· 

O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου το 2023

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Όπως κάθε χρόνο θα επιχειρήσουμε και φέτος τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.

 

Το 2023, που σε λίγες μέρες μας αφήνει, ήταν μετά από 3 χρόνια πανδημίας και πάλι μια "φυσιολογική" χρονιά γεγονός που φάνηκε και από τις δράσεις των συλλόγων και των οργανωμένων φορέων στην πόλη μας. 

 

Tο 2023 ξεκίνησε με την μεγάλη εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων στο Am Nockherberg, μια ακόμη πολύ μεγάλη από άποψη μαζικότητας εκδήλωση του Συλλόγου.

 

Τον Γενάρη ήταν και ο μήνας μιας ακόμη μεγάλης μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. Αυτή τη φορά του Συλλόγου Κρητών στην κατάμεστη αίθουσα της Augustiner Keller.

To Λύκειο των Ελληνίδων οργάνωσε τον ίδιο μήνα επίσκεψη - ξενάγηση στην έκθεση έργων της ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνιδας Etel Adnan. 

Ο Πανθεσσαλικός γιόρτασε και φέτος στο STEKI την έλευση του νέου έτους.

 

Tον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε και η ανοιχτή συζήτηση για την κατάσταση της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου. Ηταν περισσότερο μια προσπάθεια εκκίνησης. Η προσπάθεια θα συνεχίσει με νέα συνάντηση τον Γενάρη του 2024 που σαν στόχο θα έχει να μπορέσει να έχει και το Μόναχο μια ,,Κοινότητα,,. Δύσκολο εγχείρημα, καθώς προυποθέτει την ενωτική διάθεση όλων όσων θα συμμετέχουν στη διαδικασία προκειμένου την προσπάθεια να την αγκαλιάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής τοπικής κοινωνίας.

 

Μετά τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις των συλλόγων ξεκίνησαν οι γιορτές με τη βασιλόπιτα. Σύλλογος Ποντίων, Θρακιωτών, Λύκειο των Ελληνίδων, κοινή εκδήλωση οι Επτανήσιοι με το Χοροεργαστήρι ,,Μπάλος,, ενώ το παραδοσιακό έθιμο γιόρτασαν με εκδήλωση και οι εκπαιδευτικοί (ΕΛΜΕ Βαυαρίας).

Πρωτοχρονιάτικη εκδηλωση / δεξίωση διοργάνωσε και το παράρτημα των ΑΧΕΠΑ στο Μόναχο στην οποία μάλιστα βράβευσε για την προσφορά τους τον καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη, τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση αλλά και τον πρώην Υπουργό Παιδείας της Βαυαρίας Ludwig Spaenle, ενώ λίγες μέρες μετά οργανώθηκε το πανευρωπαϊκό συνέδριο των ΑΧΕΠΑ στο Μόναχο.

 

Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου προχώρησε σε εκλογή νέου ΔΣ όπου μετά από πολλά χρόνια αποχώρησε ο Νίκος Σταμάτης από τη θέση του προέδρου. Για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του συλλόγου Πρόεδρος εκλέχτηκε γυναίκα, η Βασιλική Θανασιά που από παιδί συμμετείχε στο σύλλογο.

 

Ο Μάρτιος του 2023 θα έχει μια σημαντική αναφορά στην ιστορία του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ. Στην Salvatorkirche παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιδρύματος με συγγραφέα την Βασιλεία Τριάρχη "Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο. 1815 – 2021. Μία ιστορική μελέτη". Μια σημαντική παρέμβαση στην καταγραφή της ιστορίας του Ελληνισμού του Μονάχου γεγονός που εκτιμήθηκε από τον Ελληνισμό με την μαζική του παρουσίαση στην εκδήλωση. Παράλληλα όμως την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η ολοκλήρωση της 11χρονης παρουσίας της Βασιλείας Τριάρχη στη θέση της Προέδρου του Ιδρύματος με μια σημαντική προσφορά στο Ίδρυμα. Νέα πρόεδρος του Ιδρύματος εκλέχτηκε η δικηγόρος Θεανώ Βασιλικού.

 

Τον Μάρτιο έγιναν οι εκλογές ανάδειξης νέου Συμβουλίου Ενσωμάτωσης (Συμβούλιο Αλλοδαπών) - Migrationsbeirat. Σ αυτές τις εκλογές συμμετείχε με υποψήφιους και η ,,ελληνική λίστα,, που εξέλεξε 2 αντιπροσώπους και συγκεκριμένα την Ηρώ Κωστράκη και τον Ευαγγέλη Χατζαλή. Ο δεύτερος στην πορεία του χρόνου αντικαταστήθηκε από τον Φετοκάκη Κωνσταντίνο. Η συμμετοχή του Ελληνισμού μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική αν και θα μπορούσε να εκλέξει και άλλους αντιπροσώπους αν η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη.

 

Ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου (σε συνεργασία με τους συλλόγους Ποντίων της Βαυαρίας) προχώρησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ η οποία προβλήθηκε και σε μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Ο Σύλλογος Επτανησίων οργάνωσε και φέτος την ανοιξιάτικη εκδρομή του στην Αυστρία ενώ προχώρησε και στην εκλογή νέου  ΔΣ, με την Αμαλία Κορακιανίτη να παραμένει Πρόεδρος για άλλη μια θητεία..

Οι σύλλογοι Ποντίων και Κρητών πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και των θυμάτων της Μάχης της Κρήτης αντίστοιχα . Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η δοξολογία για την 76η επέτειο από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από το σύλλογο Αιγαίου Μονάχου.

 

Το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ παρουσίασε το βιβλίο “Γκιακ” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο LMU.

Οι χορευτικές ομάδες της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου και του Λυκείου Ελληνίδων συμμετείχαν τον Ιούνιο, για ακόμη μια φορά, στις εκδηλώσεις για τα γενέθλια της πόλης του Μονάχου (Bennofest

 

Από τους Συλλόγους Ποντίων Βαυαρίας ξεκίνησε το πρόγραμμα Bessarion Project –*BP. Το BP αφορά στην άμεση έναρξη ελληνικών μεταπτυχιακών σπουδών στο πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Ιένα-Jena Γερμανίας, στα ερευνητικά αντικείμενα των επιζώντων γλωσσικών ιδιωμάτων της ελληνικής γλώσσας και της παρουσίας των Ελλήνων στην Ανατολία μέσα από τα οθωμανικά αρχεία.Το πρόγραμμα το χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων και οι ΑΧΕΠΑ Μονάχου.

 

Kαλοκαιρινές εκδηλώσεις και πάλι. Τόσο οι σύλλογοι Θρακιωτών, Θεσσαλών, Λύκειο των Ελληνίδων αλλά κυρίως τα ελληνικά σχολεία και τα ΤΕΓ χάρηκαν μετά από χρόνια πάλι τις καθιερωμένες καλοκαιρινές υπαίθριες εκδηλώσεις τους, καλοκαιρινή εκδήλωση οργάνωσαν και οι ΑΧΕΠΑ Μονάχου 

 

Στην καθιερωμένη εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Geretsried (Patronenfest) συμμετείχαν και φέτος τα χορευτικά των συλλόγων Ποντίων, Θρακιωτών, Λυκείου Ελληνίδων, Χοροεργαστήρι Μπάλος και Ηπειρωτικής Κοινότητας. 

 

H Ελληνική Κοινότητα Χααρ οργάνωσε την 2η ελληνοβαυρική εκδήλωση στο Haar με την Φανή Αθέρα να είναι αυτή τη φορά ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα. Η Ελληνική Κοινότητα του Χααρ οργάνωσε και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών της ίδρυσης του Δήμου (Κοινότητας) ενώ είχε την πρωτοβουλία ίδρυσης συλλόγου αλλοδαπών στην περιοχή με την οποία οργάνωσε και την τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων δένδρων σε πλατεία ως μήνυμα ειρήνης.

 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο το 1ο Pontische Bavaria Camp με την συμμετοχή της νεολαίας των Συλλογών Ποντίων Βαυαρίας (Μονάχου, Νυρεμβέργης, Άουγκσμπουργκ και Λαουφ) σε ξενώνα νεότητας στο Ainhofen, ένα μικρό χωριό στα περίχωρα του Νταχάου.

Οι νέοι έστησαν σκηνές, μαγείρεψαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, παρουσίασαν ενδιαφέροντα θέματα του ποντιακού πολιτισμού και της λαογραφίας.

 

Ο σύλλογος Κρητών και φέτος πρόσφερε τρόφιμα στην τοπική τράπεζα τροφίμων στο Μόναχο "Tafel".

 

Το Λύκειο των Ελληνίδων οργάνωσε δυο θεματικές διαλέξεις - συζητήσεις με θέματα: "Μαθησιακές δυσκολίες και η διαχείρησή τους" και η "διαταραχή ελλειματικής προσοχής υπερκινητικότητας". Και οι δυο διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ενορία των Αγίων Πάντων.

 

Η ,,Μπουάτ,, επανήλθε τον Ιούλιο με υπαίθρια γιορτή στον προαύλιο χώρο της ενορίας των Αγίων Πάντων.

 

Θεσσαλοί, Πόντιοι και Ηπειρώτες αποχαιρέτησαν μετά από δεκαετίες, έστω για λίγα χρόνια, το Freizeitheim Westend (Multikulturelles Jugendzentrum Westend - MKJZ) ως χώρο για τις πρόβες των χορευτικών τους συγκροτημάτων (το κτίριο θα ανακαινιστεί).

 

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους η νεολαία του συλλόγου Ποντίων Μονάχου οργάνωσε και πάλι την εκδήλωση "παιδιά βοηθούν παιδιά" και μάλιστα το κέρδος της εκδήλωσης δόθηκε στην κοινή δράση συλλόγων και φορέων Μονάχου 2023.

 

Οι Θρακιώτες δημιούργησαν μουσική ομάδα στο σύλλογό τους ενώ πραγματοποίησαν και πάλι την παραδοσιακή εκδήλωση "για ένα πιάτο παραδοσιακή βάρβαρα"

 

Την 111η επέτειο απελευθέρωσης των νησιών του βορείου Αιγαίου τίμησε με δοξολογία ο Σύλλογος Αιγαίου Μονάχου ενώ οι Κρήτες τους ήρωες της Μονής Αρκαδίου.

 

Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και το Λύκειο των Ελληνίδων οργάνωσαν ημερίδα με θέμα ,,το δικαίωμα ψήφου της γυναίκας,, (Πριν 130 διεθνώς πριν 70 χρόνια στην Ελλάδα το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι).

 

Τον Νοέμβριο η οργάνωση των ΑΧΕΠΑ Μονάχου διοργάνωσε συνεστίαση (Gala) για την υποδοχή - συμμετοχή στην εκδήλωση του νέου πρόεδρου της AHEPA, τον κυπριακής καταγωγής Σάββα Τσίβικο.

 

"Σημαδιακή" η ημέρα που το Λύκειο των Ελληνίδων πραγματοποίησε το Χριστουγεννιάτικο παζάρι καθώς ήταν η ημέρα που το χιόνι είχε ακινητοποιήσει ολόκληρη την πόλη. Κι όμως τηρουμένων των αναλογιών η εκδήλωση πέτυχε.

 

Μονοήμερες "χριστουγεννιάτικες,, εκδρομές οργάνωσαν φέτος οι σύλλογοι Επτανησίων και ο Πανθεσσαλικός.

 

Η χρονιά ολοκληρώθηκε πριν λίγα 2ωρα με την ,,υπέρβαση,, του συλλόγου Ελασσονιτών και συγκεκριμένα να επιλέξει μια μεγάλη αίθουσα για την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση (Augustiner Keller) που όχι μόνο γέμισε ασφυκτικά αλλά έμεινε πολύς κόσμος απ έξω.

 

Σχολεία

Γεμάτες δράσεις τα ελληνικά σχολεία και τα ΤΕΓ και το 2023 αλλά και με προβλήματα....

 

Τα ελληνικά Δημοτικά Σχολεία του Μονάχου οργάνωσαν εκδήλωση με τον παιδικό συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο "Οι καλοί και κακοί πειρατές" .

Το 1ο Δημοτικό διοργάνωσε αθλητικές δραστηριότητες με αφορμή την 10η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού. Το 2ο Γυμνάσιο Μονάχου την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση ,,αποχαιρετισμού,, των μαθητών της 9ης τάξης , το 5ο Δημοτικό εκδήλωση (διαδικτυακή) με συμμετοχή του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη  Χρυσού Ολυμπιονίκη στην κολύμβηση (με την 6η τάξη στο πλαίσιο δράσεων της αποφοίτησης των μαθητών)

Όλα τα σχολεία Δημοτικά και Γυμνάσια διοργάνωσαν αποκριάτικς γιορτές  

Τα ΤΕΓ Μονάχου οργάνωσαν επίσκεψη των μαθητών στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου ενώ στους χώρους του σχολείου έγινε παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου 'Αριστοτέλης οργάνωσε ημερίδα για τον αυτισμό ενώ το ελληνικό Λύκειο Μονάχου πραγματοποίησε εκδήλωση γνωριμίας και συζήτησης των μαθητών του Λυκείου με το συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο και το μεταφραστη Αθανάσιο Τσίγκα.  Παράλληλα διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα για το ERASMUS+

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια ελληνική εργατική μετανάστευση με παρουσίαση από την Ελένη Τσακμάκη πραγματοποίησε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου.

Το 5ο Δημοτικό ανακοίνωσε για το 2024 τη συμμετοχή της 5ης τάξης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:  «Τα σχολεία “υιοθετούν” χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας»που θα πραγματοποιηθεί στην Θράκη.

Στεγαστικό. Εκτός των πολλών εκδηλώσεων δυο γεγονότα αναστάτωσαν την εκπαιδευτική κοινότητα το 2023. Το ένα αρντηικό γεγονός ήταν η συγχώνευση του 2ου Δημοτικού Σχολείου με τα άλλα σχολεία που στην ουσία μείωσε τον αριθμό των δημοτικών σε τρία από πέντε που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Το άλλο, που προκάλεσε και κινητοποιήσεις των γονέων λίγο πριν τα Χριστούγεννα είναι η αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη στέγαση στο σχολικό κτίριο στο Freimann (στεγάζονται ένα δημοτικό, ένα γυμνάσιο και τα ΤΕΓ) μετά το 2025. Επειδή ακριβώς αναφερόμαστε σ ένα πολύ μεγάλο σχολικό συγκρότημα (σχεδόν 900 παιδιά) οι μελλοντικές εξελίξεις αν δεν είναι ικανοποιητικές προβλέπεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στις αρχές του νέου έτους.

 

Ενορίες

Τον Ιανουάριο η Ενορία Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο γιόρτασε την επέτειο για τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας της ενορίας στο Westend. 

 

Στην ενορία των Αγίων Πάντων (πολιτιστικό κέντρο) παρουσιάστηκε ο τόμος HAGIA SOPHIA - Οι εκκλησίες της σοφίας του Θεού σε όλο τον κόσμο καθώς και το βιβλίο της Korinna Zinovia Weber " Die Griechisch-Orthodoxe Allerheiligenkirche in München – Ein Bauprojekt der Ökumene als kulturelle und geistige Brücke zwischen Ost und West".

 

Φέτος πραγματοποιήθηκε και πάλι το πανηγύρι ανήμερα των Αγίων Πάντων στον προαύλιο χώρο της Ενορίας.

 

Η Ενορία των Αγίων Πάντων προχώρησε στην αναμόρφωση των χώρων και στη δημιουργία έξι διαμερισμάτων για φοιτητές δίνοντας λύση σ Ελληνες φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο στεγαστικό.

 

Η ΑRTion Theater διοργάνωσε στο πολιτιστικό κέντρο της Ενορίας των Αγ. Πάντων μια σειρά από εκδηλώσεις / παραστάσεις όπως Θεατρική  παράσταση ,,Μηδεία,,του εφηβικού τμήματος της ,,Μελωδίας,, "διάλεξη" "Το παιδι που ανταμώσαμε" με τον Γιάννη Αθανασόπουλο, την θεατρική κωμωδία "ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ... Ο ΤΡΙΤΟΣ ΧΩΡΕΙ" , το σατιρικό έργο «Εκείνος και Εκείνος», η κωμωδία ΜΠΟΣΤ & ΦΛΩΞ ή αλλιως ΧΟΝΤΡΟΣ & ΛΙΓΝΟΣ ενώ στους χώρους του πολιτιστικού κέντρου έλαβε χώρα και το σεμινάριο μπαλονοκατασκευής με τον Μπαλονοποιό Γιώργο Μαγκίνη.

 

Άλλες δράσεις

Μια σειρά σεμινάρια τέχνης (τουλάχιστον 15) πραγματοποιήθηκαν φέτος στο πολιτιστικό κέντρο από την Sofiani_art creations / δημιουργίες τέχνης. (ζωγραφική με πάστα δόμησης, ζωγραφική με ακρυλικά σε καμβά, κόσμημα με ξύλινες χάνδρες κ.α)

Η Sofiani_art creations / δημιουργίες τέχνης διοργάνωσε και την 2η έκθεση χειροτεχνών Μονάχου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τέχνης τους.

 

O μουσικός σύλλογος ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ διοργάνωσε δυο μεγάλες συναυλίες στο Gasteig με την Ηρώ Λεχουρίτη (τον Οκτώβριο)  ενώ τον Μάρτιο τη συναυλία ,,η μουσικό ταξίδι μέσω της ελληνικής μουσικής)

 

Η νέα "πολιτιστική ομάδα Ελλήνων μεταναστών του Μονάχου" Μ.Π.Ο.Ε.Μ. δραστηριοποιήθηκε σε θεατρικές δραστηριότητες μέσω της παιδικής καθώς και της ενήλικης θεατρικής ομάδας της, συμμετείχε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έξω από το Γενικό Προξεείο ενώ γιόρτασε την επέτειο της εεξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

Κλείσιμο της χρονιάς με την 9η δράση αλληλεγγύης συλλόγων και φορέων 2023

Στις 10 Δεκεμβρίου οι σύλλογοι Ελασσονιτών, Θεσσαλών, Ποντίων, Ηπειρωτικής Κοινότητας, Κρητών,  Μακεδόνων, Επτανησίων, Χοροεργαστήρι Μπάλος, Ελασσονιτών, ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ και γυναικείας ομάδας ελληνικού σπιτιού πρόσφεραν εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων και συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση που στέφθηκε για ακόμη μια φορά με μεγάλη επιτυχία. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν φέτος θα δοθούν στοχευμένα σε οικογένειες/ιδρύματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες (Θεσσαλία) και πυρκαγιές (Εβρος) το Καλοκαίρι / Φθινόπωρο του 2023.

Μουσικά σχήματα πρόσφεραν δωρεάν τη συμμετοχή τους στο μουσικό πρόγραμμα ενώ συμμετείχαν εθελοντές και σε άλλα επίπεδα (οργανωτικά). Η εκδήλωση έγινε φέτος στο πολιτιστικό κέντρο της Ενορίας των Αγίων Πάντων που διάθεσε τους χώρους και την υποδομή.

 

Η δράση έχει πλέον καθιερωθεί ως μια από τις κεντρικές εκφράσεις ενότητας του οργανωμένου Ελληνισμού και η εκδήλωση ως χώρος συνάντησης και έφρασης αυτής της ενότητας.

 

Το δίκτυο που οργανώνει τη δράση αλληλεγγύης λειτούργησε και με τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και Συρία στις αρχές του έτους, συγκεντρώνοντας χρήματα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Μονάχου.

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Με πρωτοβουλία του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ξεκίνησε το πρόγραμμα υποτροφιών Ελλήνων φοιτητών και σπουδαστών ,,ΑΘΗΝΑ,, στο οποίο συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή η Ενορία των Αγίων Πάντων, το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ και ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδέεται με δικαίωμα προτάσεων των συλλόγων και φορέων Μονάχου. Ήδη δόθηκαν οι δυο πρώτες υποτροφίες.

 

Το 2023 ο Δορυφόρος εκτός από τις καθιερωμένες δράσεις (διαγωνισμό φωτογραφίας, έκδοση έντυπου Newsletter κ.α.) οργάνωσε 4 επισκέψεις στο αστεροσκοπείο Sternwarte München ενώ στήριξε και φέτος διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες.

 

Και φέτος ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ βράβευσε 17 νέες και νέους που διακρίθηκαν το 2023 με τις επιδόσεις τους στον αθλητικό τομέα.

 

Σημειώνεται ότι ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ λειτουργεί ως κοινωφελές σωματείο και κατά συνέπεια δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό.

 

Στοιχεία για το Μόναχο

Τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων που κατοικεί στο Μόναχο ΕΔΩ

 

Άλλα στοιχεία για το Μόναχο (30.11.2023):

Κάτοικοι (πρώτη κατοικία): 1 588 394 

Νοικοκυριά: 854.259

Ανεργία: Συνολικά 5.329, ποσοστό 2,7

 

Το Μόναχο συνδέεται με 7 αυτοκινητόδρομους, ενώ καθημερινά περισσότερα από 250 υπεραστικά και 500 περιφερειακά τρένα μεταφέρουν 450.000 άτομα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης 

 

Τοπικά ΜΜΜ: 

434 χλμ είναι το δίκτυο των S-Bahn, 95 χλμ του U-Bahn, 82 χλμ των Tram, 534 χλμ των λεωφορείων 

 

Περίπου 138.000 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι σε τέσσερα πανεπιστήμια και 14 κολέγια και ακαδημίες στο Μόναχο και τη γύρω περιοχή. Το 43% σπουδάζει τα περιζήτητα μαθήματα (Μαθηματικά, πληροφορική, φυσικές επιστήμες και τεχνολογία (π.χ. μηχανική, μεταποίηση και κατασκευές) - δηλαδή περισσότεροι από τον εθνικό μέσο όρο.

 

Περίπου το 30% των 1,58 εκατομμυρίων κατοίκων του Μονάχου δεν είναι Γερμανοί και προέρχονται από περισσότερα από 180 διαφορετικά έθνη

 

Η κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη στο Μόναχο και σε αρκετές γύρω περιοχές είναι η υψηλότερη στη Γερμανία. Στο Μόναχο, το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 34.442 ευρώ ανά κάτοικο, 36,5% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον ,,απολογισμό του Ελληνισμού για όλη τη Γερμανία, με επίκαιρα στατιστικά

 

Σημείωση Δορυφόρου: Αν μας διέφυγε κάποια εκδήλωση / δράση τότε ζητάμε την κατανόησή σας και περιμένουμε μήνυμά σας να συμπληρωθεί στον απολογισμό.