Όταν η γλώσσα γίνεται γιορτή! 

 

Παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας σήμερα, η 9η Φεβρουαρίου! Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» γιόρτασε την ιδιαίτερη αυτή μέρα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. 

 

Σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι μαθητές του Λυκείου εργάστηκαν ανά τμήματα στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας σε διάφορες εκφάνσεις της: από την επιλογή και απαγγελία ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών μέχρι και την αναζήτηση και καταγραφή λέξεων και φράσεων, ρητών και αποφθεγμάτων, ποιημάτων και σύντομων ιστοριών σε διαφορετικές ντοπιολαλιές της Ελλάδας. Ποντιακά ρητά, κρητικές μαντινάδες, μακεδονίτικες και θρακιώτικες εκφράσεις, κυκλαδίτικα τραγουδάκια, κοζανίτικες λέξεις, ανέκδοτα θεσσαλικά, ποιήματα για την Πάτρα, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη, ιδιωματικές λέξεις από Σέρρες, Μυτιλήνη, Κύπρο… Πολύχρωμα κολάζ στους τοίχους της κεντρικής αίθουσας του Σχολείου μας αποτύπωσαν με τον πιο εύγλωττο και συγκινητικό τρόπο το υπέροχο γλωσσικό μωσαϊκό της πατρίδας μας Ελλάδας, Έξω και Μακριά από Αυτήν! 

 

Οι δράσεις των μαθητών κορυφώθηκαν την Πέμπτη και εκδηλώθηκαν με ποικίλους τρόπους. Το γλέντι άρχισε με ένα παιχνίδι! Κανείς δεν έμεινε απ΄ έξω! Οι μαθητές κατά δυάδες συμπλήρωσαν μέσω του κινητού τους ένα κουίζ μέσα από μια εκπαιδευτική εφαρμογή. Σε κάθε τάξη αντιστοιχούσε ένα διαφορετικό κουίζ με ερωτήσεις σχετικές με ετυμολογία, ορθογραφία και σημασία ελληνικών λέξεων και εκφράσεων. Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκε το κουίζ, οι μαθητές συνέχισαν να παίζουν μαζί με τους καθηγητές τους, ανακαλύπτοντας και απολαμβάνοντας τον πλούτο της γλώσσας μας! 

 

Αυτόν ακριβώς τον πλούτο και την αξία της γλώσσας μας ήρθε να τονίσει με τη σύντομη βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο σπουδαίος Καναδός ελληνιστής, ο Ζακ Μπουσάρ, ο οποίος επισήμανε την προσφορά της ελληνικής γλώσσας όχι μόνο στους ίδιους τους Έλληνες αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Αλέξανδρος Παπαθανασίου, ο οποίος απήγγειλε το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική, καθώς και ένα δημοτικό τραγούδι για την ξενιτιά. Οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Τουρσίδου Μαρία και Φακή Γεωργία παρουσίασαν λέξεις και εκφράσεις από διάφορες ντοπιολαλιές της Ελλάδας και η διάθεση ανέβηκε, όταν μαθητές και καθηγητές άρχισαν το παιχνίδι αναζήτησης της ερμηνείας τους. Από το παιχνίδι δεν μπορούσε να λείπει ούτε ο Διευθυντής κ. Ελευθεριάδης Σταύρος, ο οποίος με άπταιστη προφορά αφηγήθηκε ένα ανέκδοτο από τα Γρεβενά. Ακολούθησε η επίσημη βράβευση των μαθητών που κέρδισαν στο διαγωνισμό με το κουίζ. Ο Διευθυντής και οι καθηγητές συγχάρηκαν τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτες ομάδες από κάθε τάξη. Και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους ενός θαυμάσιου αργεντίνικου τραγουδιού -τα λόγια του οποίου αποτελούνται μόνο από ελληνικές (!) λέξεις- της Έλλης Πασπαλά σε συνεργασία με το συγκρότημα APURIMAC.

 

Η χαρά ήταν διάχυτη σε όλους και περισσή η περηφάνια σε μας τις καθηγήτριες (Γραφιαδέλλη Μαρία, Παναγή Ρεβέκκα-Μαρίνα, Παντουβάκη Αλεξάνδρα, Περβανά Πηνελόπη, Σκαμπαρδώνη Αγορίτσα) που στήσαμε αυτή τη γιορτή εμπνευσμένες από τους ίδιους τους μαθητές μας!