· 

Ανακοίνωση Μ.-Π.Ο.Ε.Μ για την εκδήλωση στην Königsplatz

Ανακοίνωση Μ.-Π.Ο.Ε.Μ για την εκδήλωση στα "Προπύλαια" της Königsplatz για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

Σε ένα συμβολικό χώρο, στα "Προπύλαια" της Königsplatz, νέοι και παλιοί μετανάστες τίμησαν την 50η επέτειο της ηρωικής φοιτητικής και εργατικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα την πολιτιστικής ομάδας Ελλήνων μεταναστών (Μ.-Π.Ο.Ε.Μ) μαζί με την χορωδία του Λυκείου και των Γυμνασίων της πόλης.

 

Δεν ήταν το κρύο απόγευμα που έφερε ρίγη στους παρευρισκόμενους, αλλά η ανάγνωση των ποιημάτων Ρίτσου, Λειβαδίτη και ενα αποσπασμα απο τον εθνικό ποιητή της Παλαιστίνης Μαχμουντ Νταρουις, καθώς και οι ερμηνείες της μουσικής ομάδας της Μ.-Π.Ο.Ε.Μ. και της χορωδίας των μαθητών που συμμετείχε στην εκδήλωση με τραγούδια του Λοΐζου, τους Θεοδωράκη και άλλων συνθετών. 

Ο σύντομος χαιρετισμός που ακολούθησε, πρόβαλε την μεγαλειώδη στιγμή της πάλης της νεολαίας και του λαόυ ενάντια στη φασιστική χούντα των Συνταγματαρχών - που με τη στήριξη των ΗΠΑ έβαλε το λαό μας στο «γύψο» για 7 χρόνια - σαν σύγχρονο δίδαγμα και παρακαταθήκη των αγώνων για ένα καλύτερο αύριο. 

 

Πρόβαλε ταυτόχρονα και το ανεκπλήρωτο των αιτημάτων ενάντια στην τυραννία και τον πόλεμο, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου, συμβάλλοντας έτσι σε ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα ιστορία της ανθρωπότητας που διαπράττεται ενάντια του λαού της Παλαιστίνης. 

 

Ειδική αναφορά έγινε στην στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα από την Γερμανία, μέσα από τα Συνδικάτα και τις ελληνικές κοινότητες, το κύμα αλληλεγγύης του Γερμανικού Λαού στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, που είχε συγκλονίσει τότε την Ευρώπη. Ο χαιρετισμός έκλεισε με την αναγκαιότητα της επανεκκίνηση της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου που θα μπορούσε να λειτουργεί ως σκέπη για όλους τους φορείς αλλά και για άλλες παρόμοιες δραστηριότητες του Ελληνισμού στο Μόναχο.