Λύκειο των Ελληνίδων: Γυναίκες στις κάλπες

Γυναίκες στις κάλπες!

 

130 χρόνια διεθνές, 70 χρόνια ελληνικό γυναικείο εκλογικό δικαίωμα Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου, Kleine Aula (A120) στο κεντρικό κτήριο.

 

Η φοίτηση στο σχολείο, οι σπουδές, η άσκηση επαγγέλματος και η ψήφος –όλα αυτά τα δικαιώματα που φαίνονται αυτονόητα σήμερα έπρεπε να διεκδικηθούν από τις γυναίκες μετά από σκληρό αγώνα. Πρωτοποριακό παράδειγμα δημοκρατικού πνεύματος είναι η εισαγωγή του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τη Νέα Ζηλανδία (Νήσοι Κουκ) στον Νότιο Ειρηνικό, η οποία το 1893 ως πρώτη χώρα στον κόσμο εισήγαγε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών με τους ίδιους όρους όπως στους άνδρες.

 

Η πρωτοποριακή αυτή απόφαση στην ιστορία της δημοκρατίας ήταν εμπνευσμένο πρότυπο για τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως. Η Γερμανία προσχώρησε σε αυτή την πρόοδο και παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου πριν από 105 χρόνια (1918).

 

Σε διεθνές επίπεδο, οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να υψώνουν την πολιτική τους φωνή και να συνδιαμορφώνουν ενεργά το μέλλον τους εδώ και 130 χρόνια. Αντίθετα, στην Ελλάδα, στο λίκνο της δημοκρατίας, χρειάστηκε περισσότερος από μισός αιώνας παραπάνω για να αναγνωριστούν στις γυναίκες τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τους άνδρες. Μόλις πριν από περίπου 70 χρόνια οι Ελληνίδες απέκτησαν πλήρες δικαίωμα ψήφου (ψήφισμα του 1952, εκλογή της Σοφίας Σκούρα ως πρώτης βουλεύτριας το 1953, επίσημη εισαγωγή το 1956), θέτοντας ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την ισότητα στη χώρα.

 

Με αφορμή αυτά τα ιστορικά γεγονότα και τις επετείους, διοργανώνουμε την ημερίδα Γυναίκες στις κάλπες! για να τιμήσουμε από κοινού τα επιτεύγματα του παρελθόντος, να συζητήσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις και να φωτίσουμε τις μελλοντικές προοπτικές για την ισότητα των φύλων.

 

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μονάχου, το Λύκειον Ελληνίδων, το Ίδρυμα Παλλάδιον και το Γενικό Προξενείο Μονάχου.

 

Η ημερίδα συνοδεύεται από καλλιτεχνική έκθεση και ένα δρώμενο. Θα ακολoυθήσει σύντομα αναλυτικό πρόγραμμα.