· 

Κορωνοίός: Τι θα ισχύει από το Φθινόπωρο

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μέτρα κατά του κορωνοϊού για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. "Με αυτήν την εργαλειοθήκη, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το προβλεπόμενο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο", δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Lauterbach»

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νέους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

 

Με λίγα λόγια:  Ο νέος νόμος εκτός από την απαίτηση μάσκας σε υπεραστικές συγκοινωνίες και αεροπλάνα δίνει τη δυνατότητα στα κρατίδια να αποφασίζουν ανάλογα με τη δυναμική κύματος κορωνοιού. 

 

Αναλυτικά:

 

Πανγερμανικά θα ισχύουν λίγοι κανόνες:

 

Από τον Οκτώβριο και η απαίτηση χρήσης μάσκας τύπου FFP2 στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τα αεροπλάνα.

 

Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων

 

Δίδεται στα κρατίδια η ευκαιρία να αποφασίσουν για περαιτέρω μέτρα εντός ενός καθορισμένου πλαισίου. Νέα είναι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα Κέντρα Παροχής Φροντίδας θα πρέπει να ορίζουν υπαλλήλους επιφορτισμένους με καθήκοντα που θα σχετίζονται με το τεστ κορωνοϊού, τους εμβολιασμούς και την Υγιεινή.

 

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υποχώρησε στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

 

Η κριτική στα αρχικά σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού πυροδοτήθηκε κυρίως από την πρόθεση κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και των οποίων ο τελευταίος εμβολιασμός έγινε λιγότερο από τρεις μήνες πριν. Οι επικριτές παραπονέθηκαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κατανοητό ως προτροπή προς τους πολίτες να εμβολιάζονται κάθε τρεις μήνες.

 

Πλέον η διάταξη έχει προαιρετικό χαρακτήρα: Τα κρατίδια δεν είναι υποχρεωμένα να τον εφαρμόσουν. Η διάταξη θα ισχύει επομένως προαιρετικά και στην περίπτωση όσων έχουν αναρρώσει.

 

Με το νέο Νόμο περί Προστασίας από τις Λοιμώξεις θα δίδεται στα κρατίδια η ευκαιρία να αντιδράσουν στην εξέλιξη της πανδημίας.

 

Στο πρώτο στάδιο θα εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιρέσεις από την απαίτηση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους -αυτές οι εξαιρέσεις θα είναι υποχρεωτικές για όσους έχουν αρνητικό τεστ και προαιρετικές για εκείνους που μόλις έχουν αναρρώσει και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, των οποίων ο τελευταίος εμβολιασμός δεν είναι παλαιότερος των τριών μηνών.

 

Εάν προκύψει ισχυρό κύμα κορωνοϊού, θα ισχύει χωρίς εξαίρεση η απαίτηση χρήσης μάσκας. Σε αυτό το δεύτερο στάδιο, τα κρατίδια θα μπορούν επίσης να επιβάλουν κανόνες ελάχιστης απόστασης, να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και να θεσπίσουν ανώτατο όριο ατόμων σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

 

Πλέον απομένει η έγκριση από την Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) του σχεδίου νόμου που θα διαμορφωθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες επί τη βάσει αυτών των ρυθμίσεων.