· 

Γερμανία: Τι αλλάζει το 2024 για τους εργαζόμενους

Το 2024 αναμένονται σειρά κάποιων αλλαγών που αφορούν άμεσα τη ζωή των εργαζομένων .

 

Παραθέτουμε τις βασικές αλλαγές

 

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Τον Ιανουάριο του 2024, ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα αυξηθεί από τα σημερινά 12 ευρώ σε 12,41 ευρώ μεικτά ανά ώρα. 

 

Η αλλαγή αυτή επηρεάζει όχι μόνο τους κύριους μισθωτούς που υπόκεινται σε υποχρεωτική ασφάλιση, αλλά και τους εργαζόμενους με μίνι απασχόληση (mini job). Για αυτούς, το όριο αποδοχών θα αυξηθεί κατά 18 ευρώ στα 538 ευρώ (από 520 € που είναι σήμερα)

 

Παράλληλα, ορισμένοι κλάδοι έχουν τους δικούς τους κατώτατους μισθούς που είναι υψηλότεροι από το γενικό ποσοστό. Από τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, θα αυξηθούν οι μισθοί για τους τεχνίτες στεγών, τους καθαριστές κτιρίων και στο ηλεκτρολογικό εμπόριο. 

 

Aύξηση της ελάχιστης αμοιβής για τους ασκούμενους σε επαγγελματικές σχολές 

Οι ασκούμενοι μπορούν να προσβλέπουν σε μια θετική αλλαγή στα οικονομικά τους από το 2024. Ο κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί από τον Ιανουάριο. Οι συμβάσεις  δεν θα μπορούν πλέον να υπολείπονται του ορίου των 649 ευρώ κατά το πρώτο έτος κατάρτισης, 766 ευρώ στο δεύτερο έτος ενώ στο τρίτο έτος ο μισθός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 876 ευρώ.

 

Επιδόματα και κοινωνική βοήθεια από τον Ιανουάριο

Περίπου 5,5 εκατομμύρια δικαιούχοι κοινωνικού βοηθήματος (Sozialhilfe) ή επιδόματος πολίτη (Bürgergeld) θα λάβουν περισσότερα χρήματα από τον Ιανουάριο του 2024. Η αλλαγή θα γίνει κλιμακωτά ως εξής:

 

  • Οι άγαμοι θα λαμβάνουν 61 ευρώ περισσότερα, ή 563 ευρώ το μήνα.
  • Οι νέοι ηλικίας 14 έως 17 ετών θα λαμβάνουν 471 ευρώ αντί των προηγούμενων 420 ευρώ.
  • Τα παιδιά έως τα έκτα γενέθλιά τους θα λαμβάνουν 357 ευρώ.
  • Τα παιδιά ηλικίας από έξι έως 13 ετών θα λάβουν 390 ευρώ.

Πολύ πιθανή η αναπροσαρμογή των συντάξεων γήρατος

21 εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία είναι πιθανό να λάβουν το νέο έτος 3,5% περισσότερα χρήματα, όπως υπολόγισε το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, επικαλούμενο το σχέδιο έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης για την ασφάλιση των συντάξεων για το 2023.

 

Αύξηση του βασικού αφορολόγητου επιδόματος

Το ποσό του εισοδήματος μέχρι του οποίου δεν πρέπει να καταβληθεί φόρος είχε ήδη προσαρμοστεί πέρυσι. Αυτό το λεγόμενο βασικό αφορολόγητο όριο θα αλλάξει και το 2024: 

 

για τους άγαμους, θα αυξηθεί από 10.908 ευρώ σε 11.604 ευρώ

για τα έγγαμα ζευγάρια, το όριο ανέρχεται σε 23.208 ευρώ.

Επιπλέον, το αφορολόγητο για τα παιδιά θα αυξηθεί από 6.024 ευρώ σε 6.384 ευρώ ανά παιδί. Για τους διαζευγμένους είναι το μισό.