Ταυτότητες – Πότε θα σταματήσουν να ισχύουν οι παλιές

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων. 

Η νέα ταυτότητα θα είναι πλαστική και στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Εκτός από τα γνωστά στοιχεία, θα αναγράφεται προαιρετικά η ομάδα αίματος, Αντί για το εμφανές δακτυλικό αποτύπωμα, θα υπάρχει ηλεκτρονικό τσιπ που θα το περιέχει.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Δούκα, είναι υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τέτοιου είδους ταυτότητες και με τον κανονισμό αυτό της Ευρωπαικής Ένωσης εναρμονίζεται και η χώρα μας.

 

O Αύγουστος του 2026, είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας καθώς, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει την ισχύ της ταυτότητας, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

 

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

 

Να σημειωθεί ότι σχετικά με το τσιπάκι για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, διευκρινίζεται ότι υπάρχει και στα νέα διαβατήρια, το οποίο όμως έχει μπει σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχει κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και δεν έχει στοιχεία γεωεντοπισμού. 

Πηγή: ΕΡΤ