Λύκειο των Ελληνίδων Μονάχου

Στις 03.01.2024 πραγματοποιήθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων – Γραφείο Μονάχου εορταστική εκδήλωση για την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.

Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου κας Μάγδας Κωνσταντινίδου ξεκίνησε η βραδυά με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτές του χορευτικού τμήματος του ΛτΕ με παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που διαθέτει το ΛτΕ στην ιματιοθήκη του.

 

Η εμφάνιση του χορευτικού τμήματος ήταν φέτος αφιερωμένη στην μνήμη του Λευτέρη Δρανδάκι που απεβίωσε την 1 Φεβρουαρίου. Ο Λευτέρη Δρανδακις ήταν επί 56 χρόνια καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων και σπουδαίος ερευνητής του ελληνικού παραδοσιακού χορού. Συχνά έλεγε: "Το παρελθόν μας και η καταγωγή μας είναι τα όπλα για να είμαστε ξεχωριστοί στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης."

 

Ακολούθησε η ευλογία και η κοπή της βασιλόπιτας από τον αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο. Με συνοδεία ζωντανής μουσικης του τρίου Μ. Αμανατίδη, Λ. Αρμύρα και Γ. Καλλία συνεχίσθηκε και έκλεισε η βραδιά με πολύ χορό και άφθονο κέφι.

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Γραφείο Μονάχου αποτελεί μοναδικό παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων στη Γερμανία. Στα 22 χρόνια παρουσίας του στα δρώμενα του Μονάχου έχει να επιδείξει μία αξιόλογη και πολυάριθμη σειρά δράσεων (εκθέσεις, χορευτικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις κτλ).

 

Στόχος του είναι αφενός η προβολή του ελληνικού πολιτισμού και η συνένωση της ελληνικής παραδοσιακής κληρονομιάς με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι και αφετέρου η προβολή γυναικείων θεμάτων και θεμάτων παιδιών και εφήβων καθώς και η ενασχόληση με επίκαιρα θέματα επιστημών.