Τι είναι η φιλανθρωπική δράση του Μονάχου

8η φιλανθρωπική δράση Μονάχου 2022
Γράφημα: Γιάννης Χαλιάσος

Για όσους φίλους και συμπατριώτες δεν γνωρίζουν για την φιλανθρωπική δράση συλλόγων και φορέων Μονάχου παραθέτουμε μια συνοπτική περιγραφή μέσω ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ 

 

Πότε ξεκίνησε η δράσης;

 

H δράση ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ και αρχικά πραγματοπποιήθηκε με τους συλλόγους που έχουν έδρα στη συνοικία του Βεστεντ (Schwanthalerhöhe).

 

Τι ακριβώς περιέχει η δράση ;

 

Πριν την έναρξη της πανδημίας, και συνήθως τον μήνα Δεκέμβριο, διοργανώναμε μια ημερήσια εκδήλωση όπου οι σύλλογοι / φορείς ετοίμαζαν εδέσματα που πουλούσαν 1 € το κομμάτι. Παράλληλα υπήρχε η δυνατότητα εμβασμάτων σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό.

 

Τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της πανδημίας η δράση έγινε μόνο με συγκέντρωση χρημάτων μέσω εμβασμάτων και την πώληση κουπονιών του 1 €. ( η δράση είχε χρονική διάρκεια περίπου 2 μήνες).

 

Και φέτος ;

 

Φέτος η δράση συγκέντρωσης χρημάτων ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί 15 Δεκεμβρίου. Κυκλοφορούν ήδη τα κουπόνια του 1 € ενώ αν συνεχίσουν να είναι χαμηλά τα κρούσματα στην πόλη του Μονάχου σχεδιάζεται να γίνει τελικά και η εκδήλωση στις 11 Δεκεμβρίου. (Aυτήν την  εβδομάδα θα παρθεί η οριστική απόφαση)

 

Ποιος επιλέγει τα ιδρύματα για τα οποία συγκεντρώνονται χρήματα; Ποιος συμμετέχει στις αποφάσεις.

 

Η φιλανθρωπική είναι μια συλλογική δράση και μ αυτό το πνεύμα ξεκίνησε. Όλες οι αποφάσεις από την επιλογή των ιδρυμάτων που θα στηριχτούν έως τον οικονομικό έλεγχο και το πλαίσιο της καμπάνιας αποφασίζεται από την οργανωτική επιτροπή στην οποία συμετέχουν οι σύλλογοι και οι φορείς.  

 

Ποιοί συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή 

 

Οι σύλλογοι και φορείς που την έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης φέτος είναι: 

 

Ενορία Αγίου Γεωργίου, Σύλλογοι Αιγαίου, Ελασσονιτών, Επτανησίων, Ηπειρωτικής Κοινότητας, Ηπειρωτικού Συλλόγου "ΣΟΥΛΙ", Θρακιωτών, Κρητών, Μακεδόνων, Ποντίων, η γυναικεία ομάδα του Ελληνικού Σπιτιού, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) , ο Πανθεσσαλικός και το Χοροεργαστήρι Μπάλος

 

Και η επιτροπή υποστήριξης ;

 

Είναι σύλλογοι και φορείς που στηρίζουν την δράση αλλά δεν συμμετέχουν ενεργά ( π.χ. τραπέζια στην εκδήλωση) και είναι:

 

Η ενορία των Αγίων Πάντων, το ϊδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, ο πολιτιστικός σύλλογος "Λύκειον των Ελληνίδων", ο μουσικός σύλλογος Φιλαρμονία, ο σύλλογος Τένις TC Philathlos, το ενημερωτικό πορτάλ gr-news.de, Σχολής τένις Χρήστος Θεοδοσιάδης, Βeach Arena, ποδοσφαιρικός σύλλογος FC Hellas, Ελληνική Κοινότητα Haar και Ελληνική Κοινότητα Karlsfeld

 

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των ιδρυμάτων ; 

 

Η επιλογή των ιδρυμάτων έχει δυο βασικά κριτήρια. Α. Να έχει αναφορά σε παιδιά Β. Να είναι κάθε χρονιά σε διαφορετική γεωγραφική περιφέρεια της Ελλάδας Γ. Να μην είναι κρατικά Δ. Τα χρήματα να πηγαίνουν απ ευθείας στο ίδρυμα και όχι μέσω τρίτου.

 

Ποια ιδρύματα στηρίζονται με τη δράση 2022;

 

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Στοργή», με έδρα την Ηγουμενίτσα, το οποίο «στηρίζει τη φροντίδα παιδιών με ειδικές ικανότητες». 

 

Το Κέντρο Παιδικής Προστασίας «Κιβωτός του Κόσμου» Ηπείρου, το οποίο παρέχει υπηρεσίες που, «εξασφαλίζουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση σε παιδιά που το έχουν ανάγκη». 

 

Την οργάνωση Förderverein Kinderpalliativzentrum Munchen eV που εδρεύει στο Μόναχο και στηρίζει τη φροντίδα παιδιών και νέων με σοβαρές ανίατες ασθένειες.

 

Πως εξασφαλίζεται η διαφάνεια της διαδικασίας ;

 

Η διαδικασία του απολογισμού είναι μια ανοιχτή διαδικασία για όλα τα μέλη της  οργανωτικής επιτροπής. Για κάθε έμβασμα στην τράπεζα στέλνουμε απόδειξη (ειδική απόδειξη για εφορία προκειμένου να κατατεθεί στη φορολογική δήλωση). Ο κατάλογος δωρητών δημοσιοποιείται τόσο σε ηλεκτρονικά όσο και σε έντυπα μέσα ενώ δημοσιοποιούνται και οι αποδείξεις παραλαβής από τα ιδρύματα. Στις εκδηλώσεις ο απολογισμός γίνεται επί τόπου παρουσία της οργανωτικής επιτροπής αμέσως μετά τη λήξη της.

 

Η προβολή των δωρητών (ελεύθερων επαγγελματιών / επιχειρηματιών / εμπόρων)

 

Δίνεται η δυνατότητα, για όποιον επιθυμεί, να προβληθεί δωρεάν ως ελ. επαγγελματίας  / επιχειρηματίας. Είναι κατανοητό ότι η διάρκεια της προβολής έχει σχέση με το ύψος της δωρεάς.

 

Θέλω να κάνω δωρεά αλλά θέλω να μείνω ανώνυμος. Μπορώ ;

 

Ναι. Στον κατάλογο όλων των δωρητών δηλ. ιδιωτών και επιχειρηματιών που δημοσιοποιούμαι με το πέρας της δράσης, στη θέση του ονόματος που αντιστοιχεί σε δωρητή που δεν θέλει να γνωστοποιηθεί το ονομά του αναγράφεται η λέξη ,,ανώνυμος,,

 

Αν θα γίνει φέτος τελικά εκδήλωση γιατί γίνεται και πώληση κουπονιών ;

 

Η απόφαση το αν θα γίνει εκδήλωση ή όχι δεν μπορούσε να παρθεί τον Σεπτέμβριο καθώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας στο Μόναχο. Ετσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει η δράση με δεδομένο ότι δεν θα γίνει η εκδήλωση και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες τότε αποφασίζουμε σχετικά μέσα / τέλη Νοεμβρίου.

 

Υπάρχουν έξοδα για τη δράση και πόσα είναι αυτά ;

 

Όλα τα έσοδα στέλνονται στα ιδρύματα. Δηλαδή δεν υπάρχουν έξοδα. Τα όποια έξοδα προκύπτουν τα αναλαμβάνει κάθε χρόνο χορηγός.  Όλες οι παράλληλες δράσεις γίνονται δωρεάν καθώς η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό (γραφικά, σχεδιασμός εντύπων, φωτογραφίες, βίντεο κλπ).

 

Εθελοντές

 

Σε κάθε φιλανθρωπική δράση / εκδήλωση συμμετέχουν μέλη των συλλόγων μελών της οργανωτικής επιτροπής αλλά και εθελοντές που δηλώνουν από μόνοι τους την πρόθεση να βοηθήσουν. Ενας σημαντικός αριθμός εθελοντών που έχει ιδιαίτερη συμβολή στην επιτυχία των δράσεών μας.