Λύκειο: Διδακτική Παρέμβαση για τη Σχολική βία

"Δε φοβάμαι , δε φοβίζω, κερδίζω φίλους" ήταν το σύνθημα των μαθητών/τριών του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου “Constantin Caratheodory” στη διδακτική παρέμβαση κατά της σχολικής βίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024.

 

Στην αίθουσα προβολών του Σχολείου μας και για δυο διδακτικές ώρες, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β3 και Α1, διερεύνησαν το φαινόμενο του bullying, με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο. Με βάση παρουσιάσεις και βίντεο που παρακολούθησαν, εκφράστηκαν ελεύθερα, έκαναν σχόλια, ανέπτυξαν ενσυναίσθηση προσπαθώντας να κατανοήσουν και να καταγράψουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις των εμπλεκόμενων- θύτης, θύμα, παρατηρητής- και συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων, με τα οποία έθεσαν διλήμματα και έδωσαν λύσεις άμεσα, με προτρεπτικό λόγο. Τέλος διαμόρφωσαν ένα "συμβόλαιο", δεσμευόμενοι να εξαλείψουν το bullying από το Σχολείο, φωνάζοντας δυνατά «Μίλα!».

 

Για τον σχεδιασμό, την οργάνωση της παρέμβασης και την εμψύχωση των μαθητών/τριών συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Αγορίτσα Σκαμπαρδώνη (ΠΕ02) και Μαρία Γραφιαδέλλη (ΠΕ02), ενώ στην επιτυχή πραγματοποίησή της συνέβαλαν όλοι οι μαθητές/τριες των τμημάτων Α1 και Β3.

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της Σχολικής Βίας, οι διδακτικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν από τους Εκπαιδευτικούς του Σχολείου μέχρι το τέλος της Σχολικής χρονιάς, ώστε να επιτευχθεί η βιωματική προσέγγιση του φαινομένου της Σχολικής Βίας από όλους τους μαθητές/τριες.