· 

Η καμπάνα (καρουζέλ) στο δημαρχείο έγινε 115 ετών!

Η καμπάνα (καρουζέλ) στο δημαρχείο έγινε προχθές 115 ετών! 

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρουζέλ καμπάνας στη Γερμανία το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και σχεδιάστηκε από τον Georg Hauberrisser, τον αρχιτέκτονα του Νέου Δημαρχείου  . Όταν εγκαινιάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1909, ήταν το πρώτο ηλεκτρομηχανικό καμπαναριό στην Ευρώπη.

 

Από τότε, χτυπάει καθημερινά στις 11 π.μ. και στις 12 μ.μ. και επίσης στις 5 μ.μ. μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου. Σε δύο ορόφους, σε ύψος περίπου 40 μέτρων, οι 32 φιγούρες σε φυσικό μέγεθος απεικονίζουν δύο σενάρια: πρώτα επάνω, το τουρνουά κονταρομαχίας που πραγματοποιήθηκε στη Marienplatz (τότε ακόμα Marktplatz) τον Φεβρουάριο του 1568 με αφορμή τον γάμο του μελλοντικού δούκα Γουλιέλμου Ε΄ της Βαυαρίας με τη Ρενάτα της Λωρραίνης . Στη συνέχεια, οι Schäffler εκτελούν τον παραδοσιακό τους χορό  στην κάτω πίστα. Ένας κόκορας λαλεί στη συνέχεια τρεις φορές (από το  πάνω διάζωμα) και τερματίζει το παιχνίδι. 

Στις 9 μ.μ. ακούγεται επίσης το κάλεσμα του νυχτοφύλακα από το έργο του Richard Wagner "Meistersinger von Nürnberg" και ένας νυχτοφύλακας με ένα φανάρι εμφανίζεται στο αριστερό διάζωμα του πύργου. Υπό το "Νανούρισμα" του Johannes Brahms, το Münchner Kindl στο δεξί διάζωμα του πύργου λαμβάνει την ευλογία της καληνύχτας από τον Άγγελο της Ειρήνης.  

 

Έξι διαφορετικές καμπάνες παίζουν πάνω από 20 διαφορετικές μελωδίες σε μηνιαία εναλλαγή, μεταξύ των οποίων το "Aber heit is kalt" (το παραδοσιακό τραγούδι των Schäffler του Μονάχου), το Loreley, το βαλς της μπύρας και, τον Δεκέμβριο, το "O Tannenbaum".

 

Οι 43 καμπάνες ζυγίζουν συνολικά 7 τόνους και έχουν διάμετρο 18-125 cm.

Το καρουζέλ ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2007 και έκτοτε τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια.  

 

Φωτογραφία: Georg Fruhstorfer (1948/49)