· 

Μόναχο: Ακυρώθηκε η διαθρησκευτική προσευχή για την ειρήνη

Mόναχο: Η "κοινή προσευχή για την ειρήνη" από μουσουλμάνους, εβραίους και χριστιανούς που είχε προγραμματιστεί σήμερα το βράδυ στην Marienplatz ακυρώθηκε

Η εκδήλωση είχε επικριθεί προηγουμένως. Ο ιμάμης Benjamin Idriz χαρακτήρισε την ακύρωση "πολύ πικρή εμπειρία".

 

Επρόκειτο για μια κοινή προσευχή Εβραίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η διαθρησκευτική προσευχή για την ειρήνη ακυρώθηκε εκτάκτως μετά από επικρίσεις.

 

Δήμαρχος Reiter: "Ο χρόνος προφανώς δεν είναι ώριμος για μια κοινή προσευχή για την ειρήνη"

 

Ο δήμαρχος Dieter Reiter είχε αναλάβει την αιγίδα της εκδήλωσης καθώς βρήκε την ιδέα μιας διαθρησκευτικής προσευχής για την ειρήνη άξια υποστήριξης, "ιδίως σε αυτούς τους ιδιαίτερα συναισθηματικούς καιρούς, οι οποίοι είναι σαφώς αισθητοί και στην κοινωνία της πόλης μας του Μονάχου". Ωστόσο, είπε ο Δήμαρχος, προϋπόθεση ήταν "να προσευχηθεί και ένας εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας". Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει πλέον.

 

Η εκδήλωση είχε επικριθεί προηγουμένως από τον πολιτικό των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ και την "Αριστερή Συμμαχία κατά του Αντισημιτισμού" του Μονάχου. Η κατηγορία ήταν ότι ομάδες όπως οι τουρκικές ομάδες DITIB και Millî-Görüş και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, των οποίων η στάση σχετικά με την τρέχουσα σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Γάζα δεν ήταν σαφής, βρίσκονταν επίσης υπό την ομπρέλα του Μουσουλμανικού Συμβουλίου του Μονάχου.

 

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο εκφράζει απογοήτευση

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο του Μονάχου, ο διοργανωτής της ειρηνικής προσευχής, εξέφρασε την απογοήτευσή του. Ήλπιζε "ότι όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις στην πόλη μας θα ήθελαν να πάρουν το χέρι που τους απλώθηκε και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα υπέρ της συντροφικότητας". Το γεγονός ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό στο Μόναχο παραμένει "μια πολύ πικρή εμπειρία, όχι μόνο για τους μουσουλμάνους", εξήγησε εκ μέρους του Μουσουλμανικού Συμβουλίου ο ιμάμης Benjamin Idriz από το Φόρουμ του Μονάχου για το Ισλάμ (MFI).

 

Αρχικά, ο ραβίνος Jan Guggenheim από την Εβραϊκή Κοινότητα Μονάχου και Άνω Βαυαρίας (IKG), ο προτεστάντης επίσκοπος Christian Kopp και ο ιερέας του καθεδρικού ναού Monsignor Klaus Peter Franzl επρόκειτο να συμμετάσχουν στην προσευχή για την ειρήνη το βράδυ της Δευτέρας εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Freising. Το σύνθημα ήταν: "Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί προσεύχονται για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους και για τη συνύπαρξη στο Μόναχο". Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία του Μουσουλμανικού Συμβουλίου Μονάχου και των Μουσουλμάνων του Μονάχου σε συνεργασία με την πόλη του Μονάχου.

 

"Όχι σημαίες, όχι πλακάτ, όχι συνθήματα"

Η πρωτοβουλία για την προσευχή για την ειρήνη προέκυψε πριν από δύο εβδομάδες σε συνάντηση μεταξύ ιμάμηδων του Μονάχου και του δημάρχου Reiter. Η πρόσκληση ανέφερε ρητά: "Όχι σημαίες, όχι πλακάτ, όχι συνθήματα". Οι ιμάμηδες είχαν επίσης συμβουλεύσει ρητά τα εκκλησιάσματά τους να μην συμμετάσχουν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και αντ' αυτού ανακοίνωσαν την προσευχή στο Μόναχο ως κοινή δράση για την ειρήνη.

 

Πηγή: Βαυαρική ραδιοφωνία