· 

Μόναχο: Πάνω από 700 χρόνια Dult

Μόναχο: Πάνω από 700 χρόνια Dult: από το φεστιβάλ της εκκλησίας στο πανηγύρι

Ο όρος "Dult" ή "Tult" έχει την αρχική του σημασία σε μια εκκλησιαστική γιορτή όπου γύρω από την εκκλησία στήνονταν πάγκοι με εμπορεύματα προς τιμήν ενός αγίου.

 

Το πρώτο Dult, το Jakobidult, διοργανώθηκε το 1310 στο Anger, στη σημερινή Sankt-Jakobs-Platz. Από το 1791 και μετά, διοργανώθηκε σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης.

 

Το 1796, ο εκλέκτορας Karl Theodor παραχώρησε στο χωριό Au το δικαίωμα να διοργανώνει πανηγύρι δύο φορές το χρόνο. Η ονομασία "Auer Dult" χρονολογείται από την εποχή αυτή. Με την ενσωμάτωση του Au το 1854, το Auer Dult ήρθε στο Μόναχο.

 

Το Auer Dult διοργανώνεται τρεις φορές το χρόνο στην πλατεία Mariahilfplatz από το 1905

 

Το Auer Dult αποτελεί μόνιμο στοιχείο της Mariahilfplatz από το 1905 και πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο: το Maidult την άνοιξη, το Jakobidult το καλοκαίρι και το Kirchweihdult το φθινόπωρο. Μόνο από το 1943 έως το 1946 χρειάστηκε να ακυρωθούν τα Dulten και μόνο το 2020 ακυρώθηκαν τα δύο πρώτα Dulten λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

 

Το Jakobidult του 2010 ήταν η 700η επέτειος του πανηγυριού, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Εργασίας και Οικονομικών Υποθέσεων της πόλης του Μονάχου. Με περίπου 300 επιδειξίες και εμπόρους της αγοράς σε κάθε εκδήλωση, τα τρία Dulten του έτους προσελκύουν συνολικά έως και 290.000 επισκέπτες.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το πανηγύρι Auer Dult το 1910, η οποία λέγεται ότι ήταν η μεγαλύτερη αγορά πιατικών της Ευρώπης εκείνη την εποχή.

 

Επιμέλεια Β.Κ.