· 

Το Oktoberfest 2023

Το 188ο Oktoberfest θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο έως τις 3 Οκτωβρίου 2023 ημέρα Τρίτη στο Theresienwiese.

 

Το 2022, περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το 187ο Oktoberfest, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Theresienwiese του Μονάχου . Το ρεκόρ επισκεψιμότητας σημειώθηκε το 1985 με πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες και σχεδόν επιτεύχθηκε ξανά το 2011 με περίπου 6,9 εκατομμύρια επισκέπτες.

 

Περίπτερα

 

Το πρώτο Σάββατο της Wiesn, τα περίπτερα ανοίγουν στις 9 π.μ. και παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

 

Από Δευτέρα έως Πέμπτη (εκτός αργιών) το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10 π.μ. έως τις 11:30 μ.μ.

 

Παρασκευή και Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου από τις 10 π.μ. έως τα μεσάνυχτα

 

Σάββατα από τις 9 π.μ. έως τα μεσάνυχτα

 

Κυριακές και αργίες από τις 9 π.μ. έως τις 11:30 μ.μ.

 

Oktoberfest: Οι ώρες λειτουργίας των σκηνών μπύρας (Bierzelte)

 

 

Το πρώτο Σάββατο του Oktoberfest 2023, οι σκηνές θα ανοίξουν στις 9 π.μ., μη αλκοολούχα ποτά (εκτός από μπύρα) θα διατίθενται από τις 10 π.μ. και στις 12 το μεσημέρι θα είναι "Ozapft is!" και θα σερβίρεται μπύρα. Με το κτύπημα, το Wiesn 2023 ανοίγει επίσημα τις πύλες του!

 

Από Δευτέρα έως Παρασκευή οι σκηνές ανοίγουν στις 10 το πρωί και κλείνουν στις 11:30 το βράδυ.

 

Τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες, 3.10., η μπύρα σερβίρεται στις 9 π.μ. και το κτύπημα γίνεται στις 11.30 μ.μ.

 

Στις μεγάλες αίθουσες του φεστιβάλ, η τελευταία μπύρα και η μουσική είναι στις 10:30 μ.μ.

 

Στις μικρές σκηνές, όπως οι τέντες με κοτόπουλα, τα σνακ και τα καφέ, η τελευταία μπύρα και η μουσική θα είναι στις 11 μ.μ..

 

Εξαιρέσεις: Το Käfer Wiesn-Schänke και το Kufflers Weinzelt είναι ανοιχτά μέχρι τη 1 π.μ., με τα τελευταία ποτά στις 00:30.

 

Oktoberfest: Πότε είναι οι οικογενειακές ημέρες;

 

Οι επίσημες οικογενειακές ημέρες στο Oktoberfest πραγματοποιούνται τις δύο Τρίτες: διαρκούν μέχρι τις 7 μ.μ. κάθε ημέρα. Στις σκηνές υπάρχουν εκπτωτικές προσφορές και μενού για παιδιά και οικογένειες, ενώ πολλές βόλτες και περίπτερα προσφέρουν μειωμένες τιμές αυτές τις δύο ημέρες. Αρκεί να αναζητήσετε τις πινακίδες "Οικογενειακή Ημέρα" ή "Παιδική Ημέρα".

 

Σύντομη ιστορική αναφορά στο Oktoberfest

 

Ο πρίγκιπας και μετέπειτα Βασιλιάς, Ludwig ο πρώτος,  θα παντρευόταν την πριγκίπισσα Therese και ο τραπεζίτης και επικεφαλής του ιππικού, Andreas von Dall Armi, πρότεινε τη διεξαγωγή ιπποδρομιών στο πλαίσιο των γαμήλιων εκδηλώσεων.

 

Στις 17 Οκτωβρίου 1810, προς τιμή του βασιλικού ζευγαριού που είχε παντρευτεί λίγες μέρες πριν, στις 12 του μήνα, διοργανώθηκε η πρώτη ιπποδρομία και έτσι, έγινε η αρχή για το Oktobersfest στην Theresienwiese που τότε αποτελούσαν τα σύνορα της πόλης, λαμβάνοντας και το όνομα τους από την πριγκίπισσα Therese.

 

Η γιορτή αποφασίστηκε να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά, οπότε μαζί με την ιπποδρομία προστέθηκε η έκθεση -παρουσίαση από τους γεωργοί των προϊόντων και των παραγωγών τους.

 

Έτσι, η γιορτή συνέχισε ως το 1819, χρονιά που ανέλαβε  η πόλη του Μονάχου τη διοργάνωση της μεγαλώνοντας τη διάρκειά της και προσθέτοντας τα καρουζέλ  και αίθουσες μπυραρίας. Το 1850 έγινε η αποκάλυψη της αγάλματος ,,Bavaria,, ενώ το 1881 ξεκίνησε  η πώληση των -γνωστών πλέον -Wiesenhendel (κοτόπουλα).

 

Με το ηλεκτρικό ρεύμα να φωτίζει, πλέον, της μπυραρίες και τα καρουζέλ αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο και οι εκθέτες όσο και οι μπυραρίες έστηναν όλο και μεγαλύτερες σκηνές.

 

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν πραγματοποιήθηκαν ξανά ιπποδρομίες – εκτός από την 150η επέτειο το 1960 και την 200η το 2010.

 

Το 1950 ο Δήμαρχος της πόλης Thomas Wimmer "έβγαλε" το πρώτο ποτήρι από το βαρέλι και από τότε καθιερώθηκε ο Δήμαρχος της πόλης να πραγματοποιεί το γνωστό ως "O'zapft is".

 

Μελανό σημείο στην ιστορία του πανηγυριού είναι η 26η Σεπτεμβρίου 1980, όταν στην κεντρική είσοδο σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200 από βόμβα που είχαν τοποθετήσει ακροδεξιοί.

 

 

Foto Georgios Soultas