Ανοιχτή επιστολή για τα γεγονότα στη σημερινή δοξολογία

Σημείωση Δορυφόρου: Το κείμενο αποτελεί προσωπική άποψη του υπογράφοντος και ως τέτοιες δεν εκφράζουν οπωσδήποτε το ΔΟΡΥΦΟΡΟ

 

Ανοιχτή Επιστολή του Γκουδούλα Θωμάπρος τον Γενικό Πρόξενο Μονάχου,

 

Αξιότιμε κ. Γενικέ Πρόξενε, 

 

Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει την  Επανάσταση του 1821 κατά των Οθωμανών και την παλιγγενεσία του Ελληνικού Κράτους, αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πάρα πολλοί Έλληνες της πόλης του Μονάχου παραβρέθηκαν στη δοξολογία στην Εκκλησία του Σωτήρα (Salvatorkirche), τιμώντας την Παναγία Θεοτόκο και αποτείνοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. 

Κατά την έναρξη του χαιρετισμού σας, γίναμε μάρτυρες της αντίδρασης ενός αγανακτισμένου γονέα των ελληνικών σχολείων που καταφέρθηκε εναντίον σας.

 

Η αντίδραση του απόλυτα κατανοητή, κύρια προς τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κράτους, αλλά πολύ περισσότερο προς το συγκεκριμένο πρόσωπο, εσάς κ. Γενικέ Πρόξενε. Να σημειωθεί πως καλό θα ήταν να μην εκληφθεί λανθασμένα ή παρερμηνευθεί ως απαξίωση προς το Ελληνικό Κράτος, εν συνόλω, τόσο από τον εν λόγω γονιό όσο και από την πλειοψηφία των Ελλήνων εδώ, αλλά έμπρακτη αντίδραση προς τους συγκυριακά εκπροσώπους του, αναφορικά με το έργο που θα πρέπει να πραγματοποιούν στο εξωτερικό για την ομογένεια. 

 

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει ότι το θέμα του κτιρίου “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ“ είναι ακόμη ανοιχτό και έχει βαλτώσει. Είναι πλέον εμφανές σε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα για τα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο ότι δεν είναι πλέον θέμα Υπουργείου Παιδείας, αλλά θέμα της αρνητικής θέσης σας, όπως πολλάκις έχετε διατυπώσει προφορικά σε πολλούς εκπροσώπους γονέων, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες, και γραπτώς προς τους ανώτερους σας και στο Υπουργείο Παιδείας. Από την άλλη, σε όλες τις συζητήσεις αναφέρετε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή το Προξενείο, που εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είναι κρίσιμα εμπλεκόμενο, αφού δίνει τη γραμμή διαπραγμάτευσης του εντεταλμένου δικηγόρου προς τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο Freimann (που όλοι πλέον έχουν μάθει, ακόμη και στις μικρότερες πόλεις της Ελλάδας). 

 

Δυστυχώς, τέτοιες εκφάνσεις αγανάκτησης εκτιμώ ότι θα συνεχιστούν αν δεν αλλάξει η προσωπική σας θέση στο κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης στο Μόναχο. Βάσει αυτής της θέσης σας, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί στην Ελλάδα αποφαίνονται ότι η ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης του εν λόγω κτιρίου, είναι ασύμφορη. Εάν δε, πραγματικά διαφωνείτε με την ΚΥΑ 189/2003 ως προς τις αρμοδιότητες και ευθύνες σας, τότε ζητήστε άμεσα να εφαρμοστεί η παράγραφος 7(α), όπως εξάλλου θα έπρεπε, και όχι να δημιουργείτε εντυπώσεις για τους γονείς ότι υποστηρίζουν τον ιδιοκτήτη. 

 

Θυμηθείτε, αξιότιμε κύριε Γενικέ Πρόξενε, το σχόλιο μου στην τελευταία συνάντηση μας σχετικά με την συνεισφορά του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση στην Παιδεία. Έτσι, αντί να απαντάτε σε όσους αγωνιούν ότι θα ενημερώσετε «…κατόπιν απτής εξέλιξης, οψέποτε αυτή σημειωθεί…» σας παρακαλώ όπως αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες κλεισίματος του ζητήματος και ενημέρωσης των γονιών ως έχοντες έννομο συμφέρον και εύλογο ενδιαφέρον (ως τυπικά νομικούς όρους). Έτσι, θα μνημονεύεστε με θετικό πρόσημο στην ιστορία της πόλης του Μονάχου και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης γενικότερα. Τότε, ενέργειες εκτιμήσεως στο πρόσωπο σας -και όχι απαξίωσης- θα είναι αυτό που θα απολαμβάνετε.

Παραμένοντας πάντα στη διάθεσή σας για ουσιαστική συζήτηση και συνεισφορά στην εξεύρεση λύσης, αναμένω την απάντηση σας, όπως και όλοι οι γονείς και αγωνιούντες της πόλης μας, αλλά και της ομογένειας στη Γερμανία, η οποία ανησυχεί τα μέγιστα για τις εξελίξεις στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

 

Με εκτίμηση και επωνύμως,

Γκουδούλας Θωμάς

Δρ. Χημικός Μηχανικός, 

Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, 

Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων 2ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου,

Ταμίας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού.