· 

Κιλοβατώρα: Πως και πόσες καταναλώνουμε 

 

Η κιλοβατώρα, η μονάδα μέτρησης ενέργειας (kWh) έχει μπεί λόγω της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητά των ανησυχιών και συζητήσεών μας.

Μέσα από τα ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί μια αίσθηση ότι, κυρίως στη Γερμανία, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και  τα τιμολόγιο θα εκτοξεύσουν τα κόστη στα ύψη.

 

Γνωριζούμε πραγματικά πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουμε ετησίως; 

Κατά μέσο όρο 1440 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτός ο αριθμός μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος του νοικοκυριού, καθώς πολλές συσκευές όπως π.χ. το ψυγείο είναι κοινόχρηστες. Επομένως, ένα  νοικοκυριό ενός ατόμου καταναλώνει περίπου 1900 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως κατά μέσο όρο (Γερμανία), ένα νοικοκυριό δύο ατόμων περίπου 2.890 kWh, μια οικογένεια τριών ατόμων 3720 kWh και ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων 4.085 kWh

 

Στην Γερμανία το 2022 το κόστος μια κιλοβατώρας είναι 37,14 Cent (για 3.500 κιλοβατώρες ετησίως) που αναλογεί σε μέσο όρο 93,80 € μηνιαίως και 1.125,60 ετησίως. 

 

Οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Πολλοί λοιπόν προσπαθούν  να είναι πιο προσεκτικοί με την κατανάλωση ρεύματος Τι μπορώ να κάνω στην πραγματικότητα με 1 κιλοβατώρα;

 

Ψάξαμε και βρήκαμε τι μπορεί να κάνει κάποιος ακριβώς με μια κιλοβατωρα ή για να το διατυπώσουμε καλύτερα  η HEA  (εξειδικευμένη ένωση για την αποδοτική χρήση ενέργειας) υπολόγισε τι θα μπορούσε να γίνει με μία κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας και σας το παραθέτουμε.

Για παράδειγμα, 2.000 φορές ξυρίσματος ή στέγνωμα με πιστολάκι για μία ώρα: Και οι δύο δραστηριότητες καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Στοιχεία σαν αυτό βοηθούν να κατανοήσουμε πού μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μιας και η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση δεν είναι τόσο εύκολα μετρήσιμη για κάποιους. Δεν είναι κάτι χειροπιαστό όπως άλλες μονάδες μέτρησης ποσότητας.

 

Έτσι μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετή για περίπου

- 70 φλιτζάνια καφέ

- Φαγητό για τέσσερα άτομα χρησιμοποιώντας  ηλεκτρική κουζίνα

- 2 ώρες σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα 600 watt

- 2  γεμάτα πλυντήρια πιάτων

- πλένοντας περίπου έντεκα κιλά ρούχων σε ένα πρόγραμμα Eco στους 40 έως 60  βαθμούς

- ψήσιμο ενός κέικ

- φρυγάνισμα περίπου 130 φέτες ψωμιου

- γύρω στις 2000 φορές ξυρίσματος

- μια ώρα στέγνωμα μαλλιών με πιστολάκι των1000 watt

- μισή ώρα σιδέρωμα με σίδερο ατμού

- 111 ώρες φωτισμού από μια λάμπα LED ισχύος 9 watt

- βλέποντας τηλεόραση για περίπου δώδεκα ώρες σε τηλεόραση LED με 140 εκ  διαγώνιο οθόνης

- περίπου πέντε ώρες παιχνίδι στο Playstation

 

Πηγή : chip.de, επιμέλεια Κ. Β.