Συνάντηση με Κεραμέως για ,,Αριστοτέλης,,

Ανακοίνωση του συλλόγου μετασχολικής φροντίδας του 4ου Ε.Ι.Δ.Σ. Μονάχου "Αριστοτέλης" κατόπιν συναντήσεως με την Υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως.

 

Η υπουργός εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως παραβρέθηκε σήμερα, στις 14 Απριλίου 2024, στη Στουτγάρδη, στα πλαίσια ενημέρωσης σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής για το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου των απόδημων Ελλήνων.

 

Ως εκπρόσωποι του Δ.Σ. του συλλόγου μετασχολικής φροντίδας του 4ου δημοτικού σχολείου Μονάχου, θεωρήσαμε χρέος μας να βρισκόμαστε εκεί, μιας και η παρουσία οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη περίοδο που βιώνει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Μόναχο, αποτελεί πρόκληση. 

 

Το ερώτημα μας προς την κυρία υπουργό είχε ως στόχο την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει, όπως και η ίδια της τόνισε, τη δυναμικότητα της ομογένειας και τους ισχυρούς δεσμούς της με την πατρίδα. Στα μάτια μας φαντάζει ειρωνικό οι κυβερνώντες να μιλούν για δυναμικότητα των ομογενών αλλά να μη συναινούν στην ευκαιρία των παιδιών του απόδημου ελληνισμού στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και κατ' επέκταση στη διατήρηση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς. 

 

Η κα υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απλούστευση της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου και στη διατήρηση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος. Το ερώτημά μας επικεντρώθηκε στο δάσος και όχι στο δέντρο: Πώς κυρία υπουργέ θα μπορέσουν τα παιδιά της επόμενης γενιάς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αν λόγω της έλλειψης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης δεν είναι σε θέση να διαβάσουν το ψηφοδέλτιο; Πώς περιμένουν οι εκάστοτε παρατάξεις τη στήριξη των ομογενών αν οι ίδιοι δεν είναι στο πλευρό τους και δεν σκύβουν πάνω από τα προβλήματά τους; Πώς ο ελληνισμός του Μονάχου να παραβλέψει την εν ψυχρώ αναστολή λειτουργίας του 2ου Δημοτικού σχολείου Μονάχου πριν λίγους μήνες και την εκ νέου απειλή που αφορά το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα εκτός ελληνικής επικράτειας;

 

Πέντε μήνες διαδραματίζεται σε βάρος των παιδιών και των οικογενειών μας μια ανεκδιήγητη αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπεύθυνων για την εξασφάλιση της μακρόχρονης λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο με μόνο αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επίλυσης του στεγαστικού θέματος του 4ου δημοτικού σχολείου και του 1ου γυμνασίου Μονάχου. 

 

Η απάντηση της κυρίας υπουργού, ως αναμενόμενη, έθεσε θέμα αναρμοδιότητας του υπουργείου εσωτερικών για την επίλυση του θέματος. Σε κατ' ιδίαν συζήτηση μετά το πέρας της ομιλίας της, μας διαβεβαίωσε πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς σήμερα κιόλας με την υφυπουργό Παιδείας, κυρία Μακρή, μεταβιβάζοντάς της την ανησυχία μας. Με τη σειρά μας τονίσαμε ότι οι υποσχέσεις δεν μας πείθουν, ότι είναι ανήκουστο η ελληνική πολιτεία να μην συναινεί στη λειτουργία σχολείων, τα έξοδα των οποίων καλύπτονται κυρίως από τις επιχορηγήσεις του βαυαρικού κράτους και ζητήσαμε την άμεση υπογραφή ενός μακροχρόνιου μισθωτηρίου συμβολαίου. Σημειώθηκε επίσης, ότι μέρος αυτών των βαυαρικών επιχορηγήσεων καλύπτει μισθούς αποσπασμένων διδασκόντων, μισθοί οι οποίοι θα έπρεπε να καλύπτονται από το ελληνικό κράτος. 

 

Μιλήσατε κυρία υπουργέ για τα 50 έτη από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ας μην αμαυρωθεί αυτή η επέτειος, ας εορτάσουμε 50 χρόνια ελευθερίας από τις δικτατορικές τακτικές με την επισφράγιση της αποδοχής του αιτήματος του ελληνισμού του Μονάχου. Εφαρμόστε τα προβλεπόμενα του Άρθρου 108 του Συντάγματος. Αφήστε την ομογένεια να μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα από γενιά σε γενιά και εκτός συνόρων. 

 

Δείξτε στα παιδιά μας, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, τί σημαίνει δημοκρατία κάνοντας πράξη αυτά που πρεσβεύει η ίδια η μεγαλοπρεπής λέξη. 

 

Με εκτίμηση

 

Μαρία Μπάκου 

Πρόεδρος συλλόγου μετασχολικής φροντίδας 4ου Ε.Ι.Δ.Σ. Μονάχου "Αριστοτέλης"