· 

Δημόσια αντιπαράθεση μουσουλμανικής κοινότητας με Δήμαρχο Μονάχου

Σε ανοιχτή επιστολή τους την Τετάρτη, δεκατρείς ιμάμηδες και εκπρόσωποι του Μουσουλμανικού Συμβουλίου του Μονάχου κατηγόρησαν τον δήμαρχο Dieter Reiter ότι αρνείται να μιλήσει με τη μουσουλμανική κοινότητα. Προειδοποίησαν επίσης για κλιμάκωση της κατάστασης στο Μόναχο. O λόγος είναι οι διάφορες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στη Γερμανία.

 

Ο Reiter θα συναντηθεί τελικά με εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας. Το επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην Βαυαρική Ραδιοφωνία. Όταν ρωτήθηκε πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, ο δήμαρχος είπε: "Σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες της BR, η συνάντηση θα θα πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα.

 

Παρά την απαγόρευση της πόλης, φαίνεται ότι σχεδιάζονται περαιτέρω φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Μόναχο. Ένας από τους υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής είχε κοινοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κάλεσμα για μια φιλοπαλαιστινιακή αυτοκινητοπομπή στο κέντρο του Μονάχου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:  "Επιτρέπονται μόνο διαδηλώσεις για το Ισραήλ. Αλλά εμείς οι κάτοικοι του Μονάχου θα δώσουμε φωνή στους καταπιεσμένους. [...] Ο Dieter Reiter θέλει να μας απαγορεύσει;;;; Ποιος είναι ο Dieter Reiter;!!!!"

 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Dieter Reiter δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συζήτηση που προσφέρει θα περιλαμβάνει ανθρώπους που μπορούν επίσης να συλλαβίσουν τη λέξη "συμβιβασμός". Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν θα αρνιόταν να μιλήσει με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας. Οι αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση των συγκεντρώσεων επαφίενται στην αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής διοίκησης (KRV), συνέχισε. Αλλά αν κάποιος δηλώνει ξεκάθαρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τι σκοπεύει να κάνει, τότε "το τμήμα διοίκησης της περιφέρειάς μου δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εκδήλωση. Και η αστυνομία θα φροντίσει να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί.

 

Ιμάμης: Οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κατάσταση

Ο ιμάμης Benjamin Idriz από το Penzberg, ο οποίος επίσης υπέγραψε την ανοιχτή επιστολή, δήλωσε στη BR ότι πολλοί πιστοί θα συγκεντρωθούν στα τζαμιά την Παρασκευή και ελπίζουν σε απαντήσεις από τους ιμάμηδες εκεί. Ο ιμάμης εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα κατάσταση για ιδεολογικούς λόγους. Ως παράδειγμα, ο Idriz αναφέρθηκε σε φυλλάδια που κυκλοφορούσαν στο Μόναχο και ήταν ασαφούς προέλευσης. Καλούν επίσης σε αυτοκινητοπομπή και συγκέντρωση στο κέντρο του Μονάχου.

 

Μουσουλμανικό Συμβούλιο κατά των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό και να έχουν απαντήσεις για τους πιστούς, είπε ο Idriz, πίεσαν για μια συνάντηση με τον δήμαρχο. Σε πολλές γερμανικές πόλεις γίνονται αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις, αλλά το Μουσουλμανικό Συμβούλιο δεν τις θέλει στο Μόναχο. "Είμαστε υπέρ ενός διαφορετικού τρόπου", δήλωσε ο Idriz στο BR. Θέλουν την ειρήνη στο Μόναχο, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μαζί με τους πολιτικούς της πόλης στο πνεύμα του διαθρησκευτικού διαλόγου που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια, δήλωσε ο ιμάμης του Πένζμπεργκ.