Ανακοίνωση για στεγαστικό Freimann

Σε ανακοίνωση - ψήφισμα για τις εξελίξεις στο στεγαστικό των σχολικών μονάδων στο Freimann προχώρησε η Επιτροπή Καταστατικού ίδρυσης Ελληνικής Κοινότητας στο Μόναχο

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση - ψήφισμα:

 

Ψήφισμα της Επιτροπής Καταστατικού για ίδρυση Ελληνικής Κοινότητας στο Μόναχο

Εδώ και αρκετούς μήνες οι γονείς των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για να ενημερωθούν για τη στέγαση των σχολείων του Freimann αλλά και να υπερασπιστούν την απρόσκοπτη λειτουργία τους στο άμεσο, αλλά και μακρινό μέλλον. 

Προς στιγμήν αυτό που εισπράττουν από την Ελληνική Πολιτεία είναι ασαφείς, αβάσιμες και αόριστες υποσχέσεις και πληροφορίες, σε βαθμό που μοιάζει με χλευασμό, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να γίνεται προσπάθεια να υπονομευτούν οι όποιες προσπάθειες πλατιάς ενημέρωσης και συντονισμού. 

• Οι περίπου 700 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου "Αριστοτέλης", του Γυμνασίου και των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στο Μόναχο μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων είναι αντιμέτωποι με πιθανή έξωση από το κτιριακό συγκρότημα στο Freimann, όπου μέχρι τώρα συστεγάζονταν. Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, επειδή το ελληνικό κράτος δημιούργησε και συντηρεί το πρόβλημα στέγασης των σχολείων αυτών. Δείχνει δε να αδρανεί συνειδητά, παρότι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αναδείξει έγκαιρα το ζήτημα, προβάλλοντας με τις κινητοποιήσεις τους το δίκαιο αίτημα για μακροχρόνια – άνω των 10 ετών – εκμίσθωση κτιρίου.

• Μόλις πέρυσι, το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Μονάχου συγχωνεύτηκε με τα άλλα δυο δημοτικά χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Μόναχο. 

• Παρατηρείται γενικευμένα και με ανησυχία ότι, η κατάσταση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία δεν εξελίσσεται ομαλά και δημιουργικά για την πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών και ειδικά την τελευταία δεκαετία.

• Με βάση όλα τα παραπάνω, διατυπώνεται η αγωνία, ότι προδιαγράφεται η κατάργηση δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ή ακόμα και υποκατάστασής τους από ιδιωτικές δομές που θα λειτουργούν με δίδακτρα.

Η Επιτροπή για τη σύνταξη καταστατικού για ίδρυση Ελληνικής Κοινότητα στο Μόναχο, εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον αγώνα που δίνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί - στο Μόναχο με αιχμή το Δημοτικό σχολείο Αριστοτέλης. 

Ενώνει τη φωνή της μαζί τους και απαιτεί:

 Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της εκμίσθωσης του κτηρίου, το οποίο θα συνεχίσει να στεγάζει τα δύο Ελληνικά Σχολεία και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας.

 Να μην προκύψει ξανά πρόβλημα με τη στέγαση του «Αριστοτέλης», αλλά και με κανέναν άλλο φορέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία και παντού.

 Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα, που προβάλλουν οι συλλογικοί φορείς γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών για την λειτουργία των δομών της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης (χρηματοδότηση, στελέχωση, πρόγραμμα σπουδών κλπ.).