Μαρία Κακαβούλια «Γυναικεία φωνή στην αφήγηση»

Einladung zum sechsten Werkstattgespräch: Μαρία Κακαβούλια «Γυναικεία φωνή στην αφήγηση»

LMU München, Historicum Raum 001, Amalienstr. 52

09.12.2022 um 18:00 Uhr

 

Αφηγήσεις, αφηγήσεις, αφηγήσεις παντού. Συγκροτούν την καθημερινότητά μας, θεμελιώνουν την ενημερωτική και καλλιτεχνική επικοινωνία, και εμπλουτίζουν τις μεθόδους έρευνας των επιστημών, ιδίως των κοινωνικών. Οι σύγχρονες αφηγηματολογικές σπουδές, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία των λογοτεχνικών αφηγήσεων και αναθεωρώντας τις (κυρίαρχες κατά τον 20ό αιώνα) δομιστικές αναγνώσεις της μυθοπλασίας, ανοίγουν μια νέα ατζέντα αφηγήσεων, που σημαδεύεται από την πολυσημείωση και τη συνέργεια πολλαπλών διαύλων κατασκευής και διάχυσής τους, και καθιστούν την αναλυτική πρακτική των αφηγήσεων πολυεπιστημονικό πρόταγμα. – έτσι παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «ΑΦΗΓΗΣΗ» οι εκδόσεις GUTENBERG, που τυπώθηκε τον Ιούνιο του 2022.

 

Τον τόμο επιμελήθηκαν οι Περικλής Πολίτης και Μαρία Κακαβούλια, η οποία θα παρουσιάσει τον τόμο και θα μιλήσει για την γυναικεία φωνή στην αφήγηση.

Η Μαρία Κακαβούλια είναι καθηγήτρια υφολογίας, ρητορικής και θεωρίας της αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Μονάχου σε σειρά του οποίου έχει εκδώσει και το βιβλίο της Interior monologue and its discursive formation in M. Axioti's"Δύσκολες νύχτες" (Universität München 1992). Δείτε λιγότερα