· 

Νέα έρευνα του συνδικάτου Μετάλλου (IGM) για αλλοδαπούς

Σε δεύτερη έρευνα, μετά από το 2016, προχώρησε το εργατικό συνδικάτο μετάλλου IGM αναφορικά με τα μέλη του και ειδικότερα για τα μέλη με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

 

Τι έδειξε η έρευνα που δημοσίευσε το συνδικάτο.

 

Στα διάφορα τμήματα / τομείς του συνδικάτου το 29%  των εργαζομένων έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο ενώ στα εργοστάσια το 27%.

 

Από τα ενεργά μέλη του συνδικάτου (πρόσωπα εμπιστοσύνης, μέλη στις διαπραγματευτικές ομάδες κλπ) το 29% έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο ενώ το 21% στα εργοστάσια (Betriebsrat, JAV).

 

Διαφορές ανά ομόσπονδη οργάνωση:

 

Στη Βαυαρία (IGM Bayern) το ποσοστό των εργαζομένων – μέλη του συνδικάτου με μεταναστευτικό υπόβαθρο φθάνει το 30%, στη Βάδη Βυρτεμβέργη 39% ενώ αντίθετα στην οργάνωση IGM Βερολίνου – Βρανδεμβούργου- Σαξονία το ποσοστό είναι μόλις 10%

 

Eθνότητα:

 

Από τα μέλη του συνδικάτου το 19% έχει οικογενειακή ρίζα στην Τουρκία, το 9% στη Ρωσία και το ίδιο ποσοστό στο Καζαχστάν, ενώ 8% έχει καταγωγή από την Ιταλία.

 

Περισσότερα από τα 2/3 των μελών του συνδικάτου με μεταναστευτκό υπόβαθρο έχουν και γερμανικό διαβατήριο, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουν συνολικά οι άνθρωποι με μετανστευτικό υπόβαθρο στην Γερμανία.

 

Σημείωση: Το συνδικλατο μετάλλου IG Metall (IGM) είναι με 2,2 εκατομμύρια μέλη το μεγαλύτερο συνδικάτο στον κόσμο

 

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ορίζει το μεταναστευτικό υπόβαθρο ως εξής: "Ένα άτομο έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο εάν το ίδιο ή τουλάχιστον ένας γονέας του δεν έχει τη γερμανική υπηκοότητα εκ γενετής.