Γερμανία: Πιό εύκολα η πολιτογράφηση ( ; )

Νωρίτερα και πιο εύκολα θα μπορούν να αποκτήσουν την γερμανική υπηκοότητα οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που ζουν στη χώρα.  Τα κόμματα που απαρτίζουν την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα κόμματα SPD, Πρασίνων και FDP   συμφωνήσαν σε ένα σχέδιο,

 

Το σχέδιο νόμου είναι "σχεδόν έτοιμο" και θα σταλεί σύντομα στα άλλα υπουργεία, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. 

Αντί για οκτώ χρόνια, όπως συμβαίνει σήμερα, θα πρέπει να είναι δυνατή η απόκτηση υπηκοότητας μετά από πέντε χρόνια διαμονής στη Γερμανία.

Στην περίπτωση "ειδικών επιτευγμάτων όσον αφορά την ένταξη", θα είναι εφικτή η απόκτηση του γερμανικού διαβατηρίου ακόμη και μετά από τρία χρόνια - για παράδειγμα, εάν οι μετανάστες έχουν επιδείξει ειδικά σχολικά ή επαγγελματικά επιτεύγματα ή εθελοντική εργασία ή έχουν ιδιαίτερα καλές γλωσσικές δεξιότητες.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς θα λαμβάνουν αυτόματα Γερμανική υπηκοότητα εάν ένας γονέας έχει τη «νόμιμη συνήθη διαμονή του» στη Γερμανία για πέντε χρόνια. Μέχρι στιγμής, αυτό συνέβη μόνο μετά από οκτώ χρόνια.

Χαμηλότερα εμπόδια για άτομα άνω των 67 ετών Η Faeser θέλει να αφαιρέσει τα επίσημα πιστοποιητικά γλώσσας που απαιτούνται μέχρι σήμερα για ηλικιωμένους άνω των 67 ετών. Αντίθετα θα αρκεί η «ικανότητα λεκτικής επικοινωνίας» .  

Το προηγουμένως απαιτούμενο τεστ γνώσεων σχετικά με τη Γερμανία πρόκειται επίσης να καταργηθεί για άτομα άνω των 67 ετών. Η κατοχή πολλαπλών υπηκοοτήτων θα γίνει πολύ πιο εύκολη με τη μεταρρύθμιση. Για περισσότερα από 15 χρόνια, περισσότερες από τις μισές πολιτογραφήσεις έχουν χορηγηθεί με την αποδοχή πολλαπλών εθνικοτήτων, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου 

Κριτική από το CDU και το CSU 

 

Ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της παράταξης της CDU (Χριστανοκοινωνικό κόμμα) στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), Thorsten Frei, επέκρινε τις προγραμματισμένες αλλαγές . «Το γερμανικό διαβατήριο δεν πρέπει να γίνει σκουπίδια», είπε στην εφημερίδα. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Andrea Lindholz (CSU), εξήγησε: «Οι ξένοι στη Γερμανία στερούνται έτσι ένα μεγάλο κίνητρο για ενσωμάτωση».

 

Βέβαια ούτως ή άλλως το σχέδιο νόμου θα πρέπει να ψηφιστεί και στη Βουλή των κρατιδίων (Bundesrat) όπου για την επίτευξη πλειοψηφίας είναι απαραίτητη η υπερψήφιση και από βουλευτές των κομμάτων του CSU/CDU

 

Πηγή: ARD