Τι ζητάνε οι γονείς από το Υπουργείο Παιδείας

Τα συμβούλια Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου, τα συμβούλια γονέων πρώτου γυμνασίου και 4ου δημοτικού με κοινή τους επιστολή ζητούν σχετικά με το θέμα της ανανέωσης του μισθωτηρίου συμβολαίου για το κτήριο, που στεγάζει τις σχολικές μονάδες του 4ου Δημοτικού “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ“ και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου όπου φοιτούν καθημερινά πάνω από 380 μαθητές και το Σάββατο λειτουργούν Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) με τον ίδιο -ή  και μεγαλύτερο- αριθμό παιδιών.

Οι γονείς ρωτούν: 

1. Τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως περιγράφονται παραπάνω, εξυπηρετούνται οικονομικά από τις Βαυαρικής επιχορηγήσεις, ναι η όχι;

2. Υπάρχουν εισηγήσεις και αιτήματα των εμπλεκομένων υπαλλήλων των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας για όλες τις δυνατές λύσεις και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηριακών αναγκών;

3. Αν ναι, τότε ποιες είναι; Διότι τέτοια έγγραφα ούτε διαβαθμισμένα ούτε απόρρητα είναι. 

Εξάλλου αφορούν Δημόσια Σχολεία και χρηματικές επιχορηγήσεις.

4. Στο Μόναχο, και γενικότερα στο εξωτερικό, είναι τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών;

 

Η έκταση του προβλήματος γίνεται αντιληπτή έχοντας υπ‘ όψιν και τις παραμέτρους:

 

i. Το κτηριακό συγκρότημα του Freimann τη δεδομένη στιγμή είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών σχολείων εκτός Ελλάδας, στη Ευρώπη ίσως και παγκοσμίως, άκρως λειτουργικό και σε τέτοια στρατηγική θέση στο Μόναχο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής παροικίας. Μετά δε και το άδικο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού έχει καταστεί αναντικατάστατο.ii. Το έλλειμμα σε σχολικά κτήρια στο Δήμο του Μονάχου αριθμεί περί τα 35 σχολεία ύμφωνα με τη Βαυαρική Αρχή. Υπό αυτό το πρίσμα η εύρεση νέου σχολικού κτηρίου ή πολύ περισσότερο μια μετατροπή ενός κτηρίου σε σχολείο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.

 

iii. Οι απαιτήσεις του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας για δανειοδότηση ενός νέου σχολείου από το 2016 και μετά έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μας, το ποσό της μετατροπής ενός κτηριακού συγκροτήματος σε σχολείο με προδιαγραφές αυτού του μεγέθους να φτάσει ακόμα και σε επταψήφιο πόσο.

Η άμεση εντολή ορισμού νομικού συμβούλου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται άκρως απαραίτητη, θα λέγαμε “από εχθές“ κατά τη συνήθη ρήση!

 

Με όλο το σεβασμό στο χρόνο και τις υποχρεώσεις σας, περιμένουμε τις άμεσες απαντήσεις σας, ώστε να ενημερωθούν οι Έλληνες του Μονάχου ανοιχτά και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους. 

 

Το έγγραφο υπογράφουν

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων 

του 4ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ“

Στέφανος Σοφίας 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων 

του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου

Στέλιος Ελευθεριάδης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων

Θωμάς Γκουδούλα