· 

Συνέντευξη με την Εύα Γρίβα

Μια θεατρική παράσταση με ερασιτέχνες ηθοποιούς δεν εμπόδισε μια μεγάλη προσέλευση και στις δυο παραστάσεις. Κυρίως όμως όσοι παρακολούθησαν την θεατρική κωμωδία ,,γαμπρός από τον ίντερνετ,, ήταν κατά γενική ομολογία ενθουσιασμένοι.

Μιλήσαμε με την σεναριογράφο και ηθοποιό Εύα Γρίβα

 

Κυρία Γρίβα, πιστεύουμε ότι τόσο εσείς προσωπικά αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι μετά τις δυο παραστάσεις. Τόσο από τα μηνύματα του κόσμου όσο και από την παράσταση την ίδια.

 

Γρίβα: Ευχαριστούμε το κοινό που εξ αρχής μας αγκάλιασε. Το γέλιο που σκορπίσαμε ήταν η καλύτερη αμοιβή για εμάς.

 

Με δεδομένο ότι όλοι οι ηθοποιοί ήταν ερασιτέχνες και οι περισσότεροι εργαζόμενοι πόσο δύσκολη ήταν η προετοιμασία της παράστασης, πόσο χρόνο χρειαστήκατε να φθάσετε στο σημείο να πείτε ότι ,,είστε έτοιμοι,, ;

 

Γρίβα:  Έτοιμοι; Η προετοιμασία ήταν πολύ δύσκολη. Όταν επιτέλους έληξε η πανδημία, τρείς από τους „ ηθοποιούς„ μας δήλωσαν αργά το Φθινόπωρο που θα αρχίζαμε πλέον με τις πρόβες, ότι αδυνατούσαν να παίξουν. Κι ύστερα αρχίσαμε να ψάχνουμε απεγνωσμένα και να εκλιπαρούμε συμπατριώτες να πλαισιώσουν τον „ θίασό μας „. Αυτό κράτησε μέχρι τέλος του Γενάρη. Μετά πήραμε βαθιά ανάσα και είπαμε, αφού είμαστε Έλληνες, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.

 

Γιατί επιλέξατε κωμωδία. Ήταν τυχαία επιλογή;

 

Γρίβα:  Όχι. Η κωμωδία είναι το θεατρικό είδος που με εκφράζει καλύτερα.

Προσφέρεις στο κοινό γέλιο, χαλάρωση, αισιοδοξία και ταυτόχρονα περνάς μηνύματα. „Ταρακούνησες ψυχές „, μου είπε κάποιος θεατής.

 

Επειδή γνωρίζουμε τους περισσότερους από τους ηθοποιούς μας δόθηκε η εντύπωση ότι ταίριαζαν απόλυτα στο ρόλο του θεατρικού έργου που τους είχε ανατεθεί. Δηλαδή ο καθένας είχε τη δική του φυσική παρουσία στο ρόλο του. Ήταν επιλογή η ο καθένας προσαρμόστηκε πολύ καλά στο ρόλο ;

 

Γρίβα: Με εξαίρεση τον Θανάση Τσακμάκη (Πρόδρομος, συνταξιούχος γιατρός από τη Βιέννη), τον Σπύρο Σιαράβα (πατέρας της Κατερίνας) και την Ολυμπία Μαντόλη (Ζιόλια, γεροντοκόρη στην επαρχιακή Ελλάδα), που ήταν οι τρεις που προσεχώρησαν στην θεατρική ομάδα τελευταίoι. Για τους υπόλοιπους ο ρόλος γράφτηκε στα μέτρα τους, αποκλειστικά γι ́αυτούς. Αλλά και οι τρεις τελευταίοι δεν με απογοήτευσαν, ήταν η αποκάλυψη.

 

Υπήρξε κάποια στιμή που είχατε αγωνιά αν θα καταφέρετε να ανέβει η παράσταση. Θυμόμαστε ότι σε κάποια χρονική στγμή ψάχνατε έναν ηθοποιό που να μιλάει διάλεκτο.

 

Γρίβα: Βεβαίως, είχαμε βάλει ως στόχο να παίξουμε στις 12 Μαρτίου, αλλά τελείωνε ο Γενάρης και δεν ξέραμε ακόμη ποιός θα υποδυθεί τον Σπύρο.

 

Όπως είπατε και εσείς στον χαιρετισμό μας σας, η θεατρική ομάδα 50 plus ήταν μια συνέχει της πρωτοβουλίας της Ελένης Τσακμάκη που είχε όμως συνέχεια. Να ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και άλλη παράσταση έργο ; Πόσο σας έδωσε ώθηση η ευχαρίστιση του κόσμου.;

 

Γρίβα: Η αμοιβή μας είναι η ευχαρίστηση του κοινού. Όσο για τη συνέχεια ας είμαστε πρώτα καλά.

Χρέος μας η ψυχαγωγία και παράλληλα η καλλιέργεια των διαλέκτων μας, των

ντοπιολαλιών, όπως συνηθίζεται να λέγεται τελευταία στην Ελλάδα.

Διότι η γλώσσα δεν είναι μόνο μέσον επικοινωνίας, εμπεριέχει βιώματα, άρωμα άλλων εποχών, ξυπνά μέσα σου θύμησες, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας.

 

Όταν πήρατε την απόφαση και ορίσατε τις ημερομηνίες των παραστάσεων πόσο σίγουροι νιώθατε για την επιτυχία όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου ;

 

Γρίβα: Το μόνο σίγουρο ήταν, ότι το κοινό μετά την πανδημία διψούσε για θέαμα, για ψυχαγωγία.

Κι ύστερα ο τίτλος και μόνο „Γαμπρός απ ́το ίντερνετ„ θα κινούσε την περιέργια του κοινού, υπόσχονταν γέλιο.

 

 

Αυτό που εμείς κρατάμε είναι μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία Ελλήνων της πόλης μας οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν μια διαχρονική δράση στος συλλογικότητες τους Ελληνισμού και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι ως ομάδα πλέον 50+ συνεχίζει να προσφέρει όμορφες στιγμές.

Συγχαρητήρια και σε νέες παραστάσεις 

 

Γρίβα: Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι συμπατριώτες και να πλαισιώσουν την ομάδα μας. Οι άνδρες είναι πάντα πιο διστακτικοί, πιο δύσκολοι σε τέτοιες αποφάσεις. Κρίμα, και είναι τόσο ωραίο χόμπυ το θέατρο.