· 

Γερμανία: Πως λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση  

Από την αλλαγή του έτους, οι ασθενείς με δημόσια ασφάλιση υγείας μπορούν να παραλαμβάνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από το φαρμακείο χρησιμοποιώντας την κάρτα ασφάλισής τους.

 

Ωστόσο, επειδή τα φαρμακεία έπρεπε να αναδιοργανώσουν τα συστήματά τους για το σκοπό αυτό, υπάρχουν μερικές φορές τεχνικά προβλήματα. Συνολικά, ωστόσο, η μετάβαση προχωρά ικανοποιητικά σύμφωνα με τους αρμόδιους συλλόγους. 

Πρώτος τρόπος, η ασφαλιστική κάρτα εισάγεται σε έναν "αναγνώστη", τα δεδομένα διαβάζονται και το φαρμακείο χορηγεί το συνταγογραφούμενο φάρμακο. Για το σκοπό αυτό δεν απαιτείται PIN.

 

Δεύτερον, η ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να εκτυπωθεί από το ιατρείο και με κωδικό QR προσκομίζεται στη συνέχεια στο φαρμακείο.

 

Τρίτον, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της δωρεάν εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον ημικρατικό οργανισμό υγείας Gematik, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από μια διαδικασία εγγραφής μέσω πολλών σταδίων. 

 

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη του ψηφιακού κωδικού συνταγής στο φαρμακείο ή για την αποστολή της συνταγής ψηφιακά στο φαρμακείο και την παραλαβή ή την παράδοσή της αργότερα. Για να γίνει αυτό, η ασφαλιστική κάρτα υγείας πρέπει να διαθέτει δυνατότητα NFC και απαιτείται ένας κωδικός PIN, ο οποίος πρέπει να ζητηθεί εκ των προτέρων από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας με τη διαδικασία Post-Ident (ταυτοπροσωπία Deutsches Post) . 

 

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσκομίσουν την ηλεκτρονική συνταγή σε φαρμακείο της επιλογής τους ή και σε ηλεκτρονικό φαρμακείο.

 

Πηγή: Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας