν μια ευχαριστία συγκομιδής της σοδειάς. Δημιουργός και χορηγός του ο  Max Josef  της Βαυαρίας  για πρώτη φορά το 1810 με αφορμή τον γάμο του διάδοχου του θρόνου Λουδοβίκου με την Therese Karoline von Hildburghausen.

 

Το κυρίως μέρος του  τότε Oktoberfest ήταν η μεγάλη έκθεση ζώων, όπου μόνο οι βραβευμένοι ταύροι, τα βοοειδή και τα άλογα παρουσιάζονταν στον βασιλιά. Από την αρχή, το Oktoberfest περιελάμβανε  την καθιερωμένη και δημοφιλή από τότε ιπποδρομία ,άφθονη μπύρα, τα εκθεσιακά περίπτερα καθώς και την αγαπημένη σε όλους σκοποβολή. Όλος ο περιφερειακός και αγροτικός πληθυσμός των γύρω περιοχών συνέρρεε στο Μόναχο με τις διαφορετικές φορεσιές του για να δει την πόλη και αυτούς που την κυβερνούσαν. H παροιμία άλλωστε της εποχής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης ότι ο Μax Josef λάτρευε την Βαυαρία :

 

“Aber g΄freut, hat΄s doch Jung und Alt,

da­ß er so viel auf sein Bayern halt“

 

Πηγή: Φωτογραφία,

Bildchronik von München,

Oldenburg Verlag 1938

Επιμέλεια: Βασίλης Καραμαγκιόλης