· 

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά - Δόσεις και εκπτώσεις

 

Πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο myAADE για περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η ΑΑΔΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος τη διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2024. 

 

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η εκκαθάριση θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή την Κυριακή 31 Μαρτίου, ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας που μεσολάβησε στα μέσα της εβδομάδας έφερε καθυστερήσεις.

 

Έτσι, σε περίπτωση καθυστέρησης της ψήφισης στη Βουλής της τροπολογίας που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς το 2021, τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 θα αναρτηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο το Απριλίου, και πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου.

 

Δόσεις και εκπτώσεις

Πληρωμή σε 11 δόσεις

Υπενθυμίζεται πως φέτος, για πρώτη φορά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την πρώτη από αυτές έως 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

 

Έκπτωση έως 10%

Παράλληλα, φέτος, για πρώτη φορά, προβλέπεται επίσης και μια έκπτωση της τάξεως έως 10% για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά.

 

Έκπτωση 3%

Επιπλέον, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

 

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».