Εκδρομή Λυκείου Μονάχου στην Κέρκυρα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ»

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Κέρκυρα από 23.03.2023 - 30.03.2023. Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο αν. Διευθυντής του σχολείου κ. Ελευθεριάδης και συνοδοί οι εκπαιδευτικοί κ. Κεφάλας, κα. Λέγγα, κα. Πανάγου και κ. Ρούμπος. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε οδικώς από το Μόναχο μέχρι την Ανκόνα της Ιταλίας και στη συνέχεια με πλοίο μέχρι την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα, όπου οι εκδρομείς έφτασαν το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, ημέρα της εθνικής μας γιορτής.

 

Στη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής τους στο νησί οι μαθητές/-τριες και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αξιοθέατα του πανέμορφου νησιού της Κέρκυρας, και μάλιστα σε μια εποχή που η φύση βρίσκεται στην καλύτερη ώρα της, και να απολαύσουν το πράσινο, τις εκπληκτικές παραλίες και τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη της Κέρκυρας, μια πόλη - μουσείο, που το άριστα διατηρημένο ιστορικό της κέντρο έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία, η πρώτη φιλαρμονική και η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. 

Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση και συνδυάζει εκπληκτικά την ελληνική και δυτική αρχιτεκτονική, με αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση, με ψηλά πολυώροφα σπίτια, στενά δρομάκια (καντούνια) με απλωμένες μπουγάδες και μικρές πλατείες. Στη διάρκεια της περιήγησης  το σχολείο επισκέφθηκε την πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη της χώρας, όπου πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες, λιτανείες, παρελάσεις, το Λιστόν, συγκρότημα κτηρίων γαλλικής αρχιτεκτονικής με τις χαρακτηριστικές τοξοστοιχίες, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, σπάνια δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής, τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, θρησκευτικό σημείο αναφοράς των Κερκυραίων, με το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης, μαρμάρινο τέμπλο, τοιχογραφίες, κειμήλια και αναθήματα, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου σε επιχρυσωμένη λάρνακα στολισμένη με πολύτιμους λίθους. 

 

Οι μαθητές/-τριες και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα εξαίρετα μουσεία που διαθέτει η πόλη της Κέρκυρας, αρχής γενομένης από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, που στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, με τα 10.000 εκθέματα από τις χώρες της Άπω Ανατολής και τη συλλογή με τα γλυπτά της ελληνο-βουδιστικής τέχνης της Γκαντάρα και συνεχίζοντας με το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκεται  το εντυπωσιακών διαστάσεων αέτωμα της Γοργούς από το δωρικό ναό της Αρτέμιδος Γοργούς. 

 

Το εντυπωσιακό παρελθόν της Κέρκυρας αποτυπώνεται ανάγλυφα στα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης που αντικρίζει ο επισκέπτης, όπου και να γυρίσει το βλέμμα του. Ωστόσο το νησί διαθέτει και πολλά άλλα αξιοθέατα, από τα οποία το σχολείο μας επισκέφθηκε το Μον Ρεπό, το πανέμορφο κτήμα με τη θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή, αριστούργημα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αι., το διάσημο Κανόνι και το Ποντικονήσι, το μικρό νησάκι που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και την Παλαιόπολη, αρχαία πόλη της Κέρκυρας.

Στο πλαίσιο της εκδρομής, βέβαια, οι εκδρομείς δεν παρέλειψαν να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα της Κέρκυρας και να προμηθευτούν τα τοπικά προϊόντα του νησιού, καθώς και να απολαύσουν τις πολλές επιλογές που προσφέρει το νησί για νυχτερινή διασκέδαση.

Η επιστροφή στο Μόναχο άφησε τους μαθητές/-τριες και τους συνοδούς τους γεμάτους με όμορφες εικόνες, εντυπώσεις και εμπειρίες από το πανέμορφο νησί της Κέρκυρας αλλά και με το παράπονο ότι η έκδρομή κράτησε πολύ λίγο.