· 

Νέος νόμος για την απόκτηση γερμανικής ιθαγένειας

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία προχώρησε μέσω του Ομοσπονδιακού Υπουργικού Συμβουλίου στη ψήφιση σχεδίου νόμου που αφορά την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας. 

 

Νέος νόμος: Ευκολότερη η απόκτηση γερμανικής ιθαγένειας

Με τη μεταρρύθμιση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει, μεταξύ άλλων, να καταστήσει τη Γερμανία πιο ελκυστική για τους ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Nancy Faeser στην συνέντευξη τύπου που παρουσίασε το νέο νόμο.

 

Μικρότερες προθεσμίες για πολιτογράφηση

 

Με τον νέο νόμο, η πολιτογράφηση θα είναι δυνατή μετά από πέντε αντί για οκτώ χρόνια στη Γερμανία. Σε περίπτωση ειδικών επιτευγμάτων ένταξης, η προθεσμία θα μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα τρία έτη. Επιπλέον δίνεται με το νέο σχέδιο νόμου η δυνατότητα ο πολίτης να έχει περισσότερες υπηκοότητες.

 

Προϋπόθεση για την πολιτογράφηση παραμένει η απόδειξη της ένταξης και η γνώση της γερμανικής γλώσσας. Επιπλέον, κατά κανόνα, τα άτομα πρέπει να είναι σε θέση να συντηρούν οικονομικά τον εαυτό τους και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. 

 

Αλλη μια προϋπόθεση για την πολιτογράφηση παραμένει η ομολογία πίστης στις αξίες μιας ελεύθερης κοινωνίας. Επομένως, άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα με αντισημιτικά ή ρατσιστικά κίνητρα αποκλείονται ρητά από την πολιτογράφηση.

 

Όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς θα λαμβάνουν στο μέλλον τη γερμανική υπηκοότητα αυτόματα και θα μπορούν να διατηρήσουν την υπηκοότητα των γονέων τους, εάν τουλάχιστον ο ένας γονέας ζει νόμιμα στη Γερμανία για περισσότερα από πέντε χρόνια και έχει απεριόριστο δικαίωμα διαμονής.

 

Πρώην ,,Gastarbeiter,, . Στο μέλλον, θα αρκούν οι προφορικές εξετάσεις για τους εργαζόμενους που ήρθαν πριν δεκαετίες στην Γερμανία  

 

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς γερμανικό διαβατήριο. 

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, περίπου το 14% του πληθυσμού της Γερμανίας δεν έχει γερμανικό διαβατήριο. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς, περίπου 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γερμανία για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο, 168.545 άνθρωποι στη Γερμανία υπέβαλαν αίτηση για γερμανικό διαβατήριο - το 3,1% των ανθρώπων που ζουν εδώ για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Με ποσοστό 1,1%, το ποσοστό πολιτογράφησης στη Γερμανία είναι χαμηλότερο από τοn μ.ο. πολιτογράφησης στην ΕΕ, το οποίο ανέρχεται σε 2,0%.

 

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

 

Η κριτική των Πρασίνων και του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων του CSU, Konstantin von Notz, εστιάζεται στις "άδικες πτυχές της μεταρρύθμισης". Σε συνέντευξή του στο rbb-Inforadio, επέκρινε την προϋπόθεση να αποκλείεται από την διαδικασία απόκης της γερμανικής ιθαγένειας κάποιος που λαμβάνει. 

 

Αν και η μεταρρύθμιση απαιτεί παροχές ένταξης για την πολιτογράφηση, ο Alexander Dobrindt, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, κατηγόρησε την κυβέρνηση συνασπισμού για απροσεξία με τον νόμο περί ιθαγένειας. Η απόκτηση της ιθαγένειας, είπε, πρέπει να βρίσκεται στο τέλος μιας διαδικασίας ένταξης και όχι στην αρχή. "Η πολιτογράφηση εξπρές με ελάχιστες απαιτήσεις δεν προωθεί την ένταξη, αλλά την καθιστά δυσκολότερη", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU στο πρακτορείο ειδήσεων dpa.