· 

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ με ελληνικό χρώμα

O Δορυφόρος μίλησε με τον Παναγιώτη Δουμακή, αρχιτέκτονα, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό του Πολιτιστικού Φεστιβάλ „Zamas“ στο Μόναχο. 

 

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ με ελληνικό χρώμα φιλοδοξείτε να διοργανώσετε στις 10 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα νέο είδους πολιτιστικού φεστιβάλ, στο οποίο ο οι επισκέπτες θα μπορούν να βιώσουν από το πρωί έως αργά το βράδυ από ζωντανή μουσική και κινηματογραφικές ταινίες, μέχρι πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα για όλη την οικογένεια πλαισιωμένα από αυθεντικές γαστρονομικές απολαύσεις.

 

Γιαυτό τον λόγο θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα πληθώρα μουσικών και καλλιτεχνών κατόπιν πρόσκλησης μας.

 

Ποιος είναι ο διοργανωτής του Φεστιβάλ και ποιος ο στόχος ;

Διοργανωτής είναι το ίδρυμα Stiftung Otto Eckart με κύριο στόχο μέσω της τέχνης και του πολιτισμού να προωθήσει την ενσωμάτωση, την κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή και την φιλία μεταξύ των διαφορετικών λαών και πολιτισμών που έρχονται σε επαφή στο Werksviertel Mitte αλλά και ευρύτερα. Σαν σύνθημα επινοήσαμε την λέξη „Zamas“, η οποία προέρχεται από τη βαυαρική λέξη „Z´sammen“ δηλαδή «μαζί» και την ελληνική «γεια μας!». Με το φεστιβάλ μας θέλουμε ακόμη να φέρουμε στη μνήμη μας τους φιλικούς δεσμούς της Βαυαρίας με την Ελλάδα, που έχουν τις ρίζες τους στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, κάτι το οποίο είναι εμφανές σε πολλά οικοδομήματα στο Μόναχο..

 

 

Επίσης προσπαθούμε να αναδείξουμε το αυθεντικό αλλά και εναλλακτικό πρόσωπο του κάθε πολιτισμού αφήνοντας εκτός τα κλισέ που έχουν καθιερωθεί με τον καιρό.

 

Υπάρχουν και συνδιοργανωτές από όσο έχουμε δει στα πλακάτ. Σωστά ;

Πολύ σωστά, καθώς για μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται τη συμβολή πολλών. Χαιρόμαστε λοιπόν ιδιαίτερα που καταφέραμε να κερδίσουμε το Ίδρυμα Παλλάδιον ως συνεργάτη μας όπως επίσης και το την Krikri Produktions στο μουσικό πεδίο και τον Cinephile München e.V. (διοργανωτές της εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου) στο κομμάτι του κινηματογράφου. Τους ευχαριστούμε θερμά για τον ενθουσιασμό και τη στήριξη τους όπως και επίσης και όλους τους χορηγούς μας!

 

 

Για πείτε μας ποια θα είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμμτος του μονοήμερου αυτού Φεστιβάλ ;

 • Συναυλίες στην πλατεία Knödelplatz των „Koza Mostra“ „Thrax Punks“ „Banda Entopica“ 
 • Κινηματογραφικές ταινίες Highway to Hellas, Ο ράφτης, Greek Rock Revolution στο WERK7

 • Παρουσίαση του Graphic Novell „Αιβαλί“ του „Soloup  για τη σχέση των Ελλήνων και των Τούρκων από το 1922 στο WERK7
 • Ζωντανή μουσική από το Jazz Trio Apopsis, Live Street-Art από τον LesieDJ και πάρτυ στο στο Container Collective
 • Παράσταση παραδοσιακού χορού από το Χοροεργαστήρι Μονάχου με τη συμμετοχή του κοινού στο Container Collective
 • Έκθεση τέχνης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και δημιουργών «Τέχνη και Design» στο Werk12
 • Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αρπατζόγλου με τίτλο  „Brücken- Γέφυρες“ στο WERK7
 • Έκθεση Comics "1821: Γερμανοί (Βαυαροί) ζωγράφοι στο graphic novel "21-Η μάχη της πλατείας" του Soloupστο Werk12
 • Ψηφιακή έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Επανάσταση με διοράματα και φιγούρες Playmobil» στο ECKHAUS
 • Μια μικρή και διασκεδαστική Ολυμπιάδα με εργαστήρια και αθλήματα για μικρούς και μεγάλους
 • Περίπτερα με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τέχνη στο Container Collective

 

 

Τι ώρα ξεκινάει και πότε ολοκληρώνεται το φεστιβάλ και πείτε μας λίγο πως λειτουργεί με το εισιτήριο.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από τις 11:00 διαρκούν ως τις 24:00. Η γενική είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη με εξαίρεση τις συναυλίες των *Koza Mostra*, *Thrax Punks*, *Banda Entopica* καθώς και για την προβολή των ταινιών *Highway to Hellas*, *Der Hochzeitsschneider von Athen*, *Greek Rock Revolution*  όπου και προπωλούνται εισιτήρια στην τιμή των 17,90€. Δηλαδή ο επισκέπτης με το ενιαίο εισιτήριο του θα μπορεί να συνδυάσει τη μουσική και τον κινηματογράφο κατά τη βούληση του.

 

Εχετε πρώτα δείγματα για την ανταπόκριση του κόσμου, Ελλήνων και μή ;

Το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση είναι ενθαρυντικά όχι μόνο από την ελληνική κοινότητα αλλά και από όλους όσους μαθαίνουν για την προσπάθεια αυτή, καθώς μετά από δύο χρόνια πανδημίας είμαστε όλοι διψασμένοι για τέτοιου είδους  εκδηλώσεις. Είναι αυτό το στοίχημα που έχουμε θέσει, να μπορέσουμε δηλαδή να συγκεντρώσουμε και να ενώσουμε όλον τον κόσμο σε μια πολύχρωμη γιορτή για τον ελληνικό και κατά επέκταση ευρωπαικό πολιτισμό. Η μουσική και οι τέχνες ως γνωστόν δεν γνωρίζουν σύνορα!