· 

Οι δίκες του Λευκού Ρόδου στο Δικαστικό Μέγαρο του Μονάχου"

Εγκαίνια έκθεσης στις 19 Απριλίου 2023 στο Βαυαρικό Υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα:

 

"Αυθαιρεσία στο όνομα του γερμανικού λαού - Ο θρυμματισμός (καταστροφή) του κράτους δικαίου από τον εθνικοσοσιαλισμό:

 

Οι δίκες του Λευκού Ρόδου στο Δικαστικό Μέγαρο του Μονάχου"

 

Στις 19 Απριλίου 2023 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την δίκη μελών της αντιφασιστικής φοιτητικής οργάνωσης "Άσπρο Τριαντάφυλλο" ή "Λευκό Ρόδο", που έλαβε χώρα στις 19 Απριλίου 1943 στο Δικαστικό Μέγαρο του Μονάχου, εκεί που στεγάζεται και το Βαυαρικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με αφορμή αυτό το ιωβηλαίο η Βαυαρική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα "Άσπρο Τριαντάφυλλο" τέλεσαν στις 19.4.2023 τα εγκαίνια έκθεσης με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Μεταξύ των τότε καταδικασθέντων σε θάνατο ήταν, ως γνωστό, και ο Ρώσσος ορθόδοξος φοιτητής Alexander Schmorell.

 

Στην έκθεση που στήθηκε τώρα στην αίθουσα 253 και στον προ αυτής διάδρομο του Δικαστικού Μεγάρου όπου διεξήχθη στις 19.4.1943 η δίκη, γίνεται εκτενής αναφορά με πίνακες, χρονολογίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα στην όλη ιστορία της ναζιστικής δικαστικής εξουσίας, στην κατάργηση κάθε έννοιας του δικαίου και στην εφαρμογή φασιστικής πρακτικής σε δικαστικές αποφάσεις.

 

Στις εισηγήσεις-διαλέξεις που έλαβαν χώρα στα εγκαίνια της έκθεσης από νομικούς καθηγητές πανεπιστημίων, καθώς επίσης και στη συζήτηση σε πάνελ, όλοι οι ομιλητές τόνισαν την νομική και εγκληματική ανατροπή του κράτους δικαίου από τον ναζισμό και την ανάγκη περιχαράκωσης της δικαστικής νομιμότητας και για τα επόμενα χρόνια, εν όψει και των νεοφανών στην Γερμανία νεοναζιστικών μορφωμάτων. Η έκθεση αποτελεί όχι μόνο οδυνηρή ανάμνηση περασμένων ετών, αλλά κυρίως οδοδείκτη για την νεολαία και για την μελλοντική πορεία της κοινωνίας μας.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο Βαυαρός Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Georg Eisenreich, o Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαυαρίας κ. Dr. Hans-Joachim Heßler, η πρόεδρος του ιδρύματος „Άσπρο Τριαντάφυλλο“ κ. Dr. Hildegard Kronawitter, ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος „Άσπρο Τριαντάφυλλο“ κ. Markus Schmorell, - συγγενής του καταδικασθέντος στις 19 Απριλίου 1943 σε θάνατο Alexander Schmorell - πρόεδροι όλων των βαθμίδων του Βαυαρικού Δικαστικού Σώματος, εκπρόσωποι της Βαυαρικής Βουλής, ο Νομάρχης Άνω Βαυαρίας, ο διευθυντής της Αστυνομίας Μονάχου, κ.α. Προσεκλήθη και παρέστη και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για της δημόσιες σχέσεις με την Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

 

Ο π. Απόστολος επισκέφθηκε μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων μαζί με τον κ. Markus Schmorell την αίθουσα 253 του Δικαστικού Μεγάρου και στάθηκαν στο μέρος όπου ο Alexander Schmorell και οι άλλοι υπόδικοι παρακολουθούσαν στις 19.4.1943 επί πολλές ώρες την παρωδία της δίκης τους και ήκουσαν την καταδικαστική σε θάνατό τους απόφαση των ναζιστών δικαστών.

 

Ο Alexander Schmorell φυλακίστηκε στη φυλακή Stadelheim Μονάχου όπου στις 13 Ιουλίου 1943 θανατώθηκε με την λαιμητόμο της φυλακής. Ετάφη στο νεκροταφείο Friedhof am Perlacher Forst Μονάχου. Τον Φεβρουάριο 2012 ανακηρύχθηκε από την Ρωσσική εκκλησία της Διασποράς άγιος νεομάρτυρας.

 

Με πασχάλιες ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες: ( Μαλαμούσης )

 

Ο κ. Markus Schmorell (συγγενής του Νεομάρτυρα Alexander Schmorell) και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μπροστά από την φωτογραφία του Alexander Schmorell στην αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Μονάχου, όπου στις 19 Απριλίου 1943 καταδικάστηκε από το ναζιστικό σε θάνατο.O Alexander Schmorell είναι στον δεξιό πίνακα των φωτογραφιών στην επάνω σειρά, πρώτος από αριστερά.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στον τόπο της φυλακής Stadelheim Μονάχου  όπου στις 13 Ιουλίου 1943 αποκεφαλίστηκε με την λαιμητόμο ο Alexander Schmorell.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στον τάφο του Νεομάρτυρα Alexander Schmorell στο κοιμητήριο Friedhof am Perlacher Forst στο Μόναχο