· 

Η ιστορία του Μπάμπεργκ

Το παλιό δημαρχείο του Μπάμπεργκ χτίστηκε σε ένα τεχνητό νησί.  Το νησί συνδέεται με τις όχθες με δύο γέφυρες. Λόγω της θέσης του, το Παλαιό Δημαρχείο αναφέρεται συχνά από τους κατοίκους του Μπάμπεργκ ως το δημαρχείο του νησιού ή της γέφυρας. Ένα δημαρχείο αναφέρθηκε σε αυτή τη θέση ήδη από το 1386. Ωστόσο, αυτό το πρώτο δημαρχείο έπεσε θύμα πυρκαγιάς το 1460. Το σημερινό κτίριο ανεγέρθηκε στην ίδια τοποθεσία το 1461. Το μισοθωρακισμένο κτίριο στη νότια πλευρά, το Rottmeisterhäuschen, έχει διατηρηθεί στην αρχική του μορφή. Σύμφωνα με τον θρύλο, η ασυνήθιστη τοποθεσία κατασκευής οφειλόταν στην άρνηση του επισκόπου να παράσχει στους πολίτες χώρο για το δημαρχείο που ζητούσαν. Παρεμπιπτόντως έως το τέλος 2024 θα ξεκινήσει η ανακαίνιση του κτηρίου ακαθορίστου ακ όμα χρόνου μιας και οι εργασίες λόγω της θεσης του είναι χρονοβόρες. Το σίγουρο είναι ότι το ποσό που θα χρειαστεί φτάνει τα 20.000.000€ περίπου.

 

 

Ιστορία

 

Ως πανεπιστημιακή πόλη και έδρα της αρχιεπισκοπής, το Μπάμπεργκ είναι ένα πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά σημαντικό κέντρο στην Άνω Φραγκονία. Η παλιά πόλη του Μπάμπεργκ έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1993, με το μεγαλύτερο διατηρητέο ιστορικό κέντρο της πόλης στη Γερμανία.

 

Τα ευρήματα (είδωλα του Μπάμπεργκ) που βρέθηκαν το 1858 έχουν γίνει γνωστά ως τα πρώτα λείψανα της πρώιμης ιστορίας του Μπάμπεργκ. Οι φιγούρες χρονολογούνται πιθανότατα από τη νεολιθική περίοδο και πιθανώς αντιπροσωπεύουν ειδώλια παγανιστών. Η ιστορία του Μπάμπεργκ αρχίζει με την πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά από το έτος 902. Η πόλη απέκτησε ιδιαίτερη σημασία όταν ο Ερρίκος Β' ανέθεσε την ανέγερση του πρώτου καθεδρικού ναού του Μπάμπεργκ, ο οποίος τελικά έγινε το κέντρο της νέας επισκοπής που χτίστηκε το 1007. Το Μπάμπεργκ υπήρξε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Ο αυτοκρατορικός καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε το 1237.

 

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μοναστηριού των Βενεδικτίνων του Αγίου Μιχαήλ το 1015 και αργότερα των συλλογικών μοναστηριών του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Γκάνγκολφ και του Αγίου Ιάκωβου, το Μπάμπεργκ εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της αυτοκρατορίας. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εξεταστεί και η ιστορικά σημαντική συνάντηση μεταξύ του αυτοκράτορα Ερρίκου Β' και του Πάπα Βενέδικτου

 

Ο Ερρίκος Β', ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας, και η σύζυγός του θάφτηκαν στον καθεδρικό ναό του Μπάμπεργκ. Το 1046, ο επίσκοπος του Μπάμπεργκ Suidger έμεινε στην ιστορία ως Πάπας Κλέμενς Β'. Οι επίσκοποι του Μπάμπεργκ είχαν επίσης καθοριστική πολιτική επιρροή στην αυτοκρατορία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ως καγκελάριοι ή αντικαγκελάριοι.

 

Ειδικά οι πρίγκιπες-επίσκοποι Franz και von Schönborn έκαναν το Μπάμπεργκ προπύργιο του μπαρόκ. Στα νεότερα χρόνια ως έδρα την βαυαρικής κυβερνησης θα καθιερώσει το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα (die erste demokratische Verfassung.)

 

Σύντομη ιστορία του Μπάμπεργκ

7ος αιώνας Ένα μεγάλο συγκρότημα κάστρων υπάρχει στο Domberg.

902 Η δυναστεία Babenberg της Ανατολικής Φραγκονίας κατέχει το "Castrum babenberg". Μετά την εξαφάνισή τους, το στέμμα κληρονομεί.

 

973 Ο αυτοκράτορας Όθων Β' δωρίζει το κάστρο και τον οικισμό "papinberc" στον Βαυαρό δούκα Heinrich "dem Zänker".

 

995 Μετά τον θάνατο του πατέρα του Ερρίκου "του Καβγατζή", ο γιος του, ο μελλοντικός βασιλιάς Ερρίκος Β', κληρονομεί τις έδρες του Μπάμπεργκ.

 

997 Ο Ερρίκος Β' και η σύζυγός του Κουνεγκόνδη ζουν στο Μπάμπεργκ.

 

1002 Ο Ερρίκος Β' γίνεται βασιλιάς.

 

1007 Ο Ερρίκος Β' ιδρύει την επισκοπή του Μπάμπεργκ. Θέλει να κάνει το Μπάμπεργκ πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Χτίζονται πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Το Μπάμπεργκ είναι η πρωτεύουσα ενός πριγκιπάτου μέχρι το 1802.

 

1012 Ο "αυτοκρατορικός καθεδρικός ναός" του Μπάμπεργκ εγκαινιάζεται.

 

1014 Ο Ερρίκος Β΄ στέφεται αυτοκράτορας στη Ρώμη.

 

1024 Ο αυτοκράτορας Ερρίκος Β΄ πεθαίνει.

1046 Ο επίσκοπος Suitger (1040-47) γίνεται Πάπας (Κλήμης Β΄) κατόπιν αιτήματος του αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄. Πεθαίνει μετά από 9 μήνες και θάβεται στον καθεδρικό ναό του Μπάμπεργκ.

 

1102-1139 Ο επίσκοπος Όθων Α΄, που αγιοποιείται το 1189, αποκαλείται "Απόστολος των Πομερανών". Ιδρύει μοναστήρια, χτίζει εκκλησίες και διαδραματίζει διπλωματικό ρόλο στο Κονκορδάτο της Βορμς.

 

1146 Ο αυτοκράτορας Ερρίκος Β' αγιοποιείται.

 

1152 Μετά την επιστροφή του από σταυροφορία, ο βασιλιάς Κόνραντ Γ΄ πεθαίνει στο Μπάμπεργκ.

 

1185 Ο αυτοκρατορικός καθεδρικός ναός πέφτει θύμα πυρκαγιάς.

 

1200 Η αυτοκράτειρα Kunigunde αγιοποιείται.

 

1208 Ο βασιλιάς Φίλιππος της Σουαβίας δολοφονείται στην Παλαιά Αυλή του Μπάμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας γιορτής και θάβεται στον καθεδρικό ναό.

 

1215 Χτίζεται ο τρίτος καθεδρικός ναός.

 

1237 Εγκαινιάζεται ο καθεδρικός ναός του ύστερου ρωμανικού-πρώιμου γοτθικού ρυθμού.

 

1430 Εισβολή των Χουσιτών. Το Μπάμπεργκ αναγκάστηκε να εξαγοράσει την ελευθερία του με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

 

15ος αιώνας Οι μοναστικές περιοχές έχουν δική τους δικαιοδοσία και δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό οδήγησε σε επανειλημμένες διαμάχες με την πόλη. Ως αποτέλεσμα, πολλές πλούσιες οικογένειες πατρικίων μετακομίζουν και μαζί τους και οι καλλιτέχνες.

 

1525 Αγροτικός πόλεμος: Οι πολίτες του Μπάμπεργκ λεηλατούν τις αυλές του καθεδρικού ναού και το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ. Η επανάσταση καταπνίγεται με τη βοήθεια της Σουαβικής Συμμαχίας και οι πρωτεργάτες καταδικάζονται σε θάνατο.

 

1553 Ο μαρκήσιος Άλμπρεχτ Αλκιβιάδης του Βρανδεμβούργου / Κούλμπαχ καταλαμβάνει το Μπάμπεργκ. Εκβιάζει χρήματα προστασίας, ληστεύει τα δικαστήρια των κανοίκων και καταστρέφει το Άλτενμπουργκ.

 

1623-1633: κορύφωση των καύσεων μαγισσών υπό τον επίσκοπο Johann Georg II. Fuchs von Dornheim. 600 άνθρωποι πεθαίνουν στην περιοχή του Μπάμπεργκ.

1618-1648 Τριακονταετής Πόλεμος: Η πόλη, η οποία προστατεύεται ελάχιστα, καταλαμβάνεται επανειλημμένα και λεηλατείται από διάφορα στρατεύματα. Σχεδόν οι μισοί από τους 12.000 κατοίκους του Μπάμπεργκ πεθαίνουν εξαιτίας του πολέμου και των επιδημιών.

 

1693-1746 Οι πρίγκιπες-επίσκοποι Lothar Franz και Friedrich Karl von Schönborn προωθούν το εμπόριο, τη βιοτεχνία και τις βιοτεχνίες. Το Μπάμπεργκ γνωρίζει την ακμή της ιστορίας του. Αναδύεται η σημερινή μπαρόκ οικιστική πόλη.

 

1803 Η πριγκιπική επισκοπή του Μπάμπεργκ διαλύεται και η περιοχή γίνεται τμήμα της Βαυαρίας.

 

1808 Ο E.T.A. Hoffmann γίνεται Kapellmeister.

 

1817 Το Μπάμπεργκ γίνεται αρχιεπισκοπή.

 

1841 Εγκαινιάζεται η διώρυγα Ludwig-Danube-Main.

 

1844 Ο σιδηρόδρομος φτάνει στο Μπάμπεργκ.

 

1914-1918 Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: το Μπάμπεργκ έχει 1330 νεκρούς.

 

1933-1945 Τρίτο Ράιχ και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Περίπου 1000 Εβραίοι πολίτες του Μπάμπεργκ εκδιώκονται και δολοφονούνται. 3500 πολίτες του Μπάμπεργκ σκοτώνονται ή αγνοούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επιπλέον, 378 άνθρωποι πεθαίνουν σε αεροπορικές επιδρομές το τελευταίο έτος του πολέμου.

 

1981 Το Μπάμπεργκ ανακηρύσσεται μνημείο της πόλης.

 

1993 Η πόλη, με πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων, προστίθεται στον κατάλογο της UNESCO "Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας".

 

Επιμέλεια και φωτογραφίες: Βασίλης Καραμαγκιόλης