· 

Γερμανία: Αύξηση αφορολόγητου ορίου

Σε μια σειρά επιπλέον αποφάσεις προχώρησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού και γενικά η οικονομική κατάσταση που επικρατεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 

Οι βασικότερες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα:

Αύξηση αφορολόγηγτου ορίου το 2023 σε 10.623 € (δηλαδή από αυτό το ποσό και άνω θα φορολογούνται τα έσοδα) , ενώ από το 2024 θα αυξηθεί στα 10.932 €.

 

Μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο: Από τον Οκτώβριο ο ΦΠΑ θα μειωθεί σε 7% (από 19% που είναι σήμερα) και θα ισχύει έως τον Απρίλιο του 2024

 

Εργασία από το σπίτι: (Homeoffice): Θα εκπίπτει της εφορίας ποσό έως 1.000 € για εργαζόμενους που εργάζονται από το σπίτι (από 600 € που είναι σήμερα).

 

Συνδρομές (Beitrage) για τη σύνταξη θα μπορούν από το 2023 (και όχι από το 2025 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο) να θεωρούνται ειδικά έξοδα (Sonderausgaben)  

 

Αύξηση στο επίδομα τέκνων (Kindergeld)

Όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Lindner από την αρχή του νέου έτους θα αυξηθεί το επίδομα τέκνων κατά 18 € σε 237 € για κάθε παιδί (μέχρι και το τρίτο παιδί) και στα 250 € για κάθε παιδί παραπάνω. 

 

Γερμανία: Αύξηση στο επίδομα τέκνων (Kindergeld)

Επίσης θα αυξηθεί παράλληλα και το αφορολόγητο όριο (Kinderfreibetrag)