· 

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για την δημοσιογράφο Φανή Αθέρα

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στην Βαυαρική Ραδιοφωνία για την δημοσιογράφο κ. Φανή Αθέρα

 

Στο κτήριο της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας (BR) στο Μόναχο έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου 2023 αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για την δημοσιογράφο κ. Φανή Αθέρα με αφορμή την συνταξιοδότησή της, μετά από 38 χρόνια υπηρεσίας της στην Βαυαρική Ραδιοφωνία.

 

Η κ. Αθέρα είναι θυγατέρα Ελλήνων μεταναστών της πρώτης γενιάς, γεννήθηκε στην κωμόπολη Άγιος Αθανάσιος Δράμας και σε μικρή ηλικία ήλθε με τους γονείς της στη πόλη Geretsried της Βαυαρίας, φοίτησε στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου, σπούδασε γερμανική φιλολογία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και εργάστηκε από το 1985 ως δημοσιογράφος στη Βαυαρική Ραδιοφωνία (BR). Είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες μετανάστες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας με την συμμετοχή της στην καθημερινή Ελληνική Εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, ως εκφωνήτριας των ειδήσεων και ως παρουσιάστριας, συντονίστριας και συνδιοργανώτριας και άλλων εκπομπών της BR.  Μετά την αναστολή της Ελληνικής Εκπομπής (2002) εργάστηκε στην σύνταξη του Bayern 2-Radiowelt της BR.

 

Στην εκδήλωση του αποχαιρετισμού η κ. Αθέρα με ένα λίαν συγκινητικό χαιρετισμό, παρουσία του συζύγου της Βασιλείου Μπουγά και των παιδιών της, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μερικά πρόσωπα, πρώην διευθυντές και συναδέλφους, που την συνόδευσαν στην επαγγελματική της καριέρα. Ακολούθως οι δύο διευθύντριες της Radiowelt, η  κ. Heike Simon-Gerleit και η κ. Eva Kötting παρουσίασαν από κοινού ένα ημίωρο διηγηματικό και μουσικό „οδοιπορικό“ με την πολύχρονη προσφορά της κ. Αθέρα στα προγράμματα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και της πρόσφεραν μια ωραία ανθοδέσμη, η οποία θα αποστέλεται κάθε μήνα στις 21 του μηνός, μέχρι το τέλος του χρόνου, και μία τούρτα με την αφιέρωση: Deine Radiowelt. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον μουσικό κ. Ελευθέριο Αρμύρα (κιθάρα) και στο τραγούδι από την υψίφωνο Μαρία Κωστράκη και τον Γεώργιο Παππά, ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο. Ο κ. Αρμύρας και ο κ. Παππάς ήταν και αυτοί συνάδελφοι της κ. Αθέρα στη Βαυαρική Ραδιοφωνία και συνυπηρέτησαν μαζί της. Η δεξίωση με ελληνικά εδέσματα και ποτά από το εστιατόριο ΜΙΝΟΑ έδωσε μια άριστη νότα ελληνικού γευστικού πολιτισμού στους Βαυαρούς καλεσμένους.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν και άλλοι συνάδελφοι της κ. Αθέρα, μεταξύ των οποίων η κ. Ελένη Ηλιάδου, τελευταία διευθύντρια της Ελληνικής Εκπομπής και νυν υπεύθυνη για διαπολιτισμικά θέματα και οι συνταξιούχοι πλέον κ. Ασημάκης Χατζηνικολάου, επί πολλά έτη αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής του ελληνικού προγράμματος της BR και ο κ. Wilhelm Warning. Από πλευράς της Παροικίας μας στο Μόναχο παρέστησαν, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τη σύζυγό του, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, η πρόεδρος του ιδρύματος PALLADION κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann, η πρόεδρος των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσης κ. Ελένη Βούλγαρη, ο ιατρός κ. δρ. Ανδρέας Μοράκης με τη σύζυγό του από τη Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, η δικηγόρος κ. Δανάη Κατσάνου, η δικηγόρος κ. δρ. Θεανώ Βασιλικού  ο κ. Ιορδάνης Μεχτερίδης, η κ. Ευγενία Κοτσελίδου απο το Deutsches Patentamt, η ψυχολόγος κ. δρ. Μαρία Γαβρανίδου, ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Παπούλης, ο κ. Δημήτρης Αγγελούσης (ChocoLab),  η κ. Στρατούλα Σουιτσμές (ES smart grafik design) και πολλοί άλλοι.

 

Προσωπικά ευγνωμονώ την κ. Αθέρα για τις πολυετείς χαριτωμένες και με θαυμαστή επιδεξιότητα, αυθορμητισμό, και χιούμορ, παρουσιάσεις του επισήμου προγράμματος των Ελληνο-Βαυαρικών Πολιτιστικών Ημερών στην Odeonsplatz Μονάχου, για τις παρουσιάσεις πολλών επίσημων εκδηλώσεων της εκκλησίας μας και του πολιτιστικού μας κέντρου και για την αγαστή συνεργασία της, ως προέδρου της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων, με όλους τους φορείς και συλλόγους Μονάχου.

Ο αμέριστος έπαινος για την κ. Αθέρα όπως αυτός εκφράστηκε ποικιλοτρόπως από τους παρόντες στην αποχαιρετιστήρια αυτή εκδήλωση, από τα πολλαπλά ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν από όσους δεν μπορούσαν να παρευρεθούν και με ειδικό αφιέρωμα στο Intranet της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας του ιταλού συναδέλφου της και συγγραφέα Antonio Pellegrino με τίτλο „Weiß-blaue Blumen aus Bayern“ καταδεικνύουν την επιτυχέστατη σταδιοδρομία της ως δημοσιογράφου στη Βαυαρική Ραδιοφωνία.

 

Είμαστε σίγουροι ότι η Ελληνική Παροικία Μονάχου θα συνεχίσει να έχει και στο μέλλον πλούσια την ευεργετική κοινωνική και πολιτιστική προσφορά  της κ. Αθέρα.

Ευχόμαστε στην κ. Αθέρα και στην οικογένειά της υγεία και μακροημέρευση για το καλό της κοινωνίας μας.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης