· 

Μόναχο: Ξενοδοχείο “KÖNIGSHOF“

ΜΟΝΑΧΟ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Επιμέλεια: Βασίλης Καραμαγκιόλης

Πηγή: wikipedia, wikiwand, AZ, neuperlach.org, baunetz.de, nietosobejano.com, Andreas 

 

Regul

 

Λόγω της επιτυχής επέκτασης της πόλης του Μονάχου, ο αρχιτέκτονας Gustav Vorr λαμβάνει στις αρχές του 19ου αιώνα από τον βασιλιά Max Josephως δώρο ένα μεγάλο οικόπεδο απέναντι από το σημερινό Stachus.

Στο οικόπεδο αυτό χτίζει μια τεράστια βίλλα (1818). Το σπίτι θα μετατραπεί και από το 1866 θα λειτουργήσει σαν “Hotel Bellevue“.

Θα ακολουθήσουν και άλλες επιμέρους επεκτάσεις λόγω των αναγκών του ξενοδοχείου. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πλαϊνά παράθυρα κλείστηκαν, χτίζοντάς και δημιουργώντας  την ίδια στιγμή μπαλκόνι ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής.

Με την έναρξη του πολέμου και την αποστροφή στα γαλλικά ονόματα, το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε «Hotel Königshof».

Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά διατηρήθηκαν οι εξωτερικοί τοίχοι και η δομή συμπεριλαμβανομένου του διπλού τοίχου. Τα τελευταία αφαιρέθηκαν μόλις λίγο μετά το τέλος του πολέμου.

Μεταξύ 1950 και 1955 ξαναχτίστηκε με την ίδια κάτοψη και την ίδια διάταξη παραθύρων, αλλά με εξαιρετικά λιτό τρόπο χωρίς αέτωμα, χωρίς την προηγουμένως σύνθετη λόγω των τοιχογραφιών πρόσοψη κτλ.

Μέρος του λιτού αυτού σχεδιασμού το κλείσιμο του μπαλκονιού στον πρώτο όροφο και η μετατροπή του σε πανοραμικό εστιατόριο, αρχικά μόνο στο μισό πλάτος του μπροστινού κτιρίου. Την  δεκαετία του 1960 (κατά κάποιους στην δεκαετία του 1950) το εστιατόριο επεκτάθηκε σε όλο το πλάτος της πρόσοψης και κλείστηκε με τζαμαρία.

Η επόμενη μετατροπή έγινε την περίδο της ολυμπιάδας στην πόλη του Μονάχου μεταξύ 1970 και 1972. Σύμφωνα με τα σχέδια του Siegward Graf Pilati, το κτίριο έλαβε τα στρογγυλεμένα ανοίγματα παραθύρων που έμοιαζαν με φινιστρίνι.

Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2007, κατά την οποία επανασχεδιάστηκε το λόμπι του ξενοδοχείου και όλα τα αλουμινένιαστοιχεία και τα μέρη της πρόσοψης που ήταν προηγουμένως βαμμένα σε ανοιχτό γκρι χρώμα βάφτηκαν ομοιόμορφα σε ανοιχτό κίτρινο.

Το 2013 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το νέο κτίριο του ξενοδοχείου, από τον οποίο αναδείχθηκαν τρεις νικητές τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Από αυτά, το σχέδιο του Nieto Sobejano Arquitectos επιλέχθηκε τελικά για υλοποίηση

 Οι εργασίες εκσπλαχνισμού ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2019, ακολούθησε κατεδάφιση της πρόσοψης τον Μάιο και ολόκληρου του κτιρίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2019, όπου ήρθαν στο φως τμήματα του αρχικού κτιρίου, που όπως αναφέραμε παραπάνω είχε χτιστεί  πριν από 200 χρόνια.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 και στη συνέχεια θα στεγάσει ένα «JW Marriott» (μία από τις αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων της Marriott).

 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι η ιστορική αναδρομή στο ξενοδοχείο απο το 1818 εως και σήμερα.(postkarten)