ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗς ΧΡΟΝΙΑς 2019

 

Ήρθε η στιγμή να ανακοινώσουμε τα πρόσωπα της χρονιάς 2019. Πριν προχωρήσουμε στα ονόματα δυο διευκρινήσεις.

 

Όπως κατ επανάληψη έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν σίγουρα υπάρχουν και άλλοι νέοι και νέες - εκτός από αυτούς που εμείς ανακοινώνουμε - που έχουν διακριθεί αλλά δεν μπορέσαμε να το πληροφορηθούμε ή δεν μας το μετέφερε κάποιος σύλλογος ή φορέας.

 

Πιστεύουμε όμως ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο να προβληθούν (κυρίως αλλά όχι μόνο) νέες και νέοι που έχουν διακριθεί σε αθλητικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό επίπεδο (το εκπαιδευτικό θεωρούμε ότι ανήκει στα σχολεία και στους συλλόγους/φορείς της εκπαίδευσης).

 

Κάποια πρόσωπα υπήρχαν και πέρσι. Θεωρούμε όμως ότι από τη στιγμή που διακρίθηκαν και φέτος, δηλ έχουν συνέπεια στη δράση τους, οφείλουμε να μην τα αγνοήσουμε.

 

Οι 10 νέοι σε ηλικία (παιδιά) θα τιμηθούν και φέτος στο πλαίσιο της 5ης φιλανθρωπικής εκδήλωσης στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Και φέτος στις επιλογές κυριαρχεί το Taekwondo αλλά για πρώτη φορά έχουμε διάκριση στο κολύμπι με τον Κωνσταντίνο Πεχλιβάνη.

 

Στο Taekwondo o φίλος μας 9χρονος Χρήστος Νίτσας, η Δέσποινα Νίτσα (είχε διακριθεί και πέρσι) και οι Βασίλης και Πασχάλης Ναλμπάντης. Μάλιστα ο Χρήστος μόλις χθες επιλέχτηκε ανάμεσα σε 30 ταλαντούχους νέους της Βαυαρίας. 

 

Ο Ιορδάνης Κωνσταντινίδης που είχε διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Επίσης στο άθλημα του Taekwondo είχαμε διακρίσεις από τους Εσκιτζή Μελίνα και Δημήτρη Νάτσικα.

 

Στο σκάκι είχαμε επίσης διπλή πλέον επιτυχία με τα αδέρφια Άνθιμο και Στέλιο Ρουσσάκη να έχουν πολλές διακρίσεις.

 

Σταθερή και φέτος στις επιλογές μας η Ελευθερία Σουλεμέζη που διακρίθηκε στη ξιφασκία.

 

Ο "Δορυφόρος" έναν από τους κεντρικούς στόχους που έχει θέσει από την ίδρυσή του είναι η προβολή των συλλογικών φορέων και οργάνων πολύ περισσότερο των νέων. Έτσι δεν θα μπορούσαμε φέτος να μην κάνουμε αναφορά στους νέους στην ηλικία που συμμετέχουν δραστήρια στους συλλόγους τους και συμμετείχαν και στον πρόσφατο διάλογο του Δορυφόρο για "το σήμερα και το αύριο του οργανωμένου Ελληνισμού". Συγκεκριμένα τους:

 

Μαρία Πάρτσκα, Βασιλική Αποστολάκη, Γιώργο Μαρή, Κωνσταντίνο Αντωνάκη, Κατερίνα Παππά, Μαίρη Ψαριάη, Στέφανο Ψύρρα, Λάζαρο Σιούτα, Ιωάννη Τέλιο.

Συμβολικά αναφέρουμε και μια κοπέλα, τη Λυδία Ντίνα, η οποία ζει στη Νυρεμβέργη καθώς συμμετείχε με τ άλλα ελληνόπουλα από το Μόναχο σε αγώνες και είχε διακριθεί και αυτή στο taekwondo.

 

Σε συλλογικό/ομαδικό επίπεδο πιστεύουμε ότι αξίζουν αναφορά η θεατρική ομάδα της Μελωδίας που για ακόμη μια φορά ανέβασε ένα έργο, το “Matilda”, το οποίο εντυπωσίασε όλους όσους το παρακολούθησαν. Έτσι όλη η θεατρική ομάδα και φυσικά η εκ των επικεφαλής Ηρώ Κωστράκη δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τα πρόσωπα του 2019.

 

Συμβολικά στον κατάλογο ανήκουν οι σύλλογοι "Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου" και "Σύλλογος Ελασσονιτών Μονάχου" που φέτος συμπλήρωσαν αντίστοιχα 50 και 35 χρόνια δράσης. Μάλιστα η Ηπειρωτική Κοινότητα με τη συμμετοχή της στην παρέλαση του πανηγυριού (Oktoberfest) δικαιούται την επιλογή ανεξάρτητα από την επέτειο των 50χρονων.

 

Όπως σε ομαδικό επίπεδο και η ομάδα ποδοσφαίρου FC Hellas München που κέρδισε το πρωτάθλημα και ανέβηκε κατηγορία. Μάλιστα ο Πρόεδρός της Γεώργιος Κίτσιος πριν λίγες μέρες εκλέχτηκε στο ΔΣ της ομάδας - αρμόδια για τον αθλητισμό - του Kreisjugendring.

 

Σε επίπεδο προσώπων ο Σάκης Στιμονιάρης που εκλέχτηκε Πρόεδρος στο Εποπτικό Συμβούλιο της 1860 Μονάχου (δεύτερης μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας στο Μόναχο), ο Βασίλης Λινίδης (με τη βοηθό του Ρούλα Μπαξουτασβίλη) που αφιέρωσαν τις σχολικές διακοπές για να ζωγραφίσουν το σχολείο (το προαύλιο) και να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον στa παιδιά, ο Δημήτρης Σχοινιαράκης με τις καταπληκτικές φωτογραφίες στο διαγωνισμό του Δορυφόρου για τα 861 χρόνια της πόλης του Μονάχου, η Ματίνα Τζιαφέτα (συμβολικά με αφορμή τα 50χρονα των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο) για τη συμμετοχή της στα ζωή των σχολείων στα 41 από τα 50 χρόνια (ως μαθήτρια ή ως γραμματέας).

 

Στις επιλογές μας προσθέσαμε και φέτος τις "Παρχαρομάνες" του Συλλόγου Ποντίων ως ένα δικό μας "ευχαριστώ» για το ζήλο, την αγάπη και την έμπνευση που έδειξαν στην εκδήλωση για τους εργαζόμενους της BMW στην προσφορά των νοστιμότατων εδεσμάτων που ετοίμασαν όπως και την Σπυριδούλα Παρασσίδου για την όμορφη τούρτα που ετοίμασε την ημέρα εκείνη.

 

Μαζί με την ανακοίνωση των προσώπων της Χρονιάς 2019 θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα και αυτό αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

 

Έτσι δεν θα μπορούσαμε φέτος παρά να κάνουμε αναφορά στο "μπλε κορίτσι" στο Ιράν, τη Ζαχάρ που αυτοπυρπολήθηκε, φοβούμενη ότι θα πάει φυλακή

Η 29χρονη συνελήφθη, γιατί τον περασμένο Μάρτιο μπήκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου μεταμφιεσμένη για να δει την αγαπημένη της ομάδα, Εστεγλάλ.

 

Η ονομασία «μπλε κορίτσι» είναι εμπνευσμένη από τα χρώματα της ομάδας.

 

Αμέσως μετά η FIFA εξέδωσε απόφαση, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση που υπάρχει μέχρι τώρα, σχετικά με την είσοδο των γυναικών στα γήπεδα.