Ανακοίνωση της Επιτροπής Επανεκκίνησης της Ελληνικής Κοινότητας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Επανεκκίνησης της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου προς την Ομογένεια του Μονάχου και των Περιχώρων. 

 

Την 1η  Ιουνίου συνεδρίασε για πρώτη φορά η 9μελής επιτροπή που ορίστηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουνίου του 2022. 

 

Η Επιτροπή συζήτησε σε εποικοδομητικό κλίμα πως θα υλοποιηθούν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο οι πρόσφατες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. 

Στις γενικές προτεραιότητες της έβαλε το ζήτημα του ανοίγματος της συζήτησης για το μέλλον και το χαρακτήρα της κοινότητας στη σύγχρονη εποχή, ειδικά μετά τη βαθειά ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία 15 χρόνια. Η ομογένεια στο Μόναχο και στα περίχωρα, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης βρέθηκε χωρίς σημείο αναφοράς, χωρίς τον   συνδετικό   φορέα-θεσμό  της  Ελληνικής  Κοινότητας, που  τόσο πρωτοπόρα είχε λειτουργήσει σε άλλες δύσκολες εποχές για τον ελληνισμό. 

 

Η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει κατ’ αρχήν επίσημα σε ανοιχτή συζήτηση του

Ομογενειακούς συλλόγους και συλλογικότητες της περιοχής, τόσο των Διοικητικών

Συμβουλίων όσο και των μελών τους στις 17 Ιουλίου. Στη συνάντηση αυτή με θέμα:

 

«Η κατάσταση στο χώρο δράσης των ομογενειακών συλλόγων και ο ρόλος της κοινότητας», η Επιτροπή θα καταγράψει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους φορείς. 

Στα μέσα του Φθινοπώρου, θα καλέσει σε ημερίδα το σύνολο των Ελλήνων της περιοχής μας. Στα πλαίσια του διαλόγου που θα αναπτυχθεί, η Επιτροπή θα στηρίξει και την εισήγηση που θα καταθέσει στην επικείμενη Συνέλευση της Κοινότητας όσον αφορά το μέλλον και τους στόχους της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου. 

 

Την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής απασχόλησε επίσης η δεύτερη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που αφορά στη διερεύνηση των οικονομικών της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου. Η απουσία οικονομικών εκθέσεων πεπραγμένων της κοινότητας από τα έτη 2008 έως και 2022, η άγνωστη κατάσταση όσον αφορά δάνεια, επιχορηγήσεις, χρέη προς το Δήμο, την SWM και άλλου, η έλλειψη παραστατικών απαιτεί από την Επιτροπή μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό των κινήσεων της αλλά και αποφασιστικότητα στη διερεύνηση όλων των παραπάνω.

 

Η Επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία τριών υποεπιτροπών που θα

διερευνήσουν διαφορετικά μέτωπα. Οι επιτροπές έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο τους και περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα. 

Όπως   συζητήθηκε   διεξοδικά,   είναι   σημαντικό   να   καλυφθούν   όλες   οι  πλευρές του σημαντικού αυτού ζητήματος που αφορά στη συνέχιση ή όχι της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου με αυτή τη μορφή.

 

Η Επιτροπή καλεί το προηγούμενο ΔΣ, έστω αυτή τη στιγμή, να   βοηθήσει   χωρίς  περιστολές ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την οικονομική πραγματικότητα της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου. 

 

Καλούμε όλους τους Έλληνες μετανάστες στο Μόναχο και τα Περίχωρα, να κάνουν πλέον δικιά τους υπόθεση την επανεκκίνηση της Κοινότητας μας. Να φέρουν στο προσκήνιο τις δικές  τους   προτάσεις  και  προβληματισμούς, να βοηθήσουν   ώστε   να   μετατραπεί   η Κοινότητα από παρίας της κοινωνίας του Μονάχου να μετατραπεί σε ένα ενεργό και λειτουργικό κομμάτι της, αντάξιο της ιστορίας του τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια. 

 

Μόναχο, 9 Ιουνίου 2022

Η Επιτροπή Επανεκκίνησης της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου