· 

18 ελληνικές εταιρείες στην έκθεση Intersolar

© Solar Promotion
© Solar Promotion

Από 19 έως 21 Ιουνίου τε έλαβε χώρα στο Μόναχο η Διεθνής Έκθεση του κλάδου ηλιακής ενέργειας και φωτοβολταϊκών Intersolar Europe. Η εν θέματι έκθεση πραγματοποιείται ετησίως από το 1991 στο Μόναχο, έχει μεγάλη διεθνή εμβέλεια και αποτελεί σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων επιχειρηματικών παραγόντων ήτοι κατασκευαστές, προμηθευτές, διανομείς και παρόχους υπηρεσιών της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας.

 

H διοργάνωση της Intersolar εντάσσεται στο πλαίσιο τεσσάρων παράλληλων εκθεσιακών εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο The Smarter E-Europe. Ειδικότερα στην Intersolar παρουσιάζονται προϊόντα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης με χρήση ηλιακής ενέργειας, συστήματα συσσωρευτών ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα και ευφυή συστήματα ελέγχου και χρήσης ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Στις ανωτέρω εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η ees Europe (electrical energy storage), η μεγαλύτερη Δ.Ε. για μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η Power2Drive Europe που αφορά την ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές φόρτισης και η EM Power η οποία επικεντρώνεται στην αποτελεσματική διανομή και χρήση ενέργειας ΑΠΕ καθώς και την έξυπνη διαχείριση και σύζευξη δικτύων με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.

 

Η Intersolar γνωρίζει διαρκώς ανοδική πορεία από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Στη φετινή Intersolar συμμετείχαν περίπου 3.000 εκθέτες από 55 χώρες και την επισκέφτηκαν περίπου 110.000 εμπορικοί επισκέπτες από 176 χώρες. Στο επίκεντρο της έκθεσης παρουσιάστηκαν για ακόμη μία φορά εκτός από καινοτόμες λύσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον βιομηχανία ενέργειας, νέες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και έξυπνα, συνδεδεμένα ενεργειακά συστήματα.

 

Στην φετινή Intersolar συμμετείχαν 18 ελληνικές εταιρίες ενώ το 2023 15, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν λάβει μέρος για πολλοστή φορά ως εκθέτες και δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, όπως κατασκευή και εγκατάσταση βάσεων φωτοβολταϊκών, κατασκευή οργανικών εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, agrivoltaics, Η/Μ μελετών και συναφούς εξοπλισμού. Συγκεκριμένα στη φετινή Intersolar έλαβαν μέρος οι εταιρίες: Alumil Solar, Wineur, Elvan, Fegen, Hellenic Organic and Printed Electronics, Profilodomi, Organic Electronic Technologies OET, Profilodomi, Thrace NG, Sigma Energy, Nanotechnology Lab Lftn, Vasi Solar, Wootis και Ilviet. Κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων εκθετών οι νέες αγορές που πλέον προσελκύουν το ενδιαφέρον τους αφορούν περιοχές όπως η Β. Αφρική, η Μέση Ανατολή και τα δυτικά Βαλκάνια.

Το Γραφείο μας επισκέφτηκε μαζί με τον διευθυντή, αρμόδιο για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας κ. Ν. Στάμου τους Έλληνες εκθέτες, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους με εθνικό περίπτερο στην επόμενη Δ.Ε. Intersolar με τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από μια εθνική συμμετοχή, επιχορήγηση του ενοικίου του περιπτέρου, ενιαία παρουσία των εκθετών, εκδηλώσεις και εν γένει προβολή τους αλλά και εξασφάλιση B2B συναντήσεων με ενδιαφερόμενες εταιρίες. Οι εκθέτες εμφανίστηκαν όλοι θετικοί, αν και θεωρούν ότι λόγω των διαφορετικών κλάδων, στους οποίους ανήκουν κρίσιμο είναι να κρατήσουν το περίπτερο που ήδη ενοικιάζουν προκειμένου να έχουν παρουσία στον ίδιο χώρο με τους ανταγωνιστές τους και οι επισκέπτες να μπορούν να έχουν συνολική εικόνα των διαφόρων εκθετών και των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Η επόμενη έκθεση Intersolar θα πραγματοποιηθεί ως συνήθως στο Μόναχο από την 7η έως την 9η Μαΐου 2025.

Γενικό Προξενείο Μονάχου-Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων