· 

O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου το 2022

Ελληνισμός του Μονάχου - παρέλαση

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Όπως κάθε χρόνο θα επιχειρήσουμε και φέτος τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.

Το 2022, που σε λίγες μέρες μας αφήνει, ήταν -στο μεγαλύτερό της μέρος-  μια ακόμη χρονιά που δεν ήταν "φυσιολογική". 

 

Οι περιορισμοί της πανδημίας κυριάρχησαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους και συνέχιζε για 3η συνεχόμενη χρονιά να επηρεάζει τη ζωή μας και κατά συνέπεια και την  λειτουργία των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού της πόλης στους οποίους αναφέρεται - κυρίως - ο καθιερωμένος μας απολογισμός.

 

Επιπλέον τον Φεβρουάριο ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ευρώπη που έφερε μαζί με το φόβο και την αγωνία επιπλέον προβλήματα στην καθημερινότητά μας όπως τις μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

 

Για τους συλλόγους και τους οργανωμένους φορείς το 2022 ξεκίνησε χωρίς εκδηλώσεις (κοπή βασιλόπιτας) - αλλά και ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων του ποταμού Ίζαρ δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί.

Η πρώτη κεντρική εκδήλωση ήταν υπαίθρια και συγκεκριμένα η πρωτοβουλία των Ελλήνων μουσικών του Μονάχου με μουσικό πρόγραμμα για τα ,,παιδιά του πολέμου,,. 

11 μουσικά σχήματα με περισσότερους από 40 μουσικούς παρουσίασαν τα προγράμματά τους την Κυριακή 27 Μαρτίου στον προαύλιο χώρο του MKJZ στην Westendstraße . Την εκδήλωση που στήριξε ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ συγκέντρωσε τα έσοδα για την φιλανθρωπική οργάνωση save the children .

 

Ο μήνας Μάιος ήταν ο μήνας που ξεκίνησαν διάφορες μικρές δράσεις των συλλόγων και φορέων στο Μόναχο.

 

Έτσι οι σύλλογοι Ποντίων και Κρητών πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και των θυμάτων της Μάχης της Κρήτης αντίστοιχα . Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η δοξολογία για την 74η επέτειο από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από το σύλλογο Αιγαίου Μονάχου.

 

Τον Μάιο ξεκίνησαν την λειτουργία των χορευτικών τμημάτων τους μια σειρά σύλλογοι όπως Θρακιώτες, Θεσσαλοί ενώ ο σύλλογος Επτανησίων τόλμησε στις 21 Μαΐου την πρώτη μουσικοχορευτική εκδήλωση προκειμένου να γιορτάσει τα 30χρονα από την ίδρυσή του.

 

Τέλη Μαΐου το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου συγκάλεσε, μετά από χρόνια, Γενική Συνέλευση μελών. Στη συνέλευση ορίστηκε μια επιτροπή η οποία εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει σε διάλογο για το μέλλον της Κοινότητας και παράλληλα να καταγράψει την οικονομική της κατάσταση. Τα συμπεράσματα θα τα παρουσιάσει σε νέα γενική συνέλευση μελών όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

 

Τον Ιούλιο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων των ΤΕΓ (Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας) και την υποστήριξη του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ πραγματοποιήθηκε μια κεντρική δράση των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού.

Ελληνικοί Σύλλογοι ήταν επικεφαλής της πορείας/παρέλασης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόναχο που διοργάνωσε  ο Δήμος Μονάχου και συγκεκριμένα οι σύλλογοι: Ελασσονιτών, Επτανησίων, Ηπειρωτικής Κοινότητας, Θρακιωτών, Θεσσαλών,  Κρητών, Λύκειο των Ελληνίδων Μονάχου, Μακεδόνων, Ποντίων, Χοροεργαστήρι καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) .

 

Τον Ιούλιο ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου συμμετείχε στη γιορτή πολιτισμών στο Westpark που διοργάνωσε το συμβούλιο ενσωμάτωσης του Δήμου Μονάχου ενώ ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος συμμετείχε στην καλοκαιρινή εκδήλωση του Multikulturelles Jugendzentrum (Westend)

 

Tον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε και το εναλλακτικό φεστιβάλ „ZAMAS“ που διοργάνωσαν το Ίδρυμα OTTO ECKART σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ.  Το φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στο Werksviertel-Mitte (Ostbahnhof), και συμμετείχαν ελληνικά και ξένα μουσικά σχήματα, παρουσιάστηκαν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ελληνικές ταινίες αλλά και ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις. 

 

Τον Ιούλιο ο Σύλλογος Κρητών πραγματοποίησε και πάλι την καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες  υπαίθρια ,γιορτή των αρνιών,, 

 

Μπορεί φέτος να μην πραγματοποιήθηκε η ελληνοβαυρική εκδήλωση στην Odeonsplatz (ήταν αδύνατος ο έγκαιρος προγραμματισμός της λόγω των περιορισμών της πανδημίας) αλλά πραγματοποιήθηκε στο Haar από την τοπική Ελληνική Κοινότητα. 

Στην 1η ελληνοβαυαρική εκδήλωση του Haar συμμετείχε το χορευτικό ,,Χοροεργαστήρι Μπάλος,, ενώ παράλληλα με το μουσικό πρόγραμμα (μουσικό σχήμα GENIMA) τελέστηκε οικουμενική λειτουργία ενώ πραγματοποιήθηκε και τελετή απονομής βραβείων (του πρώην Δημάρχου της Κοινότητας Haar Helmut Dworzak  και του Έλληνα δικηγόρου Σταύρου Κωσταντινίδη) 

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε όμως και άλλες εκδηλώσεις όπως π.χ. το πάρτυ με ζωντανή μουσική του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου για την αρχή του εξαμήνου (Στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν  ο Niki Tall, ελληνογερμανός από το Αννόβερο, η Μαργκώ Ενεπεκίδου, ο μεγάλος αδερφός των Αντετοκούμπο και ο Νέγρος του Μοριά), τη συναυλία της Mαρίνας Σάττι στο Ampere και του Γιώργου Νταλάρα στο Circus Krone.

 

Η ενορία των Αγίων Πάντων γιόρτασε και πάλι με υπαίθρια εκδήλωση στον προαύλιο χώρο ανήμερα της γιορτής των Αγίων Πάντων

 

Μουσικές βραδιές όμως διοργάνωναν και ελληνικά εστιατόρια με ελληνικά μουσικά σχήματα της πόλης μας δίνοντας έτσι εναλλακτικές στους ¨Έλληνες της πόλης που ήθελαν να διασκεδάσουν ,,Ελληνικά,,.

 

Μετά το καλοκαίρι ....

Ποιο έντονη ήταν η δραστηριότητα μετά το καλοκαίρι αφού είχαν παραμείνει ελάχιστα περιοριστικά μέτρα.

 

Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην παρέλαση παραδοσιακών φορεσιών του μεγάλου πανηγυριού Oktoberfest και διατήρησε την "αποκλειστικότητα,, του μοναδικού ελληνικού συλλόγου που συμμετέχει στην παρέλαση του μεγαλύτερου λαϊκού πανηγυριού στον κόσμο. 

Η Φιλαρμονία (μουσικός σύλλογος) πραγματοποίησε συναυλία με ρεμπέτικη μουσική στο Gasteig ενώ διά ζώσης πραγματοποιήθηκε φέτος τον Νοέμβριο και η 36η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου στο RIOFILMPALAST

 

Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα „ΕΛΛΑΣ“ στην πόλη Ottobrunn που είναι αδελφοποιημένη με την πόλη του Ναυπλίου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ottobrunn  με την υψίφωνο (σοπράνο) Βάσια Αλάτη και τον Ιάπωνα πιανίστα Yuto Kiguchi.

 

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο σύλλογος Αιγαίου κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στη Δοξολογία για την 110η Επέτειο από την απελευθέρωση των βορείων νησιών του Αιγαίου, ο σύλλογος Κρητών πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στη μνήμη των ,,μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου. Ο Σύλλογος Επτανησίων διοργάνωσε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα μέλη και τα παιδιά του συλλόγου με παράσταση καραγκιόζη.

 

Φέτος η βράβευση από το ΔΟΡΥΦΟΡΟ ελληνοπαίδων που διακρίθηκαν σε αθλητικούς ή πολιτιστικούς τομείς (ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ) πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά και όχι όπως είχε καθιερωθεί στην φιλανθρωπική εκδήλωση. Αυτό έγινε καθώς δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί φέτος η συγκεκριμένη δράση τον Δεκέμβριο (κορωνοιός). 23 νέες και νέοι βραβεύτηκαν για τις αποδόσεις τους παρουσία του Γεν. Προξένου, της συντονίστριας εκπαίδευσης, της Προέδρου του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ, του αρχιμανδρίτη Σιώμου καθώς και εκπροσώπους των γονέων.

 

Ελληνικά σχολεία

Πλούσιο σε δραστηριότητες ήταν ο απολογισμός των σχολείων και συμβουλίων Γονέων των ελληνικών σχολείων Μονάχου. 

Εκτός από τις καθιερωμένες καλοκαιρινές, χριστουγεννιάτικες και επετειακές (εθνικές) εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις όπως π.χ. μουσική εκδήλωση "Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη" (με μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Μονάχου του 4ου Δημοτικού Σχολείου). Ακόμη στο πλαίσιο της εκδήλωσης Zamas που οργάνωσε το ίδρυμα Otto- Eckart για την προβολή Ελληνικής Τέχνης και Πολιτισμού το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου συμμετείχε με έκθεση σχεδίου και ζωγραφικής των μαθητών/τριών από τα τμήματα Kunst και Quali-Kunst. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ  συμμετείχε στο  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+2021 ενώ το Συμβούλιο γονέων του πρώτου Δημοτικού οργάνωσε μπουφέ μέρος του οποίου πρόσφεραν στο συσσίτιο της πόλης (Tafel). Το 5ο Δημοτικό πραγματοποίησε στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκδήλωσης έκθεση ζωγραφικής ενώ τα ελληνικά δημοτικά σχολεία του Μονάχου πραγματοποίησαν κεντρική εκδήλωση για τους γονείς με θέμα: ,,Βιολογικοί Βιόρυθμοι, αθλητισμός, διατροφή,,

Στην εκδήλωση (που ήταν υπό την αιγίδα του Γραφείου Εκπαίδευσης (Συντονιστικό Γραφείο) στο Μόναχο εισηγητής ήταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής (εκπαιδευτικός στα σχολεία του Μονάχου) Δρ. Ευάγγελος Θεοδώρου

 

Κλείσιμο της χρονιάς με την 8η φιλανθρωπική 

Μετά από δυο χρόνια πραγματοποιήθηκε και πάλι με εκδήλωση η δράση αλληλεγγύης συλλόγων και φορέων Μονάχου. Στις 11 Δεκεμβρίου οι σύλλογοι Ελασσονιτών, Θεσσαλών, Ποντίων, Ηπειρωτικής Κοινότητας, Κρητών, Σούλι, Μακεδόνων, Επτανησίων, Αιγαίου και γυναικείας ομάδας ελληνικού σπιτιού πρόσφεραν εδέσματα και συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση που στέφθηκε για ακόμη μια φορά με μεγάλη επιτυχία. Τέσσερα μουσικά σχήματα πρόσφεραν δωρεάν τη συμμετοχή τους στο μουσικό πρόγραμμα ενώ για πρώτη φορά καλλιτεχνική ομάδα πρόσφερε αντικείμενα που η ίδια είχε ετοιμάσει. Μάλιστα η ίδια η ομάδα (με τη στήριξη του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ) είχε πραγματοποιήσει την 1η έκθεση καλλιτεχνών Μονάχου στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και αλλοδαποί στο Forstenrieder Alle ενώ τις ημέρες αυτές έχουν οργανώσει το Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι στον προαύλιο χώρο της ενορίας των Αγίων Πάντων. 

Σημείωνεται ότι η φιλανθρωπική εκδήλωση (μια πρωτοβουλία του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ) ήταν η πρώτη μαζική κεντρική εκδήλωση σε εσωτερικό χώρο μετά την έναρξη της πανδημίας και αποτελεί τα τελευταία χρόνια κεντρική εκδήλωση συλλογικότητας των φορέων του Μονάχου..

 

Δεν πρέπει βέβαια να μην κάνουμε αναφορά και στα αθλητικά μας σωματεία όπως π.χ. για την ποδοσφαιρική ομάδα FC Hellas Μονάχου που εκτός από την πολύ πετυχημένη αγωνιστική χρονιά είχε μια σειρά από δράσεις για νέους (ανταλλαγή με αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα, προγράμματα με νέους με Βαζέχα κ.α.). Στο ίδιο πνεύμα και οι δραστηριότητες της ελληνικής ομάδας Γαλανόλευκος στο Νταχάου όπου ο Πρόεδρος της έχει βραβευθεί για τις δράσεις και τη συμμετοχή του από το Δήμο του Νταχάου.

 

Κλείνοντας την αναφορά μας στους οργανωμένους φορείς, ιδιαίτερα πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η μουσικοχορευτική εκδήλωση του συλλόγου Ελασσονιτών ανήμερα των φετινών Χριστουγέννων γεγονός που μπορεί να αποτελέσει και αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια των εκδηλώσεων αυτού του τύπου.

 

Εκλογές σε συλλόγους

Εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέων ΔΣ πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά από ελληνικούς συλλόγους στο Μόναχο όπως στο σύλλογο Κρητών, στη Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, στον Πανθεσσαλικό, στο σύλλογο Ποντίων, στο Λύκειο Ελληνίδων καθώς και στους συλλόγους Γονέων Μονάχου και των ΤΕΓ 

 

Άλλα στοιχεία για το Μόναχο:

Ανεργία: Ενώ ο μέσος όρος το 2021 ήταν 4,8% τον Νοέμβριο του 2022 ήταν μειωμένος στο 4,2%

Eνοίκια: Ο μέσος όρος των ενοικίων κατοικιών στο Μόναχο αυξήθηκε κατά 3,1% το τ.μ. την τελευταία τριετία (2019-2021) φθάνοντας σε 12,05 € (από 11,69 €)

To AEΠ στο Μόναχο έφθασε στο ρεκόρ των 122,2 (τελευταία στοιχεία του 2019) που αποτελεί το 19,2% του συνόλου του ΑΕΠ της Βαυαρίας

Ο μέσος όρος της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων του Μονάχου είναι 33.100 € ετησίως όταν ο πανγερμανικός  μέσος όρος είναι 24.472 (ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις όπως Βερολίνο, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Κολωνία , Στουτγάρδη ο μέσος όρος είναι μεταξύ 23.014 € - 27.130 €)

Το Μόναχο έχει τους περισσότερους ακαδημαϊκούς εργαζόμενους συγκριτικά με άλλες μεγάλες πόλεις (38,6% των εργαζομένων στο Μόναχο έχουν ακαδημαϊκό τίτλο ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Στουτγάρδη με 34,5% και η Φρανκφούρτη με 32,5%)

Το Μόναχο συνδέεται με 7 αυτοκινητόδρομους, ενώ καθημερινά περισσότερα από 250 υπεραστικά και 500 περιφερειακά τρένα μεταφέρουν 450.000 άτομα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης 

Τοπικά ΜΜΜ: 

434 χλμ είναι το δίκτυο των S-Bahn, 95 χλμ του U-Bahn, 82 χλμ των Tram, 534 χλμ των λεωφορείων 

Μόναχο: Πληθυσμός και Ελληνισμός