Φίλια Καλαβρύτων

Το χωριό Φίλια είναι κτισμένο στη βόρεια πλαγιά του "Προφήτη Ηλία" και πάνω στο λόφο "Μουζακέικα", σε υψόμετρο 874 μέτρα. Διακρίνεται για το ξηρό και υγιεινό κλίμα του και τον ανοικτό του ορίζοντα.

Ομορφο μεγαλοχώρι των Καλαβρύτων, το πέμπτο σε μέγεθος της Επαρχίας. Σε απόσταση τριών χλμ. ανατολικά θα συναντήσουμε την Ι.Μ. του Αγίου Αθανασίου. Εντός του χωριού ξεχωρίζουμε την κεντρική εκκλησία του Αγίου Βλάσιου.

Η Μονή του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Φίλια Καλαβρύτων, στη νότια πλευρά του βουνού Θισβετίου. Η ημερομηνία ίδρυσης της Μονής δεν είναι ιστορικά εξακριβωμένη. Η ίδρυσή της ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα όταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Νικηφόρος Φωκάς.

Στις 25 Ιουνίου 1943 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής λεηλάτησαν το μοναστήρι και συνέλαβαν δύο μοναχούς που βρίσκονταν εκεί. Όταν, στη συνέχεια, ο ένας από αυτούς, ο π. Αμβρόσιος Παπαρρηγόπουλος, προσπάθησε να διαφύγει, θανατώθηκε από τα πυρά των Ιταλών. Δύο μήνες αργότερα, στις 25 Αυγούστου 1943, η Μονή πυρπολείται από τους Γερμανούς. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της Μονής, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί πλήρως. 

Στον β΄παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα στις την 20-21 Ιουνίου 1943 ο εμπρησμός του χωριού συμπληρώθηκε από την εκτέλεση έξι κατοίκων από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής .