· 

Γερμανία: Το σχέδιο νόμου για κορωνοιό από Οκτώβριο

Οι υπουργοί υγείας και δικαιοσύνης Karl Lauterbach και Marco Buschmann επξεργάστηκαν σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί από το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο. Στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορίες στην Ομοσπονδιακή Βουλή και στη Βουλή των κρατιδίων (Bundesrat). Ο νόμος, αν ψηφιστεί, θα ισχύει από  1η Οκτωβρίου έως τις 7 Απριλίου 2023.

 

Το βασικό στοιχείο αντιμετώπισης της πανδημίας θα είναι η προστατευτική μάσκα. Ετσι πανγερμανικά θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις περίθαλψης. Θα υπάρχει επίσης υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ σε επισκέπτες σε νοσοκομεία και κλινικές. Μέτρα που ισχύουν ήδη σε μεγάλο βαθμό και σήμερα.

 

Επιπλέον, θα δοθούν στα ομοσπονδιακά κράτη περισσότερες εξουσίες για να θεσπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς για τον κορωνοϊό σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη .

 

Οι περιορισμοί που θα μπορούν να επιβληθούν από τα κρατίδια αν το απαιτούν οι περιστάσεις θα είναι π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς χώρους προσβάσιμους από το κοινό, στη γαστρονομία, στις ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις (εκτός όσοι έχουν αρνητικό τεστ, έχουν αναρρώσει πρόσφατα ή έχουν εμβολιαστεί - ο πιο πρόσφατος εμβολιασμός δεν πρέπει να έχει γίνει περισσότερο από τρεις μήνες πριν -.

 

Τα κρατίδια όμως δεν θα μπορούν να αποφασίσουν για λοκντάουν ή κλείσιμο σχολείων ή περιορισμούς στις επαφές, κάτι που μπορούσαν να κάνουν με την παραλλαγή Δέλτα. 

 

Πηγή: RND