Συμβούλιο Αλλοδαπών Μονάχου: Το ιστορικό

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεόδωρος Γαβράς σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου (αθλητική Ημέρα)
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεόδωρος Γαβράς σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου (αθλητική Ημέρα)

To 1991 οι οργανωμένοι φορείς είχαν αναδείξει πρώτη δύναμη την ελληνική λίστα στις εκλογές ανάδειξης του Συμβουλίου Αλλοδαπών

 

Στις 10.1.1991 πραγματοποιούνται για πρώτη φορά εκλογές ανάδειξης Συμβουλίου Αλλοδαπών - σήμερα Συμβούλιο Ενσωμάτωσης.

 

Το όργανο είχε ιδρυθεί το 1974 αλλά η εκλογή του γινότανε με έμμεσο τρόπο δηλ. αντιπροσώπους φορέων ή διορισμό των μελών του.

 

Έτσι για πρώτη φορά στις 10 Νοεμβρίου 1991 καλούνται στην ανάδειξη του οργάνου να συμμετέχουν όλοι οι αλλοδαποί στην πόλη του Μονάχου.

Τη χρονιά εκείνη οι οργανωμένοι φορείς του Ελληνισμού, υπό την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου, τη στήριξη των συλλόγων και φορέων και όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν σε μια ενιαία λίστα, συνδυασμό ο οποίος έτυχε μεγάλης υποστήριξης από τον Ελληνισμό με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ο συνδυασμός πρώτος σε ψήφους και με τους περισσότερους αντιπροσώπους.

 

Σε συνδυασμό μάλιστα με την υποστήριξη και των Ελλήνων που ήταν υποψήφιοι στο συνδυασμό των γερμανικών συνδικάτων ο αριθμός των Ελλήνων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο γεγονός που οδήγησε στην εκλογή Προέδρου του Έλληνα Θεόδωρου Γαβρά.

 

Λίγα χρόνια μετά, το 1996 οι Έλληνες όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι Πολίτες αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλ. στις Δημοτικές Εκλογές.

 

Σε μια ακόμη κεντρική δραστηριοποίηση της Κοινότητας και των συλλόγων ο Ελληνισμός έχει ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή (ανεπίσημα οι Γερμανοί μιλούσαν για 7-8.000 άτομα) και εκλέγουν το Θεόδωρο Γαβρά (SPD) και την Τασσία Φούκη (Grünen) στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μονάχου.

 

Από τότε με την ,,ιδιότητα,, του Ευρωπαίου Πολίτη ο Ελληνισμός δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συμβούλιο αλλοδαπών. Η συζήτηση που έφερε το νέο δικαίωμα των Ελλήνων δηλ. η συμμετοχή στις Δημοτικές Εκλογές συνοδεύτηκε και από το ερώτημα αλλοδαπός ή ευρωπαίος πολίτης ;

 

Έγιναν μεν σε κάθε εκλογική διαδικασία από ακολούθησε για το συμβούλιο ενσωμάτωσης διάφορες κινήσεις και συμμετείχαν ελληνικοί συνδυασμοί ή Έλληνες υποψήφιοι αλλά η συμμετοχή δεν ήταν όπως την πρώτη φορά με την άμεση εκλογής του οργάνου.

 

Εδώ ίσως να επισημανθεί ότι γενικά στην εκλογική διαδικασία για το συμβούλιο ενσωμάτωσης δεν συμμετέχουν οι αλλοδαποί. Στις τελευταίες εκλογές το 2017 το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις στο 3,62 % του συνόλου των αλλοδαπών που είχαν δικαίωμα ψήφου.

 

Στο τελευταίο όργανο που είχε εκλεγεί το 2017 συμμετείχαν και τρεις Έλληνες. Συγκεκριμένα η Θεοδώρα Σισμάνη που ήταν και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ενσωμάτωσης, ο Θεόδωρος Λουπεγγίδης που ήταν μέλος και αναπληρωτής εκπρόσωπος της επιτροπής ,,Παιδεία, εκπαίδευση, παιδιά νεολαία και οικογένειες"  και η Αθανασία Γετερίδου που ήταν μέλος της επιτροπής ,,Αλλοδαποί, δίκαιο μετανάστευσης, ρατσισμός,,

 

Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ενσωμάτωσης (Έλληνες) επιδίωξαν τη συνεργασία με τους συλλόγους και φορείς και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να συνδεθούν με δράσεις του οργάνου. Επίσης ελληνικοί σύλλογοι συμμετείχαν και σ εκδηλώσεις του Συμβουλίου Ενσωμάτωσης, κυρίως στην καλοκαιρινή εκδήλωση στο Westpark.

 

Η Ελληνική Λίστα στις επόμενες εκλογές

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ